Izaslanstvo Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Međugorju

datum: 30.03.2019.

Izaslanstvo Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) uključenih u skupinu zaduženu za interkulturni i religijski dijalog bilo je u Mostaru i Međugorju. Nakon susreta u Mostaru, u subotu (30. ožujka 2019.) boravili su i u Međugorju.

Izaslanstvo predvođeno zastupnicom u Europskom parlamentu Željanom Zovko bilo je na Brdu ukazanja, posjetili su i zajednicu Cenacolo, susreli su se s apostolskim vizitatorom za župu Međugorje nadbiskupom Henrykom Hoserom kao i provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, a posjetili su i Informativni centar Mir Međugorje.

U izaslanstvu su bili europski zastupnici iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Slovačke i Hrvatske te djelatnici Europske pučke stranke koji intenzivno već dugi niz godina rade na interkulturnom i vjerskom dijalogu.

Rad Informativnog centra Mir Međugorje eurozastupnicima predstavili su ravnatelj Vedran Vidović i glavna urednica Radiopostaje Mir Međugorje Sanja Pehar. Vidović je posebno istaknuo veliku slušanost večernjeg molitveno-liturgijskog programa, zahvalio im na posjeti te im darovao knjige iz izdanja Informativnog centra Mir na njihovim jezicima.

''Presretan sam da sam u ovom svetom mjestu, vrlo sam impresioniran. Upoznat sam s poviješću onoga što je Gospa učinila ovdje i dojmila me se pobožnost u ovom mjestu'', kazao je zastupnik Europske pučke stranke u Europskog parlamentu iz Nizozemske Wim van de Camp, koji je prvi put posjetio Međugorje.

Zastupnica Željana Zovko kazala je kako je cilj vidjeti situaciju u BiH koja se tiče Hrvata katolika u BiH i na koji način mogu pomoći da se ta pozicija popravi.

''Alarmirani smo posljednjih godina jer je veliki broj katolika napustio BiH. I kardinal Vinko Puljić kazao je kako je 10.000 katolika napustilo BiH. Kako djelujem u skupini koja se bavi položajem kršćana u svim zemljama u kojima su manjina i mi ostvarujemo aktivan dijalog u EP sa svim drugim vjerskim zajednicama pokušavajući popraviti taj položaj i vidjeti na koji način vjerske vođe mogu utjecati na politička promišljanja da se ta pozicija popravi'', kazala je Željana Zovko naglašavajući kako se u BiH jako malo napravilo kada je u pitanju položaj Hrvata, što pokazuju i posljednji izbori. Kazala je kako zbog pesimizma mladi ljudi masovno napuštaju BiH i da se nešto mora brzo promijeniti da bi oni ostali.

Nakon posjete Radiopostaji Mir Međugorje izaslanstvo Europske pučke stranke sudjelovalo je na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova u Međugorju. (foto)