Mons. Hoser na polnoćki u Međugorju: Ne bojte se! Navještajte radosnu vijest cijelome svijetu

datum: 25.12.2019.

Misu polnoćku u Međugorju je predslavio apostolski vizitator s posebnom ulogom za ovu župu nadbiskup Henryk Hoser. Prije polnoćke na kojoj je mons. Hoseru koncelebriralo 59 svećenika, u izvedbi zajednice Cenacolo ispred crkve sv. Jakova upriličene su žive jaslice.

Na početku svoje propovijedi mons. Hoser kazao je kako ''nam je Krist, Sunce pravde darovan po Djevici Mariji'', te je recitirao pjesmu Tiha noć, naglasivši kako velika božićna liturgija počinje misom u pola noći, koju zovemo misom pastira.

Mons Hoser naglasio je kako se u ovoj noći radujemo, a prethodilo joj je vrijeme iščekivanja.

''U povijesti čovječanstva postojale su tri noći koje su prethodile ovoj. Prva je bila noć stvaranja kada je Bog rekao: 'Neka bude svjetlo'. Druga je bila noć Abrahama i noć vjere, kada je Bog rekao: 'Pogledaj na nebo i preboji zvijezde, ako možeš. Toliko će biti tvoje potosmtvo.' Tako je Abraham postao otac svih vjenrika. Treća je bila noć izlaska iz Egipta i oslobođenja od ropstva, kada je Bog rekao: 'Te ću noći proći egipatskom zemljom. Ja Gospod kaznit ću sva egipatska božanstva'.

Mi se nalazimo u noći Betlehema, svetoj noći. Poslije 33 godine zemaljskog života onoga koji je rođen ove noći dolazi velika noć uskrsnuća Gospodinova'', kazao je Hoser koji je potom pojasnio i zašto je za Boga noć povlašteno vrijeme koje On odabire za neke događaje.

''Po noći bolje vidimo svjetlo. Čak i najmanje svjetlo koje osvjetljuje naš mrak. Isto tako bolje čujemo i boljemo shvaćamo riječ koja je izrečena u tišini. Tako Kristovo svijetlo i Njegova riječ dopire do nas u noći, i u mraku naše duše, i našega srca. Ako nešto očekujemo u noći moramo bdijeti'', kazao je Hoser dodajući kako večeras slavimo noć punu svjetla.

Nadbiskup Henryk Hoser kazao je kako moramo tražiti ''pravi izvor svijetla, a to je Dijete rođeno u Betlehemu''.

''On je život, On je svjetlo, On je pravda, mir, ljubav, milorsđe. Bez Njega život ide u propast. Kad nestaje vjera, nestaje i vjernost, nestaje životna radost, nestaje smisao života... On sebe dade za nas da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela'', kazao je nadbiskup Hoser zaželjevši svima sretan Božić.

''Draga braćo i sestre, ne bojte se! Ne bojte se! Navještajte radosnu vijest cijelome svijetu. Prati nas ljubav Gospodina svega svijeta. Slava Bogu na visinama, a na zemlji mir ljudima miljenicima Njegovim. Sretan vam blagdan, radostan Božić i neka mir bude sa svima vama'', riječi su kojima je mons. Hoser zaključio svoju propovijed na polnoćki u crkvi sv. Jakova.

Na blagdan Božića nakon svete mise u 11 sati na temeljima stare crkve u Međugorje upriličeno je božićno čestitanje. (FOTO)