Hodočasnici o „Marijanskom zavjetu za Domovinu“

datum: 20.08.2017.

Nakon prijeđene dionice od Mostara, sudionici „Marijanskog zavjeta za Domovinu“ stigli su u Međugorje u petak 18. kolovoza u popodnevnim satima. Ovom je dionicom pješačilo 35 hodočasnika.

S. Matija Pačar, Školska sestra franjevka, pješačila je sa sudionicima na dionici Mostar – Međugorje. U programu Radiopostaje „Mir“ Međugorje je kazala kako su kao zajednica došli na ideju na neki način doprinijeti ovome hodočašću koje ide i kroz Hercegovinu: „Razmišljajući kako se odužiti tim ljudima koji mole za našu domovinu, došli smo na ideju da im ponudimo čašu vode i koricu kruha. Oni su to prihvatili i sinoć bili smješteni kod nas u Mostaru. Jutros smo sa grupom hodočasnika krenule s. Ivana Džeba, te naša kandidatica Iva. Bilo je molitve i tako lijepog raspoloženja. Pozivam sve koji mogu da se priključe ovome hodočašću.“

Pater Stjepan je na službi u Zagrebu. Pošao je iz Mostara i ima plan ići do Dubrovnika. O tome kako se odlučio na ovo hodočašće, u programu je Radiopostaje „Mir“ Međugorje kazao: „Najviše su me privukla njihova svjedočanstva, iskustva i govor o žrtvi za Domovinu. Baš tako sam odlučio krenuti kao svećenik i svoje slobodno vrijeme posvetiti Marijanskom hodu. Osjećaj je predivan, a imao sam milost da je sa mnom iz Vinkovaca došao i stopostotni invalid u kolicima. Gledajući njega kako se bori sa suncem, vidio sam srce koje živi za Hrvatsku.“

Najstariji među njima je dragovoljac Domovinskog rata 67-godišnji Mile Čulo, koji je i osamdesetpostotni invalid. Ističe kako to iskustvo zajedništva i mira nema cijenu.

Marijana Grubišić je za „Marijanski zavjet za Domovinu“ čula preko prijatelja: „Ovo mi nije strano, jer sudjelujem na planinarskim križnim putevima. Bog nam daje snagu i bitna je naša namjera“.

U subotu 19. kolovoza put se nastavio do Metkovića, a potom do Neuma i Dubrovnika, gdje bi ovaj hodočasnički put 24. kolovoza trebao i završiti. Više informacija na www.marijanskizavjet.hr.