Nadbiskup Henryk Hoser posebno je volio Mladifest i mlade

datum: 01.06.2023.

Prije pet godina, 31. svibnja 2018. Sveti Otac je imenovao nadbiskupa Henryka Hosera,  umirovljenoga biskupa Varšave-Praga apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme. Radilo se o isključivo pastoralnoj službi, nastavljajući se na misiju posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena mons. Hoseru 11. veljače 2017. i koju je on dovršio u prethodnim mjesecima.

Nadbiskup Hoser volio je mlade, a od svog dolaska uključio se aktivno u organizaciju Mladifesta.

''Isus je jedan sigurni Učitelj. Nemojte kasniti upisati se u Njegovu školu. U istoj školi ćete pronaći i jednu Učiteljicu: Mariju, Majku Božju, Mariju Odgojiteljicu i Kraljicu Mira! Jedna takva škola više vrijedi od najboljih svjetskih sveučilišta! Marija se ne umara upućivati nas na svoga Sina'', objasnio je mladima u svojoj propovijedi na kraju Mladifesta 2018. godine. Godinu poslije nakon što je Sveti Otac donio odluku kojom se kojom odobrava hodočašća u Međugorje, koja od svibnja 2019. godine biskupije i župe mogu službeno organizirati te više nisu samo u 'privatnom' obliku kao što je to do tada bilo nadbiskup Hoser u Međugorje je na Mladifest pozvao brojne kardinale, nadbiskupe, biskupe, svećenike koji su uz hodočasnike došli iz cijeloga svijeta.

Dopustimo Kraljici Mira da nas vodi

Nadbiskup Hoser slaveći misu na Mladifestu 2019. godine kazao je kako smo u praksi ''okruženi lancima grijeha'' te da ''ponekad sami doprinosimo njihovom uvećavanju'', a da Bog te lance kida i oslobađa nas.

''Borba dobra sa zlom ostvaruje se u našem srcu. To ljudsko srce Bog savršeno poznaje. „Jer čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu.“ (1 Sam 16,7). Isus čita u našim srcima i poznaje naše slabosti, ali prije svega poznaje naše mogućnosti činjenja dobra. I želi nam pomoći, želi nas podržati i želi biti s nama te se čak i nastaniti s cijelim Presvetim Trojstvom u tom ljudskome srcu! Prema tome nas vodi Majka Božja i Majka naša: iz Čestohove, iz Vilnusa, iz Lourdesa, iz Fatime, iz Kibeha i iz Međugorja, Kraljica Mira. Dopustimo Joj da nas vodi!'', kazao je Hoser.

Ovogodišnji 34. Mladifest održava se pod geslom ''Evo majke moje i braće moje!'' (Mt 12, 49). Festival mladih održan je, uz epidemiološke mjere, i 2020. godine u jeku pandemije koronavirusa pod geslom 'Dođite i vidjet ćete!' (Iv 1,39).

'Dođite i vidjet ćete!'

Naglašavajući kako je odnos Svete Stolice prema Međugorju vrlo dobar i pozitivan, nadbiskup Hoser uoči tog 31. Međunarodnog molitvenog susreta mladih u Međugorju osvrnuo se i na međugorski fenomen.

''Svaki festival ima svoj naslov, svoje ime… Ove godine smo kao temu izabrali riječi 'Dođite i vidjet ćete!'. To su Isusove riječi koje je uputio kada je razgovarao s učenicima Ivana Krstitelja. Oni ga pitaju: 'Učitelju, gdje stanuješ?', a Isus im odgovara: 'Dođite i vidjet ćete!', a to upravo odgovara onome što se naziva fenomen Međugorja. Već gotovo četrdeset godina vladaju kontroverze na temu Međugorja, te se kontroverze odnose na pitanje ukazanja. Riječ je, dakle, ne samo o kontroverzama oko ukazanja, nego i oko same pastoralne djelatnosti. Neki su gorljivi zagovaratelji, a neki su protiv i čak nam osporavaju našu pravovjernost, a vrlo adekvatan odgovor je taj: 'Dođite i vidjet ćete!' i onda ćete moći svjedočiti o tome što ste vidjeli i doživjeli'', poručio mons. Hoser, koji je umro 13. kolovoza 2021. godine, a pokopan je u varšavsko-praškoj katedrali.

Nakon smrti nadbiskupa Hosera, papa Franjo je  27. studenog 2021. imenovao nadbiskupa Aldu Cavallija, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.