DUHOVNA OBNOVA U MEĐUGORJU

datum: 16.03.2011.

Danas je u Međugorju održana duhovna obnova za cijelu Provinciju za ožujak. Ova obnova je ujedno zamišljena i kao seminar u sklopu programa trajne formacije. Tema susreta bila je Pomirenje s Bogom - teorija i praksa. Ovo je drugi put da se u Međugorju u sklopu duhovnih obnova i trajne formacije organizira seminar o sakramentu pomirenja.
Susret je održan u tzv. Žutoj dvorani iza međugorske crkve. Započeo je u 9 i 30 molitvom srednjeg časa, nakon kojeg je slijedilo predavanje dr. don Ante Mateljana, profesora dogmatske teologije na KBF-u u Splitu.
U jednosatnom izlaganju prof. Mateljan je temeljito obradio temu razlažući dogmatski i sakramentološki vid sakramenata ozdravljenja s posebnim naglaskom na pokoru ili pomirenje, osvrnuvši se na sve bitne elemente ovog sakramenta. Zatim je uslijedila kratka stanka za kavu, te je na red došao pastoralni vid problematike, diskusija i pitanja. Diskusija je trajala pola sata. U 12 sati slavljena je sveta misa koju je predvodio provincijal fra Ivan Sesar, u koncelebraciji s predvoditeljom obnove don Antom, međugorskim župnikom fra Petrom Vlašićem i još 47 svećenika. Propovijedao je don Ante.
Na misi su pjevali novaci i postulanti predvođeni magistrom postulanata fra Stankom Mabićem.
Na kraju misnog slavlja provincijal je zahvalio prof. Mateljanu, nazočnoj braći, domaćinima i svima koji su se trudili oko pripreme ovog susreta. Seminar je organiziran suradnjom moderatora trajne formacije fra Ike Skoke i Vijeća za duhovnost čiji je pročelnik fra Danko Perutina.
Nakon misnog slavlja uslijedio je zajednički ručak. Sveukupno je na obnovi sudjelovalo oko 70 braće. (slike)