Mnoštvo hodočasnika u Međugorju u listopadu, Gospinu mjesecu

datum: 30.10.2009.

U mjesecu listopadu, Gospinu mjesecu mnoštvo hodočasnika sa svih strana svijeta posjetilo je Međugorje. Izdvojit ćemo skupinu hodočasnika iz Novske. Organizator ovog hodočašća je Damir Potalec, vjeroučitelj koji već 10 godina organizira hodočašća iz Novske u Međugorje. Posjetili su Brdo ukazanja i Križevac te sudjelovali na misnim slavljima. Damir kaže kako hodočasnici iz Novske doista pozitivno doživljavaju Međugorje, srcem prihvaćaju ono što se ovdje promiče, i kad se vrate kući onda oni ta svoja pozitivna iskustva i dojmove prenose na druge. Ima  želju, odnosno radi na tome da od iduće godine organizira tradicionalna hodočašća za krizmanike u Međugorje.

U listopadu je u Međugorju boravila i s. Biserka Jagunić, franjevka školskih sestara Bosansko-hrvatske provincije. Nedavno je Međugorje  posjetila  150. put.  S. Biserka se prisjeća prvog dolaska u Međugorje. Kaže kako je spavala u crkvi sv. Jakova na koru, budući da nije mogla naći smještaj.  I tada je spoznala da je ovo  mjesto milosti. ''Ovdje je crkva koja moli i taj val molitveni se širi od jednog hodočasnika na drugog. Oni koji dolaze prvi put gledaju druge ljude kako idu bosi na Križevac, na Podbrdo, kako mole i oni jednostavno ulaze u tu rijeku molitve i oni počinju moliti ako i možda nisu nikada molili''- dodaje s. Biserka. 

Sigurno ste čuli za brojne hodočasnike koji dolaze u Međugorje različitim prometalima. Jedan zanimljiv posjet dogodio se početkom listopada. Naime njemački hodočasnik Hermann Wilmer, iz malog njemačkog gradića Frieden  u Međugorje je hodočastio biciklom. Put je trajao šest tjedana. Susreo se s brojnim poteškoćama tijekom puta.  ''U početku je bilo dosta teško. No, imao sam u vidu cilj prema kojem idem, mjesto u kojem čovjek doista doživljava mir. Tijekom 25 godina otkad dolazim u Međugorje upoznali smo ljude  koji su ovdje našli duboku vjeru. I ja sam  produbio odnos prema vlastitoj vjeri''-kazao je Hermann, koji je u Međugorje prvi put došao 1984.god.