Božić u Međugorju

datum: 29.12.2005.

Župljani, vjernici iz okolnih župa i hodočasnici za Božić su se pripravljali devetnicom: osim večernjeg molitvenog programa u župnoj crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja, te su se slavile sv. Mise zornice.

Božićno bdijenje započelo je u 22 sata dvosatnim klanjanjem pred Presvetim. Meditacije za vrijeme klanjanja predvodili su fra Stjepan Martinović i fra Svetozar Kraljević. Župna crkva bila je prepuna, pa su hodočasnici i župljani bili smješteni i u novoj dvorani, gdje su na velikom zaslonu mogli slijediti program koji se odvijao u crkvi. Klanjanje je glazbeno pratila skupina mladih, a bilo je prevođeno na engleski, francuski, njemački, talijanski češki, arapski i kineski. Polnoćku na kojoj je koncelebriralo je 15 svećenika predslavio je fra Bože Milić. Za vrijeme Polnoćke pjevao je veliki župni zbor Kraljice mira pod ravnanjem sestre Slavice Kožul. Radio «Mir» Međugorje uživo je prenosio cijeli noćni molitveni program.

Na sam dan Božića slavile su se svete Mise na osam jezika. Svečanu sv. Misu na hrvatskom jeziku predslavio je župnik, dr. fra Ivan Sesar, a pjevao je veliki župni zbor pod ravnanjem sestre Slavice Kožul.

Kao i niz godina do sada, zajednica «Cenacolo» izvela je scensko uprizorenje živih jaslica na Badnjak i na blagdan Nevine dječice. Toga dana u 15.30 h u župnoj se crkvi održala i posebna sv. Misa s blagoslovom djece. Predslavio ju je fra Svetozar Kraljević.

U božićno vrijeme, umjesto klanjanja križu, petkom se u crkvi održava klanjanje pred jaslicama.