Hodočašće iz Velenja (Slovenija) u Međugorje

datum: 30.06.2017.

Hrvatsko kulturno društvo Velenje u suradnji sa župom sv. Marije Velenje organiziralo je svoje treće hodočašće u Međugorje od 19. do 21. svibnja 2017. Društvo je osnovano 2015. godine, te kako u sklopu programa društva imaju hodočašća u razne krajeve po Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, te su iste godine prvi put posjetili i Međugorje. Kao društvo imaju molitvenu zajednicu koja svake srijede slavi sv. misu na hrvatskom jeziku koju predvodi slovenski svećenik, a nakon sv. mise mole krunicu.

Za portal medjugorje.hr iz Hrvatskoga kulturnog društva Velenje su poručili: „Ove godine je već naše treće po redu hodočašće u Međugorje i znamo da sigurno nije i zadnje, jer smo osjetili poziv naše Kraljice mira, koja to uistinu i ispuni. Prilikom odlaska kući se to jako osjeti na svim našim hodočasnicima, jer je vidljiv trag duševnog mira. U mjesecu svibnju redovito nas dolazi 46 hodočasnika, a od toga je sedmero djece, na što smo iznimno ponosni, jer na mladima svijet ostaje. Polazak iz Velenja je petkom u 4 sata ujutro, dolazak u Međugorje oko 14 sati popodne, nakon čega slijedi smještaj u hotel i priprema na sv. ispovijed. Nakon sv. ispovijedi nastavljamo program do 20 sati. U 21 sati slijedi noćni odlazak na Brdo ukazanja gdje molimo krunicu. Drugog dana slijedi uspon na brdo Križevac gdje molimo Križni put, te odlazak na molitveni program od 17 do 20 sati. Sudjelujemo i u euharistijskom klanjanju. Treći dan, tj. nedjeljom, predviđen je odlazak na sv. misu u 7 sati, te u 9 sati odlazak do Brda ukazanja, gdje molimo u tišini, a potom slijedi povratak do crkve, gdje imamo kraće slobodno vrijeme. U 14 sati je povratak kućama. To je uvijek žalostan trenutak, jer svi hodočasnici osjete duhovni mir, tako da smo se dogovorili kako ćemo druge godine u Međugorje hodočastiti četiri dana, što su svi hodočasnici s oduševljenjem prihvatili.”

Na putu prema Međugorju i odlasku u autobusu zapisuju se i svjedočanstva, te tako u cijelosti iznosimo ono hodočasnice Kate Bungić:

„Blažena Djevice Marijo, majko naša! Pitam se jesam li dostojna reći te riječi, dobiti taj blagoslov i milost koju dijeliš cijelim svijetom. Iako je trebalo toliko vremena da ti dođem, sve se to događalo s nekim razlogom. Nakon mog dolaska k tebi, dobila sam odgovor na mnoga pitanja, utjehu za moju tugu i bol, jer sam ti otvorila svoje srce i dušu. Osjetila sam tvoju moć, svjetlost, neograničenu ljubav. Kad sam položila svoju ruku na tvoju, osjetila sam tvoj dodir, topli zagrljaj i tihe riječi: Stiglo si dijete moje. Nakon svete ispovijedi, dobila sam milost Duha Svetoga, utjehu svim mojim slabostima, shvatila kako nikad nije kasno tražiti milost, tražiti blagoslov. Nakon provedenog vremena u svetištu, vraćam se svome domu puna milosti Duha Svetoga, koju sam primila od tebe Majko Marijo, te zaštitu od zla, vraćam se jača u vjeri, koju ću punim srcem prenijeti u svoj dom i na svoje najmilije i najdraže, sve ljude ovoga svijeta. Hvala ti Majko, Blažena Djevice Marijo.” (slike)