Fra Damir Pavić na Križevcu: Naš život obilježen je znakom križa

datum: 14.09.2020.

Proteklo je 86 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve Euharistije na brdu koje je u posljednjim desetljećima postalo glasovito u cijelom svijetu. Već tradicionalno, prve nedjelje nakon blagdana Rođenja BDM, u Međugorju se slavi blagdan Uzvišenja Svetoga Križa. Ove godine, to je nedjelja 13. rujna, a svetu misu od 11 sati na Križevcu predslavio je fra Damir Pavić.

''Sve što u životu započinjemo raditi i sve što kroz život traje do posljednjeg daha našega života obilježeno je znakom križa, kazao je na početku misnog slavlja fra Damir Pavić, ističući kako je važno neprestano biti uz Isusov križ.

Pripremajući se za propovijed, u misli mu je, kaže, dolazila slika sv. Petra, kako se grije uz vatru, one strašne noći kad je Isus bio izdan i predan svojim mučiteljima. Ta slika sv. Petra uz sigurnost vatre, slika je bijega od križa.

''Mi vjernici umjesto da budemo pod križem, da ga prihvatimo i nosimo, bježimo od križa. Problem kršćana današnjice, je to što želimo Isusa čudotvorca, a ne Onoga raspetoga, a razlog zašto ne želimo biti pod križem je taj što je Isus s križa oprostio svojim mučiteljima i molio za njih'', kazao je fra Damir Pavić, koji je citirao i riječi hrvatskog blaženika Miroslava Bulešića, koju je uputio onima koji su ga mučili i na kraju ubili.

''Moja osveta je oprost. Opraštati našim neprijateljima moramo i mi jer ćemo ih samo tako pozvati na obraćenje'', poručio je fra Damir.

Spominjući Isusove riječi izgovorene na križu, fra Damir je spomenuo i one Isusove riječi upućene ljubljenom učeniku Ivanu: Evo ti Majke! Koje su tako znakovite za Međugorje.

''Zar tolike godine Marijine prisutnosti zapravo nisu ostvarenje Isusovog obećanja. Marija je tu. Marija nam treba uvijek, zato neprestano kroz povijest Ona se ukazuje, dolazi, jer joj je srce rascviljeno. Boli je kad vidi da djeca Njezinoga Sina za koju je krv prolio da ne slušaju njegovih riječi'', kazao je fra Damir. (FOTO)