Novo međugorsko glasilo: GLASNIK MIRA

datum: 21.01.2006.

U siječnju 2006. god. Informativni centar "Mir" Međugorje započeo je tiskati međugorski mjesečnik pod imenom "GLASNIK MIRA".

Kroz nepunih petnaest godina čitatelji su imali prigodu iz mjeseca u mjesec pratiti “Glas mira” koji je – koliko bijaše u (za)danim prilikama moguće – pratio, izvješćivao i promicao duhovnost koja je izrasla iz onoga što je započelo u kasnim popodnevnim satima povijesnoga 24. lipnja 1981. Kroz petnaestak godina, tj. tamo negdje od pada bezbožnoga komunizma, u tom smo glasilu imali prigodu stavljati na papir, pratiti, suživljavati se te živjeti duhovnost koja se rodila ovdje. To glasilo bijaše i ostade trajni spomen na jedno prijelomno razdoblje u povijesti svijeta, Katoličke crkve i ove župe koja je promišlju Providnosti bačena u žarište svjetskih zbivanja i Kristove Crkve.

Glasilo se u bitnome bavilo Međugorjem, ali je uređivano i izlazilo u Zagrebu. Od samih se početaka osjećala stanovita nelagoda glede toga, ali su nas na to prisiljavali rat i nesređene prilike na ovim prostorima. Kako je rat već desetak godina iza nas, a stanje se na vidikovcu donekle smirilo, mjerodavne su institucije odlučile smjestiti uredništvo lista u Međugorje te mu promijeniti i ime. Ubuduće će to biti “Glasnik” a ne više “Glas mira”. Na ovom mjestu zahvaljujemo dosadašnjem uredništvu na svemu učinjenu kroz minulih desetljeće i pol.

Naime, u gotovo svim dosadašnjim Marijinim ukazanjima Gospa je oslovljavala osobe koje su imale milost vidjeti je snagom Duha Svetoga kao “anđeli moji”, “maleni moji”, “djeco moja”. Ona je uvijek brižna majka. I ovo “glasnik” u nazivu samo je prijevod grčke riječi “anđeo”, jer se taj naziv i ime odnose na službe koju ‘anđeli’ vrše u Božjem planu. Anđeo je uvijek vjesnik, glasnik, on donosi radosnu vijest iz onostranosti u ovostranost, iz vječnosti u vrijeme. Ime je program. Ime je osoba. Zato se s promjenom imena želimo svi zaputiti svjesno i odlučno u Marijinu školu te postajati njezini ‘glasnici’. Glasnici i nositelji mira, upravo kako je to neki dan naglasio papa Benedikt XVI. u svojoj novogodišnjoj propovijedi.

Ivan Krstitelj bijaše u odnosu na Isusa i glas i glasnik. Glasnik je pretakao glas u jasnu poruku svijetu. I Isus bijaše glasnik i poruka. Svojom osobom, svojom pojavom, riječima, djelima, poglavito pak svojom šutnjom. Svi smo na svoj način pozvani biti upravo to, glasnici i nositelji poruke koja odzvanja i širi se odavle već četvrt stoljeća.

Kako predočiti pretakanje glasa u glasnika, kako poruka postaje osobom? Vjerujemo da je najbolja slika ono što smo doživjeli protekle godine u Velikom tjednu, a što su zabilježile sve svjetske kamere i prenijele sve TV postaje. Prizor koji se urezao duboko u sjećanje svih nas i cijeloga svijeta: Pred nama krhki starac na prozoru, lica unakažena bolima i patnjom, široko otvorenih usta, pokušava nešto reći, ali ne uspijeva. Nema glasa, samo hropac. Pred nama bijaše samo slika kako se čovjekove sile urušavaju, kako se gubi sva ona silna energija kojom bijaše nabijen pokojni Papa na početku svoga pontifikata.

Ecce homo - Evo čovjeka! Svi smo bili u dnu duše dirnuti. Ne razabire se što bi Papa htio reći, ali iz njegovih kretnja čitamo jasno: Pred nama je osoba koja je vjerodostojno živjela, koja je jednako snažna i kad gromko zbori, ali i kad zanijemi. Osoba koja je dala životu i vjeri vjerodostojno lice. Osoba = poruka, osoba utjelovljeni glasnik! Upravo svojom pojavom bijaše najsnažnija poruka – bez ijedne riječi. To bismo htjeli postići i mi promjenom imena. Htjeli bismo da svatko od nas postane glasnikom, vjesnikom, svjedokom i porukom onoga što Gospodin čini ovdje za Crkvu i svijet. Nekada i šutnja malenih i skromnih daleko snažnije zbori od glasa onih u sredstvima priopćivanja.

Stoga je ovo poziv svima postati i biti glasnicima – riječju, ali poglavito životom – svega onoga što naš Bog tako silno izvodi po Mariji u djelu evangelizacije te spašavanja svijeta. A Božji način i logika redovito su protivni ljudskim mjerilima i načinima. Bog redovito izabire malene, neznatne, pa čak i lude u očima svijeta, kako bi posramio one mudre i umišljene. U Božjem planu nitko nije nevažan, pogotovo ne suvišan. Marija je kroz svoja ukazanja stvorila višemilijunsku vojsku svojih malenih, odanih, ljubljenih. Na tu ljubav može se odgovoriti samo ljubavlju i predanošću. To bismo htjeli postići i mi svojim novim glasnikom. Vjerujemo da će nas pratiti blagoslov s Neba i vaša potpora te ohrabrenje.

Uredništvo

Adresa:

"Glasnik mira"

Gospin trg 1

88266 Međugorje, BiH

Tel: 00 387 36 650 200

Fax: 00 387 36 651 300

E-mail: glasnikmira@medjugorje.hr ili medjugorjemir@medjugorje.hr

 

Uplate:

Za Bosnu i Hercegovinu: Poštanskom uplatnicom ili na žiro-račun 3381202201145352 (UniCredit Zagrebačka banka BH)

Devizne uplate: UniCredit Zagrebačka banka BH, s.w.i.f.t. ZABA BA 22, Konto: 48-06-02810-2

Uplate iz Republike Hrvatske: HVB Splitska banka, Br. računa: 809520-191-30000519000

Cijena pojedinog primjerka: 2,5 KM / 10 HRK. Godišnja pretplata (12 brojeva) - BiH: 30 KM; Republika Hrvatska: 120 HRK; Zemlje EU: 25 €, Švicarska: 50 SFR; SAD 35 US$.