Doček Nove godine u Međugorju

datum: 02.01.2006.

Molitveni doček Nove 2006. godine okupio je u Međugorju nekoliko tisuća uglavnom mladih hodočasnika iz cijelog svijeta. Skupine sa svih kontinenata počele su pristizati već nekoliko dana ranije, pa je u četvrtak i petak navečer crkva već bila premalena za prihvat tolikih vjernika.

Na Silvestrovo večernju svetu Misu zahvalnicu predslavio je fra Ljubo Kurtović u koncelebraciji s 45 svećenika. Poslije večernje svete Mise zajednica «Cenacolo» uprizorila je Žive jaslice.

Molitveni program za sam doček Nove godine počeo je u 22 h klanjanjem pred Presvetim. Predvodio ga je fra Bože Milić. Meditacije su se prevodile na engleski, francuski, njemački, talijanski, ruski, poljski, slovački, rumunjski, korejski i kineski. Sveta misa koju je u koncelebraciji sa 120 svećenika predslavio župnik dr. fra Ivan Sesar počela je oko 23.15 a trajala je do 1h. Uvodne riječi i propovijed bili su prevedeni na engleski, francuski, njemački i talijanski.

U pozdravnim riječima, župnik je podsjetio da je na ovom mjestu preko Kraljice Mira Bog na poseban način dodirnuo zemlju, te da je u ovoj župi hodočasnicima udijelio nebrojene milosti. Okupili smo se da bismo Mu zahvalili za sve milosti koje smo od Gospodina besplatno primili. Tu smo da bismo u novu godinu ušli s Isusom i Njegovom Majkom Marijom.

U svojoj propovijedi, župnik je mladima prenio riječi Svetog Oca Benedikta XVI. upućene prigodom Svjetskog dana mira: to je poziv na izgradnju humanijeg svijeta. Budimo pažljivi i raspoloživi učenici Isusovi, sol zemlje i svjetlost svijeta. Neka naša prva zadaća bude slijediti i slušati Isusa te, prema osobnim mogućnostima, ponoviti Njegov život u svojem životu. Samo tako moći ćemo očekivati bolju i ljepšu novu godinu.

Sav prostor oko crkve, na vanjskom oltaru i u šatoru bio je ispunjen vjernicima, a cjelokupni program bio je prenošen preko video-zida u Novu dvoranu.

Ovaj molitveni doček Nove godine glazbom i pjesmom pratio je međunarodni zbor i orkestar okupljen za ovu prigodu, pod ravnanjem prof. Martina Pere Borasa.

Doček nove godine iz župne crkve sv. Jakova u Međugorju uživo je prenosila Radiopostaja «Mir» Međugorje.