Fra Vidal Lodriguez Lopez u Međugorju

datum: 27.06.2008.

Fra Vidal Lodriguez Lopez, ofm, rektor i vikar Papinskog sveučilišta Antonianum u Rimu, u Međugorju je boravio sredinom lipnja 2008. god.

Već pet godina odgovoran je za Antonianum gdje studira stotinjak fratara iz cijeloga svijeta, iz najrazličitijih zemalja, jezika, boja i kultura da bi se po završetku studija vratili evangelizirati u svojim zemljama.

Smatra da je intelektualna i teološka izobrazba na svim razinama nužna zbog odgovornosti svećenika pred evanđeljem i pred Božjim narodom. Crkva želi da svi budemo odgovorni i da imamo solidnu intelektualnu izobrazbu koja može dati odgovore onima koji traže Boga. Sveti Bonaventura rekao je da se ne može studirati teologiju bez duhovnog života. Teologija nije medicina ili matematika, nego Božja objava duhovne naravi. Ne radi se samo o teologiji, nego o tome da cijeli život vjernika, a napose redovnika i svećenika, mora biti impregniran vjerom.

„Međugorje sam upoznao preko fratara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji studiraju u Rimu. Zato sam i došao. U međunarodnoj kući kao što je naša bitno je saslušati druge i poštivati tuđe iskustvo. Čuo sam mnogo toga lijepoga i dobroga i dolazim otvorenih očiju da vidim taj neporeciv fenomen vjere. Toliki ljudi ovamo dolaze tražiti Isusa. Svi smo umorni i gladni. Dolazim susresti fratre koji ovdje rade, a neke već poznajem iz Rima. Vidim da mnogo i dobro rade, i to je jako važno. Trebamo vjernicima ponuditi dobar i ozbiljan pastoral.“