O Međugorju u Lurdu

datum: 18.09.2008.

"Ukazanja Blažene Djevice Marije - Između povijesti, vjere i teologije", bila je tema 22. mariološko-marijanskoga međunarodnoga kongresa koji je od 4. do 8. rujna održan u Lurdu.

Kongres je okupio najpoznatije stručnjake s područja teologije, povijesti umjetnosti, književnosti i etnologije iz čitavoga svijeta, među kojima su i članovi Hrvatske jezične sekcije Hrvatskoga mariološkog instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rad kongresa odvijao se prije podne u zajedničkim sjednicama, a u popodnevnim satima u 15 jezičnih sekcija, među kojima je i hrvatska. Dva predavanja dotaknula su se međugorskih tema: Međugorska ukazanja i svjetska crkvena javnost, stav crkvenih dostojanstvenika (Edo Peričić), te Ukazanja u Međugorju i teologija (Adalbert Rebić).

Hrvatski teolozi, bez obzira na to jesu li zagovornici ili pak žestoki kritičari Međugorja, pozitivno govore o onome što se trenutačno događa u Međugorju. „Plodovi međugorskog fenomena nisu sporni. Međugorje je već sada na razini Fatime i Lourdesa“, kaže dr. Adalbert Rebić. „Sama viđenja i vidioci trebaju pričekati… Glavni problem je u tome što mjesni biskup ima rezerve prema fenomenu, a ne treba zanemariti ni činjenicu da su vidioci još razmjerno mladi, objašnjava Rebić te dodaje da je sve što se trenutačno događa u Međugorju sukladno crkvenom učenju, da je to od Crkve ne samo priznato nego i preporučeno, te da je biskupska konferencija već odavna priznala te plodove.

Teolog dr. Ivan Karić, koji je također sudjelovao na kongresu, ističe da je Međugorje već sada de facto postalo svetište. Jedino Vatikan, objašnjava Karlić, zbog određenih nejasnoća još nije priznao autentičnost ukazanja. Dodaje da sudbina Međugorja umnogome ovisi o stavu mjesnog biskupa. Teolog dr. Mato Zovkić smatra da Međugorje može preživjeti i uz rezerve koje su vezane uz ukazanja i vidioce. Smatra da je fenomen Međugorja neuobičajen jer je riječ o velikom broju ukazanja koja traju iznimno dugo. Nemoguće je donijeti službeni sud dok se još uvijek događaju ukazanja.