Božićni i novogodišnji dani u Međugorju

datum: 04.01.2005.

Božićni i novogodišnji blagdani u Međugorje redovito privuku brojne, uglavnom mlade hodočasnike iz cijelog svijeta.

Božićno bdijenje, na kojem su župljani redovito u većini, započelo je dvosatnim klanjanjem pred Presvetim, a nastavilo se polnoćkom koja je završila oko jedan sat. Klanjanje su predvodili fra Bože Milić i fra Ljubo Kurtović, a polnoćku je predslavio fra Mario Knezović uz koncelebraciju brojnih, većinom domaćih svećenika.

Na dočeku Nove godine u Međugorju se ove godine okupilo preko 8000 tisuća uglavnom mladih hodočasnika iz brojnih zemalja i sa svih kontinenata. Vigilija je započela u 22 sata a završila oko jedan sat po ponoći. Euharistijsko klanjanje predvodio je fra Ljubo Kurtović. Svetu Misu predslavio je župnik fra Branko Radoš u koncelebraciji sa stotinjak svećenika iz cijelog svijeta. U novogodišnjoj noći među koncelebrantima bio je i jedan biskup.

Župnik fra Branko Radoš obratio se mladima s riječima:

«Psalmist pjeva: «Samo je u Bogu mir dušo moja, samo je u njemu nada moja, samo On je moje spasenje». Krist nas ove noći poziva na novo hodočašće. Zove nas na put – na put mira. I nama kao svojim prvim učenicima govori: «Idite, ja vas šaljem…» Ali nas Krist ne šalje u neizvjesnost nego pripravlja sve potrebno da cilj dostignemo; daje nam vrijeme za putovanje – Novu godinu dana. Ulijeva u srca naša snagu Duha Svetoga do cilja. A cilj je mir. I još k tomu postavlja uzor, svjetionik koji će nam put kazivati. To je Kraljica mira – Bogorodica. Krist nam na prijelazu u Novu godinu poručuje. Sa mnom danas krenite u Novu godinu.

Noćas zapravo Bog svakome od nas govori: «Evo na tvoj račun uplaćujem 365 dana - 365 dana sreće, ljubavi i praštanja uz jedan jedini uvjet; da s njega svakodnevno trošiš». Što budeš više trošio Bog će više davati. Zato troši kroz ovu godinu s Božjeg računa, ljubi, praštaj, moli, živi… Budi mlad vječno, budi kršćanin trajno, budi Kristov svakom porom svoga bića, budi radostan u Kristu. Budi poput Gospe monstranca – pokaznica Kristova u ovom svijetu.

Krist ti govori: «Ja sam Alfa i Omega, početak i svršetak tvog života, svakog tvog dana i svakog trena.» S Kristom je, znaj, uvijek lakše, uvijek bolje, uvijek ljepše. Budi zato Kristov i tiho sada u sebi ponovi riječi sv. Augustina: «Gospodine, daj mi snage da u Novoj 2005. godini radim sve što od mene tražiš, a onda traži od mene što god hoćeš.» Amen.»

Klanjanje je bilo prevođeno na engleski, francuski, njemački, talijanski, kineski, korejski, rumunjski, slovački, češki i poljski jezik, a propovijed na engleski, francuski, njemački i talijanski. Božićno i novogodišnje bdijenje direktno je prenosila radiopostaja «Mir» Međugorje.

Budući da je crkva premalena za tolik narod, u božićnoj noći vjernici su ispunili i novu dvoranu. U novogodišnjoj noći, i crkva, i dvorana, i šator bili su premaleni, pa je oko tisuću vjernika program pratilo pod vedrim nebom. Veliki ekrani bili su postavljeni u dvorani, pod šatorom i pored crkve.

Božićno i novogodišnje bdijenje glazbom je pratio međunarodni zbor i orkestar mladih.

Zajednica «Cenacolo» tri puta je izvela žive jaslice: na Božić, na blagdan Nevine dječice, te na Staru godinu.

Na blagdan Nevine dječice, u župnoj crkvi bila je organizirana posebna misa i prigodni blagoslov za svu djecu župe.

Između Božića i Nove godine, međugorski su fratri obišli sve obitelji i blagoslovili sve kuće u župi.