Nadbiskup Aldo Cavalli: Sklad između Boga i čovjeka bitan je čin za mir svijeta

datum: 01.01.2024.

Brojni hodočasnici u ovu 2024. godinu ušli su slaveći svetu misu u Međugorju. Uz koncelebraciju 102 svećenika misu je predslavio nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, koji je na početku svoje propovijedi podsjetio kako svake godine, prvog dana u siječnju, slavimo Svjetski dan Mira.

''Mir! Mir! Mir! Neka između Boga i ljudi zavlada mir! Ova duboka poruka postavlja dvije jasne polazišne točke za mir: Bog i čovjek, Bog i ljudsko biće. Sklad između Boga i ljudskog bića je bitan čin za mir svijeta'', kazao je nadbiskup Cavalli dodajući kako ''počinjemo ovu novu godinu blagoslovljeni od Boga''.

''Ovaj Božji blagoslov nikad neće prestati. Bog je vjeran. S naše strane, tijekom čitave ove godine, trebamo vrjednovati ovaj blagoslov svojim nastojanjima, svojom voljom, svojom velikodušnošću, svojim životom'', kazao je mons. Cavalli, a osvrćući se na misna čitanja govorio je o Poslanici svetog Pavla Galaćanima u kojoj kaže: „Kad dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bī rođen ... te primimo posinstvo“ (Gal 4, 4-5).

''Ova tvrdnja je jako važna. Živimo u vremenu. Sveti Pavao vidi vrijeme u svojoj cjelovitosti, kako u svojoj prolaznosti (vrijeme prolazi) tako i u svojoj veličini (bilo je prije nas i nastavlja se poslije nas). Kad dođe punina vremena, Bog šalje Svoga Sina, Isusa, u kojemu, zahvaljujući Duhu Svetom, primamo posinstvo'', kazao je nadbiskup Aldo Cavalli pojašnjavajući i kako ''U cijelom tom razvoju Božje inicijative u vremenu, Marija ima svoj, jako važan, udio.

''Bog ju izabire, po milosti, da bude majka Njegovog Sina po naravnom zakonu, utjelovljenju. Marija prihvaća u sebi taj izbor i postupno razumijeva i ostvaruje Božji put, čuvajući i razmatrajući sve što se događalo. Božji naum je u svakom od nas uvijek jedan hod, postupan, i u razvoju.

Neka Bog blagoslovi svakoga od nas u ovoj godini, koju započinjemo ove noći, i neka nas taj njegov blagoslov uvijek sačuva'', zaključio je nadbiskup Cavalli.

Svetoj misi prethodilo je molitveno bdijenje, a uprizorene su i žive jaslice. (FOTO)