Božićni koncert Hrvatskog baroknog ansambla

datum: 16.12.2005.

U četvrtak, 15.12.2005. u 20 h, Hrvatski barokni ansambl nastupio je po prvi puta u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju. Na repertoaru je bio izbor iz talijanskog baroknog programa: Concerti grossi talijanskih skladatelja Corellija, Torellija i Manfredinija, Legrenzijev motet «O dilectissime Jesu» kao i Scarlattijeva kantata za sopran i gudače «O di Betlemme altera». Koncert je održan u organizaciji Župnog ureda Međugorje i posredstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Uime Župnog ureda glazbenike i vjernike je pozdravio župnik dr. fra Ivan Sesar. Uime Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH nazočnima se obratio Krunoslav Cigoj, savjetnik za kulturu i obrazovanje pri tom Veleposlanstvu, naglašavajući da je Hrvatski barokni ansambl postigao velike uspjehe u Hrvatskoj i širom Europe, te da je ovo gostovanje nesvakidašnji događaj. To je prepoznala i međugorska publika koja je glazbenike ispratila stojeći, dugim i oduševljenim pljeskom.

 

Krunoslav Cigoj je rekao: «Ovo nije svakidašnji događaj. Barokni ansambl poseban je gost u Međugorju, a koliko je ova glazba doprla do ljudi, to se vidjelo večeras. Nije svakome dano osjetiti barokni stil koji traži određenu koncentraciju, određeno opuštanje, dozvolu duhu da ga prihvati, jer ova je glazba potpuno duhovna. Već sam dolazak u sveti hram u ovoj sredini, u ovom okruženju, pomaže da ova glazba bude prijemčiva.»

Laura Vadjon, violina i umjetničko vodstvo: «Ovo je prvo gostovanje Hrvatskog baroknog ansambla u Međugorju. Osobito nam je drago, jer je to sveto mjesto koje čovjeka uvijek napuni dobrom energijom, a napose mi je drago da smo gostovali pred Božić kad je i cijela atmosfera dodatno posebna. Naš je koncert bio inspiriran ovim mjestom i brojnim vjernicima iz cijelog svijeta koji su večeras bili nazočni. Prije našeg koncerta bilo je klanjanje i čuli smo pjesmu na raznim jezicima. To je jedinstveno ozračje. Drago nam je da je publika bila dirnuta. Kad publika tako reagira, onda smo i mi posebno zadovoljni. Stvarno je bilo lijepo i nadam se da ćemo to ponoviti!»

Ivana Kladarin, sopran: «Presretna sam što smo večeras nastupali jer sam srcem i dušom vezana za Međugorje. Ovaj koncert doživjela sam kao molitvu, kao svoj dar Mariji za božićne blagdane. Kao što ste vidjeli, to je specijalizirani ansambl koji njeguje stari način sviranja, drugačiji način pjevanja. Njegujemo to već 5 sezona, s time nastupamo u Hrvatskoj i u inozemstvu. Večeras je bilo jako puno ljudi, bili su zadovoljni i ja sam jako sretna. Ja sam rodom iz Tuzle pa sam i emotivno vezana uz BiH. Znam da ovdje nema mnogo takvih koncerata, malo je sredstava, a nedostaje i dobre volje da se takvi koncerti češće organiziraju, ali vidim da ima ljudi koji gladuju za takvim glazbenim događajima. Nadam se da ćemo češće dolaziti u Međugorje i u druge gradove u BiH.»

Božićni koncert Hrvatskog baroknog ansambla uživo je prenosila Radiopostaja «Mir» Međugorje.