Međugorje na razini Lourdesa i Fatime (tekst Večernjega lista)

datum: 12.09.2008.

UKAZANJE DJEVICE Marije - Hrvatski mariolozi na kongresu o ukazanju Djevice Marije
 

Prošli su tjedan hrvatski mariolozi bili u poznatom marijanskom svetištu Lourdesu, gdje su na velikom međunarodnom kongresu raspravljali o ukazanjima Blažene Djevice Marije. Glavna tema skupa bila su već poznata svetišta Lourdes i Fatima, no ugledni teolozi znatnu pozornost posvetili su i Međugorju. Hrvatski teolozi, bez obzira na to jesu li zagovornici ili pak žestoki kritičari Međugorja, pozitivno govore o onome što se trenutačno događa u nepriznatom hercegovačkom svetištu.

– Plodovi međugorskog fenomena nisu sporni. Međugorje je već sada na razini Fatime i Lourdesa. Ništa se bolje i skrušenije ne moli u Lourdesu i Fatimi nego u Međugorju – kaže sudionik kongresa dr. Adalbert Rebić, koji slovi kao umjereni zagovornik Međugorske Gospe. Znatno je oprezniji kad govori o samim ukazanjima i vidiocima.

– Sama viđenja i vidioci trebaju pričekati – kaže Rebić te dodaje da treba još dosta strpljenja da bi Međugorje i formalno dobilo status Lourdesa i Fatime. Glavni problem je u tome što mjesni biskup ima rezerve prema fenomenu, a ne treba zanemariti ni činjenicu da su vidioci još razmjerno mladi.
Stoga je potrebno pričekati  stanovito vrijeme da se stvari slegnu.

– Crkva se neće dovoditi u situaciju da nešto na brzinu prizna pa da onda mora to promijeniti – objašnjava Rebić te dodaje da je sukladno crkvenom učenju sve što se trenutačno događa u Međugorju.

– Slavljenje euharistije, slavljenje sakramenta pomirenja te marijanska pobožnost u skladu su sa službenom Crkvom.
Sve je to od Crkve ne samo priznato nego i preporučeno – ističe Rebić te domeće da je biskupska konferencija već odavna priznala te plodove.

Teolog dr. Ivan Karić, koji je također sudjelovao na kongresu, ističe da je Međugorje već sada de facto postalo svetište.

Jedino Vatikan, objašnjava Karlić, zbog određenih nejasnoća još nije priznao autentičnost ukazanja. Dodaje da sudbina Međugorja umnogome ovisi o stavu mjesnog biskupa.

Teolog dr. Mato Zovkić smatra da Međugorje može preživjeti i uz rezerve koje su vezane uz ukazanja i vidioce.

Smatra da je fenomen Međugorja neuobičajen jer je riječ o velikom broju ukazanja koja traju iznimno dugo. Nemoguće je donijeti službeni sud dok se još uvijek događaju ukazanja. Tako još uvijek postoji opasnost da vidioci na drukčiji način promatraju svoje doživljaje.