O. Antonio Furtado iz Brazila hodočastio u Međugorje

datum: 21.04.2016.

O. Antonio Furtado dolazi iz mjesta Fortaleze na sjeveroistoku Brazila. Prvi je put došao u Međugorje kao bogoslov 1996. godine. U programu radiopostaje „Mir” Međugorje govorio je o svom životnom putu i svećeničkom pozivu. Vrlo mlad ušao je u sjemenište, a onda su se pojavile krize. Susreće se s karizmatskom zajednicom Shalom čiji su osnivači nadahnuti Međugorjem. Živeći u zajednici učvršćuje svoju odluku za svećeništvom te biva zaređen 2002. godine. Govorio je i o životu Crkve u Brazilu, o radu s mladima te o življenju Gospinih poruka.  Otac Antonio je kazao da je ušao u sjemenište kada je imao samo 13 godina: „Bio sam 7 godina u sjemeništu, kada mi se dogodila kriza zvanja. I u tom trenutku sam upoznao katoličku zajednicu Shalom, rođenu u Fortalezi 1992., kada je Ivan Pavao II. posjetio tu biskupiju.  To je karizmatski pokret koji je promijenio moj život. Tada je biskup odabrao jednog mladića da daruje dar papi. Naš utemeljitelj je napisao pismo i želio ga je predati papi. Napisao je da daruje svoj život za posvećenje mladih. I tako je nastala zajednica Shalom. Kada je naš utemeljitelj napisao statut, govorio je o Međugorju. On je već čuo o Međugorju, o onome što je Gospa govorila. Napisao je da ono što mi trebamo živjeti Gospa govori u Međugorju. Gospa govori o osobnoj molitvi, o postu. I mi trebamo čitati Sveto Pismo svaki dan, zatim slavljenje svete mise i klanjanje. I sve se to živi u laičkoj zajednici. U toj zajednici žive svećenici, posvećeni bračni parovi, laici neoženjeni. Upoznao sam zajednicu i približio joj se. Kada sam vidio te mlade kako žive zajednički život, to je obnovilo moj život. Ušao sam u zajednicu, čekao, sazrio sam, moj poziv je sazrio. U zajednici sam se mogao oženiti, ostati neoženjen, posvećen, postati svećenik, imao sam sve mogućnosti. Ali na kraju me Gospodin pozvao”.

O. Antonio je kazao da Crkva u Brazilu ima veliku potrebu za evangelizacijom. On je sada kapelan glavnog središta za evangelizaciju Fortaleza. Osim toga, ravnatelj je i radio mreže Shalom: „To je katolički radio koji ima 24 sata dnevno svoj program. Osim toga, još 8 radiopostaja preuzima naš program. Ja širim poruku Božjeg milosrđa koju je Isus objavio sv. Faustini Kowalskoj. Svakoga dana na televiziji imam minute programa u kojima govorim o krunici Božjeg milosrđa i o Božjem milosrđu. Na radiopostaji imam program od 14 do 16 sati s molitvom krunice Božjeg milosrđa. Puno i putujem, a svakog četvrtka slavim i sv. misu na kojoj se okupi oko 5 000 ljudi. To je misa za one koji trpe, bolesne, osobe koje trebaju ozdravljenje. Zajednica Shalom je usmjerena na evangelizaciju mladih. Svake godine u srpnju imamo kao i vi Festival mladih na kojemu se okupi više o milijun mladih tijekom 5 dana”.

A govoreći o Međugorju, o. Antonio ističe da su Gospina ukazanja dar za nas, ljude ovoga vremena: „Duhovnost naše zajednice je pet temeljnih Gospinih poruka u Međugorju. Moj prvi dolazak u Međugorje bio je nakon rata, bilo je jako teško doći. I kada sam bio na Brdu ukazanja, osjetio sam da me Gospa dovela. Mislim da sam došao 6, 7 puta. I uvijek se iz Međugorja vratim pun snage da bih mogao nastaviti život evangelizacije. Ja sam u Brazilu oformio skupine koje nastojim dovesti u Međugorje.

Te skupine se srijedom sastaju na molitvu krunice, i uvijek počinjemo s posljednjom Gospinom porukom. Mi imamo veliku milost ovdje u Međugorju. Gospodin nam govori preko svoje Majke. Imamo odgovornost to govoriti drugima, evangelizirati, govoriti o Gospinim porukama svima, a posebice mladima”, kazao je svećenik iz Brazila u programu radiopostaje „Mir” Međugorje.