Obredi Velikog Petka u Međugorju

datum: 15.04.2017.

Popodnevnu molitvu krunice na Veliki Petak u crkvi sv. Jakova u Međugorju predmolio je fra Karlo Lovrić, a bogoslužje Velikoga petka u 18 sati predvodio je fra Vjekoslav Milićević, uz sudjelovanje većeg broja svećenika i vjernika. Nakon svetopisamskih čitanja i otpjevane Muke po Ivanu, koju su, uz sudjelovanje Velikog međugorskog župnog zbora pod ravnanjem s. Irene Azinović, pjevali fra Zvonimir Pavičić i fra Vjekoslav Milićević, predsjedatelj je u homiliji, između ostalog, poručio: «Mi ovdje nismo na nikakvoj komemoraciji. Mi nismo ovdje jer se samo tradicionalno sjećamo nečega čega ustvari nismo bili dionici, pa nam je ostavljeno zapisano, pa se mi nekako ražalimo i suosjećamo i to nas brzo prođe i vratimo se u normalan život.

Mi ne moramo ništa zamišljati. Mi ne živimo od priča. Mi živimo od stvarnosti. Ovdje smo jer znamo da je On s nama. On, koji se za nas rodio, živio, za nas trpio, umro i uskrsnuo. I živ je i s nama je, i hranili smo se od njegove prisutnosti u njegovoj riječi i hranit ćemo se od njegove prisutnosti i ljubavi pod prilikom kruha. Na Veliki Petak smo s Njime jer nas se tiče Njegova muka i jer se Njega tiče naša muka. Mi smo ovdje jer ga želimo susresti […]» Po završetku homilije uslijedila je sveopća molitva vjernika i klanjanje sv. Križu, a potom je veliki broj okupljenih pristupio i svetoj pričesti. 

Novinari Radiopostaje „Mir” Međugorje na Veliki su Petak susreli i obitelj Barač iz hrvatske katoličke misije Zürich, koja se na Križevac uspela s petero djece starih od 6 mjeseci do 10 godina. Svjedoče kako su se u Međugorju obratili, odnosno počeli živjeti vjeru kada su dobili svoje prvo dijete i s njim došli upravo u Međugorje.

Mladi je, pak, Englez Tom Lascelles na Veliki Petak invalidska kolica nakratko zamijenio nosljkom. Zahvaljujući mladim župljanima iz Međugorja, koji su radosno trpjeli vrućinu sunčanog dana i strmi kameniti uspon pažljivo noseći ovoga mladog čovjeka do križa, ispunila mu se želja uspeti se na Križevac. Tako su ovi mladi ljudi na ovaj Veliki Petak učinili više nego Šimun, dragovoljno i radosno noseći križ jednoga hodočasnika za ljubav Kristu. (slike)