Obilježena 25. obljetnica osnutka Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje

datum: 08.11.2016.

Dvadeset i peta obljetnica osnutka Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje svečano je obilježena u ponedjeljak, 7. studenog. Proslava ove velike obljetnice počela je večernjim molitveno-liturgijskim programom u crkvi sv. Jakova. Molitvu krunice predvodio je fra Karlo Lovrić, a svetu misu u 18 sati predslavio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije u suslavlju fra Marinka Šakote, međugorskog župnika i 16 koncelebranata. Na misnom je slavlju pjevao Veliki zbor Kraljice Mira pod ravnanjem s. Irene Azinović.

Župnik fra Marinko je na kraju svete mise u ime župne zajednice čestitao članovima društva 25. obljetnicu njihova djelovanja i zahvalio im na svemu što čine. Nakon svete mise, program proslave je nastavljen u dvorani Ivana Pavla II. Na početku je prikazan kratki film o životu i radu Društva. Poziv vodiča i ova lijepa obljetnica bili su nadahnuće i za jednu pjesmu. Nju je napisao fra Karlo Lovrić, franjevac poznat po svojim pjesmama, koji djeluje u župi Međugorje.

Sama ideja o nastanku Društva za vodiče potekla je od fra Joze Zovke. Fra Jozo je prigodom ove obljetnice Društvu uputio i prigodno pismo, koje je tijekom večeri pročitala Marija Dugandžić, prva predsjednica Društva. Sadašnja predsjednica Društva vodiča, Jela Odak, zahvalila je svima koji su kroz ovih 25 godina doprinosili radu Društva na razne načine - osnivačima, nazočnim duhovnim asistentima, časnim sestrama, franjevcima na službi u župi, članovima Društva, kao i svim suradnicima. „Mi danas obilježavamo važan jubilej i važno nam je da vidite i cijenite naš rad s hodočasnicima”, naglasila je u svom obraćanju.

Tijekom večeri su se nazočnima obratili i međugorski župnik, fra Marinko Šakota, fra Ivan Landeka, župnik u Posuškom Gradcu, kao jedan od utemeljitelja Društva, te dosadašnji duhovnici Društva, fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće”,  fra Ljubo Kurtović, župnik župe sv. Ante na Humcu i fra Danko Perutina, gvardijan samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru. Večer su pjesmom uveličali skupina Prijatelji iz Čitluka i gosp. David Parkes, a osobama koje su kroz ovih 25 godina dale svoj doprinos djelovanju Društva uručene su i zahvalnice.

Pohodeći Međugorje kroz ovih 35 godina, brojni su se hodočasnici upravo ovdje po Mariji približili Bogu. Na tom su njihovu putu zasigurno značajnu ulogu imali i međugorski vodiči hodočasnika. Od velike je, naime, važnosti na hodočašću imati osobu koja oduševljeno prenosi ne samo znanje, nego i svoje osobno vjerničko iskustvo. Sukladno tome, glavni je cilj Društva vodiča za hodočasnike upravo biti na raspolaganju vjernicima koji dolaze u Međugorje, sve kako bi upoznali prave vrijednosti ovoga mjesta, te darove i milosti koje Bog ovdje preko Gospe pruža, odnosno služiti hodočasnicima slijedeći i živeći Gospine poruke, usmjeravajući ih ka sakramentima i osobnom iskustvu vjere. (slike)