Fra Ivan Dugandžić: Budimo zahvalni što nas Gospa smatra i zove svojom djecom

datum: 25.06.2020.

Procesijom je u Međugorju na 39. obljetnicu Gospinih ukazanja počela svečana večernja sveta misa koju je predslavio fra Ivan Dugandžić uz koncelebraciju 21 svećenika, dok su još deseci svećenika ispovijedali.

Zbog koronovirusa ove godine nije bilo velikih skupina hodočasnika iz različitih zemalja svijeta, nije bilo misa na različitim svjetskim jezicima, ali ipak se okupio veliki broj vjernika. Fra Ivan Dugandžić na početku svete mise kazao je kako je ''sve puno skromnije nego što smo navikli''.

''Iako je sve drukčije nego prije, uvjeren sam da je ono najvažnije ostalo nepromijenjeno: Ljubav nebeske Majke prema nama, njezinoj djeci i naša vjernička odanost prema njoj, našoj zajedničkoj Majci. Dok je prije nekoliko mjeseci pandemija bila na vrhuncu, dok je Međugorje bilo sablasno prazno i pusto, a crkva sv. Jakova zatvorena, i tada smo bili sigurni da Kraljica mira bdije nad nama i zagovara za nas. Dok smo u zatvorenoj crkvi slavili euharistiju u nazočnosti tek nekolicine osoba, znali smo da ste svi vi štovatelji Kraljice mira i prijatelji Međugorja diljem svijeta s nama u zajedništvu vjere i nade, a mi smo vas sve nosili u srcu i u molitvama preporučivali Bogu. I u tim teškim uvjetima bili smo živa Crkva koja zajedno moli i slavi. Međugorje je u ovim neobičnim okolnostima života bilo i ostalo mjesto molitve i nade za Crkvu i svijet'', kazao je fra Ivan Dugandžić, koji se i u svojoj propovijedi osvrnuo na pandemiju koronavirusa.

''Duboke krize kroz koje prolaze pojedinci, čitave obitelji, cijeli narodi, pa kadikad i svekoliko čovječanstvo – kao primjerice u ovoj pandemiji koronavirusa – obično doživljavamo kao nešto negativno, što prisilno zaustavlja normalan tijek našega života, osiromašuje nas i materijalno i duhovno, te ostavlja nesagledive posljedice za budućnost. Koliko puta smo u tjednima stroge izolacije i ograničenog kretanja čuli tvrdnju: „Poslije ovoga ništa neće biti isto!“ Neki su željeli biti još uvjerljiviji, pa su znali reći: „Svijet kakvog smo poznavali možemo zaboraviti!“ I u jednoj i u drugoj tvrdnji kriza je shvaćena kao nepremostiv jaz između prošlosti i budućnosti'', kazao je fra Ivan hrabreći sve da se ne boje budućnosti.

''I kao što je anđeo nekoć njoj uputio riječ ohrabrenja: „Ne boj se, Marijo“, tako ona sada hrabri iznenađenu i prestrašenu djecu vidioce koje je izabrala za svoje svjedoke. Po njima svijetu upućuje poruku mira u trenutku kad je posve jasno da ga ne mogu jamčiti državnici i moćnici ovoga svijeta i kad prijeti sukob različitih ideologija i vojnih saveza. Uzalud se održavaju mirovne konferencije i potpisuju uvijek novi mirovni ugovori, mir je sve više ugrožen, jer ljudi o njemu ne govore čista srca i iskrenih namjera.

Zato je Gospino obećanje mira logično pratio poziv na obraćenje, promjenu čovjekova srca po sakramentu pomirenja, slavlju euharistije, klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu, molitvi, postu, čitanju riječi Božje…Tako je u ustajaloj baruštini nemorala ovog svijeta s Podbrda potekao bistri potok iz vječnosti, nastala je oaza u pustinji svijeta, što su mnogi prepoznali i prihvatili'', objašnjava fra Ivan Dugandžić i napominje kako je ''Međugorje s vremenom postalo mjestom obraćenja i molitve te ispovjedaonicom svijeta, što je u međuvremenu i Crkva, nakon dugog vremena pažljivog praćenja i ispitivanja, priznala i prihvatila.

''Prije godinu dana to je ugledni predstavnik Vatikana, nadbiskup Fisichela s ovog mjesta i javno izrekao naglasivši da nema boljeg oblika nove evangelizacije, za kojom Crkva već dugo traga, nego ono što se događa u Međugorju presaditi u sve dijelove Crkve i svijeta'', kazao je fra Ivan Dugandžić podsjećajući kako već 39 godina ovdje Kraljica mira pokazuje put k pravome miru i budućnosti s Bogom, a svoju propovijed potom je zaključio: ''Budimo iskreno zahvalni što nas ona smatra i zove svojom dragom djecom i što želi da budemo njezini svjedoci i apostoli u tom planu spasenja svijeta. Predani njoj, budimo u radosti otvoreni budućnosti koju Bog sprema Crkvi i svijetu. Amen!'' (FOTO)