Mladi iz Splita na hodočašću u Međugorju

datum: 26.11.2016.

Na završetku izvanredne Godine milosrđa, 11. studenog 2016. godine, devedeset i dvoje je učenika Druge gimnazije iz Splita sudjelovalo na duhovnoj obnovi u Međugorju. Jedan je dio ovog hodočasničkog putovanja bio i projekt u zajednici Cenacolo, a okvirne teme bile su Bijeg od slobode i Potraga za trajnim vrijednotama.

Organizatorica i voditeljica ovog programa je vjeroučiteljica s. Dolores Brkić. Zbog brojnosti skupine, ali i zajedničke odgojne dimenzije, u njenoj su pratnji bila još tri profesora. Ovo se hodočašće mladih već dulji niz godina organizira na početku mjeseca studenog, te u korizmi.

„Na samom dolasku u Međugorje imali smo sakrament ispovijedi i sv. misu koja je bila na engleskom jeziku. Budući da dolazimo iz jezične gimnazije, htjeli smo imati i interdisciplinarni dan - duhovno, odgojno i studijsko bogatstvo. Bilo je dovoljno vremena za osobni izbor pojedinih pobožnosti na različitim mjestima kod crkve, na Brdu ukazanja, kao i u međusobnom dijeljenju iskustava. U zajednici Cenacolo su nam bivši ovisnici ispričali svoj gorki put do „pakla“ i povratak životu i slobodi iz ropstva. Potresla nas je njihova priča, ali i duboka i iskrena povijest njihova životnog puta. Doživjeli su vlastito uskrsnuće samo po Isusu Kristu koji jedini daje smisao životu. Zadivila nas je njihova ogromna hrabrost, jer, i u ovom vremenu hedonizma i konzumerizma, u zajednici ipak nemaju doticaj sa medijima. Nastavili smo naš povratak prema Splitu u zahvalnoj i raspjevanoj atmosferi“, kazala je s. Dolores.