O iskustvu Međugorja govori p. Mato Anić DI, ravnatelj i glavni urednik Radio Marije BiH

datum: 24.06.2017.

P. Mato Anić je ravnatelj i glavni urednik Radio Marije u Bosni i Hercegovini. U povodu 36. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju za program Radiopostaje „Mir” Međugorje govorio je o svom iskustvu Međugorja. O prvom dolasku u Međugorje p. Mato pripovijeda:

„Znam da sam o Međugorju prvi put razgovarao s kolegom u vojsci, a to je bilo 1983. godine. Tada sam i odlučio po odsluženju vojnog roka pohoditi Međugorje, što se i ostvarilo iduće godine. Naime, 1983/1984. godine sam započeo svoj studij poljoprivrede u Zagrebu i po završetku školske godine sam sa svojim prijateljem i zemljakom sjeo u vlak i uz presjedanje smo stigli u Mostar, a potom i u Međugorje. Sjećam se da smo putovali cijelu noć i negdje u prijepodnevnim satima bili pred crkvom u Međugorju. Čuvši da se zanimamo gdje je Međugorje, jedan mladić u Mostaru nam je objasnio kako se možemo prebaciti do samoga mjesta. Po dolasku u Međugorje tog istog mladića vidio sam pred crkvom, mislim da je dijelio neke letke. Te smo godine, tj. na jesen 1984., moj kolega, koji je tada sa mnom došao u Međugorje, i ja odlučili postati svećenicima. Na studiju u Zagrebu sam opet susreo onog istoga mladića, ali ovaj put u franjevačkom habitu. Bio je to fra Mika Stojić, po godinama nešto stariji od nas, a kojega nam je Bog očito poslao kao anđela čuvara tih prvih dana i mjeseci. I tada, kao i danas sam uvjeren u istinitost Gospina ukazanja. Tada mi je cijelo Međugorje bilo onako kako sam zamišljao i očekivao - malo siromašno, hercegovačko selo otvorenih i srdačnih ljudi. I u ljudima i u mjestu sam pronalazio sličnost s Lurdom i Fatimom. Bilo je to za mene mjesto Božjeg izbora i snažne Gospine prisutnosti, a samog sebe sam vidio kao mladića koji je pozvan posjetiti Međugorje i kojemu je tim hodočašćem iskazana posebna Božja milost, poglavito što sam tih dana, a i poslije u nekoliko navrata, vidio izvanredne Božje znakove u Međugorju, točnije na Križevcu, ali ne samo na brdu Križevcu. Nakon tog hodočašća moj se život u duhovnom smislu počeo mijenjati. Međugorje danas i u počecima su dvije stvarnosti. Tada mi je nekako cijelo Međugorje govorilo o Gospi, a danas je trebam potražiti na pojedinim mjestima, mjestu ukazanja ili u crkvi pred njezinim kipom, u molitvi, u porukama, odnosno slavljenju sv. sakramenata. Unatoč svim brojnim događanjima i organizacijama, volio bih da Međugorje sačuva svoju jednostavnost. Mora se odupirati gomilanju bogatstva i vraćati se izvornosti. Bog i Gospa se nalaze u malim stvarima, a male stvari nose poseban Božji pečat. U Međugorje sam uvijek dolazio ili navraćao, bilo osobno, bilo kao svećenik-župnik sa župljanima, odnosno grupama. Zadnjih nekoliko godina dolazim jako često zbog ispovijedanja. Volim ispovijedati, a ujedno se i duhovno nahranim, bar ponekad, ovisno o tome koliko ostane slobodnog vremena.

O počecima Radio Marije p. Mato je rekao: „Gospodin Emanuele Ferrario je poslije smrti svoje žene, koja je umrla relativno mlada, došao u Međugorje potražiti snagu i utjehu. I našao ju je! U Italiju se vratio bitno duhovno ojačan. Slušajući tada novinara kako na jednom lokalnom radiju uglavnom zabavlja slušatelje, došao je na ideju kako bi se taj radio mogao puno bolje upotrijebiti. Otišao je za mikrofon i slušateljima ponudio svoje vlastito iskustvo koje je imao u Međugorju, a to je bila živa Božja riječ. To su bili zapravo počeci Radio Marije. Osluškujući Gospine poticaje, nastajalo je jedno veliko Marijino djelo - Marijin radio. Vođeni marijanskom duhovnošću i Božjom providnošću, danas je Radio Marija prisutan u 70-ak država, na svih 5 kontinenata, s tendencijom daljnjega širenja. Od prije sedam godina Radio Marija je prisutan i u BiH, sa svoja dva studija u Sarajevu i Mostaru. Kad ste s Marijom, onda ste na pravom mjestu. Kada s Marijom radite, onda su to djela koja ostaju. Kada se od Marije udaljimo, onda pitanja lako ostaju bez odgovora. Ako želite danas imati mir i nadu, dovoljno je, ali i neophodno, poći do Marije. Ona će nas voditi u razumijevanje života i vremena u kojem živimo. Nitko kao Ona! Zato je i sišla s neba i boravi među nama. Iza nas su godine Gospine prisutnosti među nama, a ispred nas pobjeda njezna Bezgrješnog srca. Naša je nada bitno vezana uz Gospinu prisutnost i Gospino djelovanje.” (Radiopostaja „Mir” Međugorje/medjugorje.hr)