Misom zahvalnicom na Križevcu završen 29. molitveni susret mladih u Međugorju

datum: 06.08.2018.

Svetom misom zahvalnicom slavljenom na Križevcu u 5 sati ujutro u ponedjeljak 6. kolovoza, a koju je predslavio župnik fra Marinko Šakota, završen je Dvadeset i deveti međunarodni molitveni susret mladih. Mladifest je počeo u srijedu 1. kolovoza 2018. i održan je pod geslom „Živjeti od Božje riječi“, okupivši desetke tisuća mladih iz 72 zemlje. Program je svaki dan započinjao jutarnjom molitvom u 9 sati na vanjskome oltaru međugorske župne crkve, a nastavljao se katehezom, svjedočanstvima, pjesmom i poukom iz kršćanskog života. U četvrtak 2. kolovoza mladi su uz Brdo ukazanja od 6 sati ujutro molili radosna otajstva krunice. 

Jutarnje kateheze imali su fra Ante Vučković (četvrtak i petak) i Apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser (subota). Mladi su potom sudjelovali u molitvi krunice u 18 sati. Središte svakoga dana bilo je večernje euharistijsko slavlje u 19 sati.

Svetu misu otvaranja 1. kolovoza propovijedao mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, uz koncelebraciju 472 svećenika. Propovijednici misnih slavlja idućih dana bili su fra Ante Vučković , fra Marinko Šakota, međugorski župnik, fra Miljenko Šteko , provincijal HFP i Apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser.

Promatrajući po danima, najveći broj koncelebranata bio je u petak 3. kolovoza, kada je na misnom slavlju koncelebriralo 570 svećenika. U srijedu je koncelebriralo njih 473, četvrtak njih 548, subotu njih 537, te u nedjelju 485 svećenika.

 

U četvrtak 3. kolovoza nakon večernje svete mise održana je u prostoru ispred vanjskog oltara procesija s Gospinim kipom koji su nosili mladi iz župe Međugorje. Mladi su predstavnici iz svake zemlje išli iza Gospina kipa, a pobožnost je završena kratkim euharistijskim klanjanjem i blagoslovom s Presvetim.

U subota 4. kolovoza nakon večernje svete mise i ove su godine članovi zajednice Cenacolo mise izveli predstavu . Svećenici iz svih zemalja svijeta veliki su dio dana bili na raspolaganju mladima za sakrament pomirenja. Događaje Festivala glazbom i pjesmom pratio je Međunarodni zbor i orkestar pod ravnanjem prof. Damira Bunoze, a u njemu su bili mladi iz 23 zemlje. Festival je simultano prevođen na sedamnaest jezika,  a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali, te televizijske kuće. Tako su cjelodnevni program svih dana Mladifesta livestreamom i preko Radiopostaje Mir Međugorje prenosili, Radio Maria iz osam zemalja, Laudato TV , Espanol TV, Kit TV, Kathtube i mnoge druge. Večernji  program 5.kolovoza preko livestreaminga pratilo je  1076600  gledatelja. (slike)