Mons. Robert W. Finn iz SAD-a u Međugorju

datum: 09.09.2006.

Od 2. do 5. 09. 2006. u Međugorju je sa skupinom hodočasnika privatno boravio Mons. Robert W. Finn D.D., biskup biskupije Kansas City-Saint Joseph, Missouri, SAD. Redovito je koncelebrirao u crkvi Svetoga Jakova na dnevnoj misi za hodočasnike engleskog jezika kao i kod slavlja večernje svete mise. Ostalo vrijeme proveo je ispovijedajući i u zajedničkim hodočasničkim pohodima molitvenih mjesta u Međugorju.

O hodočašću i svojim dojmovima kazao je da kao biskup i vjernik vidi da se svečano i živo slave sveti sakramenti. „U slavlju svetih sakramenata ja vidim dokaz i potvrdu vjere Božjega naroda, i da tu djeluje Božji duh“, rekao je biskup Finn.

Na upit koje su njegove osobne molitvene nakane na ovome hodočašću, on je odgovorio: „U mojoj državi Missouri iznesen je novi prijedlog zakona koji bi znanstvenicima dopustio pokuse na nerođenoj djeci, na njihovim stanicama i na njihovom tkivu. Ako bi u našoj državi - koja je veoma tradicionalna i ima duboke vjerske korijene - ovaj zakon prošao, onda bi mu bila otvorena vrata u svim državama SAD-a. Došao sam se moliti za kršćanske zakone u našoj zemlji. Također molim za svećenička i redovnička zvanja i za širenje klanjanja presvetome oltarskome sakramentu u mojoj biskupiji.“

Mons. Finn zaređen je za svećenika 1979, za biskupa 2004, a u svibnju 2005. preuzeo je biskupiju Kansas City-Saint Joseph.