Nadbiskup Hoser na duhovnoj obnovi: Cilj hodočašća je pobožanstvenje čovjeka

datum: 19.03.2019.

Registracijom sudionika i molitveno liturgijskim programom u crkvi sv. Jakova u Međugorju sinoć je počela 26. međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje. Tema susreta je u Gospinoj školi je:„Idi za mnom!“ (Mk 10, 21).

Duhovna obnova nastavljena je danas (19. ožujka) na blagdan svetog Josipa  Klanjanjem Isusu u presvetom oltarskom sakramentu, a sudionike duhovne obnove – njih 351 iz 28 zemalja svijeta – pozdravio je međugorski župnik fra Marinko Šakota koji im je zaželio dobrodošlicu, odnosno ''povratak kući''. Fra Marinko je kazao kako je danas i ''rođendan'' apostolskom vizitatoru za župu Međugorje nadbiskupu Henryku Hoseru, odnosno 14 godina od njegovog biskupskog ređenja, a potom se nazočnima obratio i mons. Hoser. On je govorio o ulozi vodiča u hodočašću, te o povijesti i značenju samog hodočašća.

Mons. Hoser kazao je kako smo uronjeni u svjetovni život, a na cilju hodočašća se nalazi drugi svijet – svijet koji pripada Bogu.

''Pronalazimo ono što smo izgubili, a izgubili smo taj intenzivan kontakt sa svojim Bogom Spasiteljem. To je otkriće onoga za što je sposoban samo čovjek, a to je transcendencija – ulazak u kontakt s Bogom. Ovdje otkrivamo ono što se često ponavlja u Međugorju, da je Bog Ljubav i da nas ljubi. Ako smo u kontaktu s Njim, onda je i naš odnos s ljudima bolji. Ljubimo druge i otkrivamo da su Božja slika. Cilj hodočašća je obožanstvenje čovjeka. Ulazimo u Božju narav i postajemo Mu sve sličniji. To vrijeme i prostor preobražava našu nutrinu, naše srce. To onda više nije kameno, nego osjećajno srce i taj proces promjene zove se obraćanje'', kazao je, između ostaloga u svom predavanju mons. Henryk Hoser, govoreći i kako je međugorski fenomen obraćanje putem sakramentalne ispovjedi, koja već nestaje u nekim zemljama pa se ljudi u mnogim gradovima više i ne mogu ispovjediti.

''U Međugorju je obraćanje povezano sa sakramentom pomirenja i euharistije. Ovdje nalazimo i ulogu Majke Božje u spasenju svijeta'', objasnio je nadbiskup Hoser, poželjevši na kraju svima u Međugorju sveto vrijeme, a onima koji nose ime Josip, Josipa, Jozef, Jozefina, poželio je i sretan imendan.

''Sveti Josip je važna osoba. Veliko značenje ima u životu Isusa Krista. Bio je veliki odgajatelj Božjega Sina, tako da se mislilo da je i sam Isus stolar. Sveti Josip je prečisti zaručnik Blažene Djevice Marije. Mislim da je danas i na Nebu velika fešta. Sveta obitelj se tamo okupila, a danas i Isus i Marija zahvaljuju Josipu za sve ono što je bio i što još uvijek jest. U evanđelju on ništa ne kaže. On je čovjek koji je činio! On je sigurno pratio Mariju na putovanju iz Nazareta u Ain Karim. Nezamislivo je da bi jedna mlada žena, još i trudna sama išla iz Nazareta u Ain Karim i još prolazila kroz Samariju koja je u to vrijeme bila neprijateljski nastrojena prema Židovima. Sveti Josip je isto tako Blaženu Djevicu Mariju vodio iz Nazareta u Betlehem, vodio je Mariju i Isusa u Egipat i u Egiptu bdio nad životom Svete Obitelji i poslije Herodove smrti on ih je ponovno vratio u Nazeret. Budite vodiči kao sveti Josip'', poručio je sudionicima duhovne obnove nadbiskup Henryk Hoser, dodajući kako su i oni pastiri koji moraju čitati Sveto pismo ''znati tko je čovjek, a tko Bog i kako čovjeka dovesti Bogu''.

Predsjednica Društva vodiča Međugorje Mojca Čarapina predstavila je nazočnima na duhovnoj obnovi ovo društvo, a Marijana Juričić predstavila je rad Ureda za hodočasnike pri župnom uredu. Ravnatelj ICMM Vedran Vidović predstavio je nazočnima Informativni centar Mir Međugorje.

Ova 26. međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje završava u petak, a danas je rad po skupinama, a večeras će sudjelovati na molitvenom programu u crkvi sv. Jakova u Međugorju. Pogledajte fotogaleriju.