Fra Petar Vlašić u Puli

datum: 31.03.2007.

Krajem veljače o.g. fra Petar Vlašić, kapelan u župi Međugorje koji vodi pastoralnu brigu za filijalu Milosrdnog Isusa u Šurmancima, pohodio je Dom za starije i nemoćne osobe sv. Polikarpa te biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Puli. Ovaj posjet odgovor je na poziv g. Martina Klimana, upravitelja Kuće sv. Polikarpa u kojoj djeluju sestre Milosrdnog Isusa koje su 1990. g. iz Poljske došle služiti u Hrvatsku.

U domu sv. Polikarpa živi oko 150 napuštenih i zaboravljenih staraca i starica, većinom izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. U sjemeništu Redemptoris Mater studira 31 svećenički kandidat iz 15 zemalja. Obje ustanove nalaze se u bivšoj pulskoj vojarni.

U četvrtak 23. veljače poslije podne, u župi sv. Ivana koju vode franjevci konventualci, u suslavlju sa župnikom i kapelanom, fra Petar je slavio Misu za pulsku međugorsku molitvenu skupinu koju vodi g. Elio Karlović. Poslije Mise bilo je klanjanje pred Presvetim.

U petak 24. veljače poslije podne, u Domu za stare i nemoćne u kapelici sv. Polikarpa, mons. Ante Jurić, splitski nadbiskup u miru, predslavio je sv. Misu u kojoj su koncelebrirali fra Petar Vlašić, rektor sjemeništa g. Janez, dr. Vjekoslav Milovan, postulator Sluge Božjeg Miroslava Bulešića i pastoralac Doma sv. Polikarpa, te drugi svećenici. Fra Petar je propovijedao o životu i mučeništvu sv. Polikarpa. Na sv. Misi bili su nazočni svi bogoslovi i svi pokretni stanovnici doma.

Poslije sv. Mise bila je organizirana svečana večera na kojoj je nadbiskup u miru mons. Jurić blagoslovio međugorske krunice i slike Milosrdnog Isusa iz Šurmanaca koje je fra Petar podijelio žiteljima toga mjesta.