Jedanaesti međunarodni seminar za svećenike

datum: 17.07.2006.

U Međugorju su od 3. do 8. srpnja ove godine održane jedanaeste Duhovne vježbe za svećenike na kojima se okupilo oko 250 svećenika iz 25 zemalja svijeta. Prevođeno je na deset jezika. Prvi seminar za svećenike održao je pokojni fra Slavko Barbarić 1996. godine. Cilj ovih seminara je upoznati svećenike koji dolaze u Međugorje s Gospinim porukama i duhovnošću koja se ovdje razvija. Ova okupljanja svećenika su zapravo duhovne vježbe za svećenike koje im pomažu učvrstiti svoju vjeru i zvanje uz Gospinu prisutnost. Na prvim duhovnim vježbama 1996. godine okupilo se oko 30-ak svećenika da bi se tijekom godina broj neprestano povećavao.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je Duhovnost svećenika. Predavači na ovom seminaru bili su profesor Klaus Berger, fra Ivan Dugandžić, fra Tomislav Pervan i fra Ljubo Kurtović. Predavači su s različitih vidika govorili o duhovnosti, svećeništvu, Crkvi, Euharistiji, značenju Gospinih ukazanja i poruka te o ulozi i odgovornosti svećenika u evangelizaciji Crkve i svijeta.

Profesor Berger održao je prva dva dana predavanja i govorio o temama: zapreke na putu vjere u Isusa, Isus i Euharistija, Isus i Crkva i Isusov odnos prema ženama. Fra Ivan Dugandžić je održao predavanje na temu: „Međugorje i nova evangelizacija“, osvrnuvši se na jednostavne i snažne Gospine poruke koje evangeliziraju, mijenjaju ljudska srca. Fra Tomislav Pervan govorio je o Međugorju kao snažnom duhovnom pokretu u Crkvi smještajući ga u kontekst povijesnih prilika u kojima se nalazimo te o Međugorju kao Božjem daru za Crkvu.

Svaki dan započeo je klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i jutarnjom molitvom. Potom su uslijedila predavanja uz stanku do podne. Poslije podne priličan broj svećenika ostajao je u tišini i klanjanju pred Presvetim koje je bilo izloženo za molitvu. Poslije podne program je nastavljen uz predavanja i meditacije a potom bi svećenici sudjelovali u crkvi na večernjem molitvenom programu: molitva krunice, sveta misa i molitve iza mise. Tijekom seminara svećenici su pohodili Brdo ukazanja uz molitvu krunice i Brdo Križevac uz Put križa. Put križa bio je ujedno i priprava za ispovijed gdje su se svećenici jedni pred drugima ispovjedili na Križevcu.

Prije završne svete mise sudionici su izrazili svoje dojmove, podijelili svoja iskustva kao i prijedloge za iduće duhovne vježbe. Mnogo svećenika je izreklo svoje pozitivne dojmove o duhovnim vježbama govoreći kako su ovdje u Međugorju kao nigdje na drugom mjestu doživjeli molitveno ozračje. Kako reče jedan svećenik: „Kad hodočasnici odu u Svetu zemlju onda govore o lijepim osjećajima i pozitivnim dojmovima ali ovdje u Međugorju hodočasnici govore o potrebi obraćenja, promjene života i hoda na putu svetosti.“ Mnogi svećenici su posebno istaknuli ljubaznost župljana koji su ih besplatno primili u svoje domove kroz ove dane duhovnih vježbi.

Na završnu svetu misu došle su i obitelji iz župe koje su ugostile svećenike. Na kraju svete mise svećenici su izmolili posvetu Blaženoj Djevici Mariji. A kao znak zahvale obiteljima svećenici su blagoslovili obitelji i ovu župu kako bi ustrajali na putu svjedočenja Gospine prisutnosti u ovome mjestu.