"Franjevci u svijetu, za svijet: Identitet, zavjeti, osjećaj pripadnosti"

datum: 05.11.2012.

U Međugorju je, od 2. do 4. studenog održan seminar trajne formacije Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) Bosne i Hercegovine. Tema seminara, na kojoj je sudjelovalo oko 40 svjetovnih franjevaca, bila je „Franjevci u svijetu, za svijet: Identitet, zavjeti, osjećaj pripadnosti“, a predstavio ju je brat Benedetto Lino, iz Međunarodnog predsjedništva OFS-a.
Seminar je počeo uvodnim riječima sestre Marije Brekalo, područne ministre hercegovačkog bratstva OFS-a, koji su bili organizatori i domaćini. Potom su se nazočnima obratili sestra Nives Kanevčev, nacionalna ministra OFS-a, te fra Danijel Rajić i fra Josip Vlašić, nacionalni i područni duhovni asistenti OFS-a i Frame. Ukratko je predstavljen i voditelj seminara brat Benedetto Lino, koji je još kao osamnaestogodišnjak postao svjetovni franjevac. Brat Benedetto je u uvodim riječima istaknuo kako je cijela franjevačka obitelj jedan veliki Božiji projekt nadahnut u sv. Franji. Koncept seminara činila su izlaganja predavača na temu franjevačkog identiteta, važnosti i ozbiljnosti zavjeta, kršćanske i franjevačke formacije, te osjećaja pripadnosti.
Da bismo razumjeli svoj identitet, potrebno je znati kome pripadamo, koga slijedimo i što na što smo pozvani. Uvijek iznova članovi franjevačke obitelji trebaju sebi posvijestiti da su nasljedovatelji Isusa Krista po primjeru sv. Franje. Iako različiti u Pravilima, sva tri Reda, imaju jednu glavnu zajedničku obvezu danu od sv. Franje: živjeti Evanđelje – podsjetio je brat Benedetto. Kao dijelovi jedne franjevačke obitelji, međusobno neovisni, sva tri Reda trebaju surađivati i djelovati na svoj način, svatko u svom staležu. Posebnu pažnju predavač je ipak posvetio Trećem franjevačkom redu, za koje je seminar bio i organiziran. Franjevački svjetovnjaci, još više povezani s Kristom po zavjetima, pozvani su biti svjedoci i instrumenti Njegove misije, navještati Ga životom i riječima, popravljati Crkvu po uzoru na sv. Franju u otvorenom i povjerljivom dijalogu s Papom, biskupima i svećenicima. Potaknuo je na življenje jednostavnosti i poniznosti sv. Franje.
Završni dio seminara činio je rad po skupinama, u kojima su sudionici definirali nedostatke i probleme bratstava u BiH, te ponudili moguća rješenja. Na završnoj Svetoj misi, predslavitelj, fra Danijel Rajić, u prigodnoj propovijedi naglasio je važnu ulogu svih sudionika seminara: prenijeti usvojeno u svoje zajednice, s puno ljubavi, jer kako je i sv. Franjo rekao: „Kap prave ljubavi, dragocjenija je od mora znanja“. (slike)