Održana 26. hodnja mira

datum: 24.06.2017.

Danas, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja i na uočnicu 36. obljetnice Gospinih ukazanja, kao i svih dosadašnjih godina od 1992., održana je međunarodna Hodnja mira od franjevačkoga samostana na Humcu kod Ljubuškog do međugorske župne crkve sv. Jakova.

Hodnja je započela molitvom i blagoslovom hodočasnika ispred svetišta sv. Ante oko 6 sati ujutro. Hodočasnike je na Hodnju mira ispratio  prigodnim riječima  humački gvardijan fra Dario Dodig: „Želim da baš ono zbog čega je Gospa došla i predstavila se kao Kraljica mira nosite mir u svojim srcima. Ono što sama riječ kaže, Hodnja mira -hodom častimo Gospodina, a mir u srcu, onaj koji Bog jedino može dati ponesete i svojim kućama“. Brojni hodočasnici iz čitavoga svijeta, zajedno sa župljanima župe Međugorje, predvođeni fra Marinkom Šakotom, župnikom i drugim svećenicima i redovnicima, nakon gotovo četiri sata hodočašćenja za križem, uz molitvu i pjesmu, stigli su pred međugorsku crkvu. Hodnja je završila blagoslovom s Presvetim.

Monika Matić iz Ljubuškog na Hodnji mira sudjeluje prvi put: „Mislim da je to jedno lijepo iskustvo, s hodočasnicima iz cijeloga svijeta pješačiti u povodu obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju“. Danijeli Sušac je ovo treća Hodnja mira: „Ovo je nešto prekrasno, sjetiti se Huberta Liebherra i ostalih, koji su ovo pokrenuli. Danas smo s brojnim hodočasnicima iz cijeloga svijeta, molimo za mir u srcima, u svijetu. Zahvaljujemo Kraljici mira na ovih 36 godina milosti“.

Hodnju mira je 1992. pokrenuo Nijemac Hubert Liebherr. On je, zgrožen nemirima na ovim prostorima, zajedno s još nekoliko prijatelja Međugorja iz inozemstva, pokrenuo ovu Hodnju, vjerujući Gospinim riječima da se krunicom i ratovi mogu zaustaviti. (slike)