Božić u Međugorju

datum: 29.12.2008.

U Međugorju su se i ove godine u božićno vrijeme okupili vjernici iz bliže i dalje okolice, te iz najudaljenijih krajeva svijeta, čak iz Koreje, Hong Konga i Makaa.

Župljani, vjernici iz okolnih župa i hodočasnici za Božić su se pripravljali devetnicom: osim večernjeg molitvenog programa u župnoj crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja u 14 h, te su se slavile sv. Mise zornice u 6 ujutro. Svećenici su svakoga dana bili na raspolaganju za sakrament sv. ispovijedi.

Božićno bdijenje započelo je u 22 h dvosatnim klanjanjem pred Presvetim, a nastavilo se polnoćkom koja je završila oko jedan sat ujutro. Klanjanje su predvodili fra Danko Perutina i fra Miljenko Šteko, a polnoćku je predslavio fra Vjeko Milićević.

Klanjanje je glazbeno pratila skupina mladih, a bilo je prevođeno na engleski, francuski, njemački, talijanski češki, ruski, korejski i kineski. Za vrijeme Polnoćke pjevao je veliki župni zbor Kraljice mira pod ravnanjem sestre Slavice Kožul. Radio „Mir“ Međugorje uživo je prenosio cijeli noćni molitveni program.

Na dan Božića sv. Misu na hrvatskom jeziku predslavio je župnik, fra Petar Vlašić, a pjevao je veliki župni zbor pod ravnanjem sestre Slavice Kožul.

Ove godine Žive jaslice nisu iza vanjskog oltara, nego na prostoru ispred crkve. Kao i niz godina do sada, zajednica «Cenacolo» sagradila je „mali Betlehem“ i izvela jednosatno scensko uprizorenje živih jaslica na Badnjak i na blagdan Nevine dječice. Toga dana u 15 h u župnoj se crkvi održala i posebna sv. Misa s blagoslovom djece. Predslavio ju je fra Vjeko Milićević, a župnik je pozdravio djecu i roditelje.

U božićno vrijeme, umjesto klanjanja križu, petkom se u crkvi održava klanjanje pred jaslicama. Ove godine, budući da su žive jaslice na prilazu crkvi tako da vjernici praktički „prolaze kroz Betlehem“ kada dolaze na misu, u crkvi nisu postavljene uobičajene jaslice. Pred oltarom na slami leži samo Dijete Isus i blagoslivlja narod…