Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić” u Međugorju

datum: 20.06.2017.

U subotu 17. lipnja Međugorje su posjetili članovi Hrvatskoga kulturno umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić” iz Beravaca kod Slavonskog Broda. Sudjelovali su na jutarnjoj svetoj misi te, kako su bili proputovanju za Hutovo, dio dana proveli u ovom mjestu molitve i mira. Tom su prigodom Radiopostaju „Mir” Međugorje posjetili predsjednica društva Janja Kurtušić, članice Ana Lolić, Marija Veočić, Barica Glavačević, tajnica Terezija Antunović i Šimo Kladarić. Društvo kontinuirano djeluje od 1967. i ima više sekcija. Pripadaju župi sv. Ilije proroka u Velikoj Kopanici.

Tajnica Terezija Antunović je o hodočašću kazala: „Prvi sam put bila davno, negdje 1985. godine. Također mi je bilo prelijepo, ali danas mi je na poseban način lijepo jer putujem sa svojim društvom. Prekrasno nam je. Došlo nas je 33-oje. Odlučili smo da, kako već idemo u Hutovo, ne možemo zaobići Međugorje. Naše bake su na probama rekle da imaju želju hodočastiti i u Međugorje.”

Barici Glavačević ovo je drugo hodočašće u Međugorje. Prvi put je bila početkom rata, te ističe kako ne može opisati osjećaj koliko joj je crkva lijepa i draga.

Ana Lolić je predstavila nošnju koju nose članice: „Ovo je nošnja koja se nosi na sv. misu. Kod nas ima više nošnji – radna i svečana, ali to ne mogu opisati, mora se vidjeti uživo. Ja se ovako odijevam otkad znam za sebe, a imamo još dvadeset žena koje nose narodnu nošnju.” (medjugorje.hr/Radiopostaja „Mir” Međugorje)