Međugorje posjetio Mons. Mering iz Poljske s 28 svećenika

datum: 03.10.2008.

23. i 24. rujna 2008. Međugorje su posjetili Mons. Wieslaw Alojzy Mering, biskup biskupije Włocławek, i 28 svećenika iz biskupija Włocławek, Gniezno, Chełmińskiej i Toruń iz Poljske. Biskupija Włocławek poznata je po tome što su u njoj rođeni sestra Faustina, o. Maksimilijan Kolbe i kardinal Wyszynski.

Od 15. do 26. rujna zajedno su bili na odmoru - studijskom i molitvenom putovanju - u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Obišli su razna svetišta i molitvena mjesta, a jedna od važnijih točaka njihovoga putovanja bilo je i Međugorje gdje ih je primio fra Miljenko Šteko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije i ravnatelj Informativnog centra MIR Međugorje. Govorio im je o životu u župi, o pastoralnom djelovanju, o Gospinim ukazanjima i porukama te o njihovom značenju.

Biskup i svećenici sudjelovali su u večernjem molitvenom programu i uspeli se na Brdo ukazanja, a u srijedu 24. rujna Mons. Mering predslavio je sv. Misu za poljske hodočasnike i održao propovijed. Svjedoci kažu da je s velikom radošću ovdje slavio svetu Misu na poljskom jeziku, te doživio susret s Božjim narodom iz cijeloga svijeta.

Mons. Mering sa skupinom posjetio je i franjevačku crkvu u Mostaru gdje je također predslavio sv. Misu.

O svojim dojmovima u Međugorju Mons. Mering je rekao:

„Cijela ova skupina svećenika željela je doći vidjeti ovo mjesto koje već 27 godina igra važnu ulogu na vjerskoj karti Europe. Jučer smo imali prigodu s vjernicima u crkvi moliti krunicu. Vidjeli smo tu duboku i iskrenu molitvu. Primjećujemo da se ovdje sve odvija prirodno i lijepo, iako postoje neke poteškoće oko priznanja Međugorja. Postoji duboka vjera naroda koji moli i nadamo se da će sve što se ovdje događa u budućnosti biti potvrđeno. Normalno je da je Crkva oprezna, ali plodovi su svakome vidljivi i diraju srce svakog hodočasnika koji ovamo dolazi. Svećenici koji su već prije bili ovdje primjećuju da se Međugorje razvija, i svima koji se ovdje brinu za hodočasnike želim da budu strpljivi, ustrajni, i da puno mole. Oni čine dobro djelo, sigurno će ubrati i dobar plod.“