Božić u Međugorju

datum: 28.12.2007.

U božićnoj noći, međugorskim župljanima pridružili su se brojni hodočasnici iz bliže i dalje okolice, te iz najudaljenijih krajeva svijeta. Ove su godine Božić u Međugorju dočekali hodočasnici iz raznih europskih zemalja, kao i skupine iz Hong Konga i Makaa, te iz Koreje.

Za Božić su se pripremali devetnicom krunice na Brdu ukazanja. Svakog dana u 14 sati župljani i hodočasnici molili su krunicu na Podbrdu, a od 17 sati nadalje svećenici su u ispovijedali. Budući da se mnogi vjernici u božićno vrijeme žele se ispovjediti upravo u Međugorju mnogi hercegovački fratri došli su u Međugorje na ispomoć. Ispovijedali su i brojni svećenici-hodočasnici. Svakog jutra u 6 sati u župi su se slavile Mise zornice. Svakoga jutra crkva je bila dupkom puna.

Na Badnju večer između večernje svete Mise i vigilije, zajednica Cenacolo uprizorila je žive jaslice, polusatnu glazbeno-scensku predstavu u kojoj su sudjelovali momci i djevojke koji su nekada bili, kao i oni koji još uvijek žive u zajednici, trudeći se naučiti živjeti na nov način nakon pakla koji su prošli zbog droge. Stotinjak članova ove zajednice svake godine u Međugorju održi tri predstave živih jaslica (na Badnjak, na blagdan Nevine dječice, te na Staru godinu). Prve jaslice načinio je sv. Franjo Asiški u jednoj prirodnoj špilji u Grecciu u Italiji 1223. godine. Ovaj običaj prihvatila su uskoro Franjina redovnička subraća, a od 16. stoljeća primjenjuje se i drugdje po crkvama.

Mnogi vjernici dolaze u Međugorje jer žele doživjeti Božić u sabranosti i jednostavnosti, daleko od gradske buke i svjetovnog načina slavljenja ovog blagdana. U tome im Žive jaslice mogu veoma pomoći, jer ovakva scenska slika pomaže zamisliti kako se to moglo dogoditi prije 2000 godina… Na kraju predstave, vjernici – napose djeca – i sami ulaze u scenski prostor poput pastira koji žure prema jaslama…

Božićno bdijenje počelo je u 22 sata klanjanjem pred Presvetim. Vodili su ga fra Danko Perutina i fra Vjekoslav Milićević, a glazbom ga je pratila skupina mladih župljana. Uslijedila je polnoćka koju je predslavio fra Miljenko Šteko, a pjevao je veliki župni zbor Kraljice mira. Događanje u crkvi prenošeno je preko velikog zaslona u Žutu dvoranu za sve one koji nisu stali u crkvu. Radio „Mir“ Međugorje uživo je prenosio cijeli noćni molitveni program.

Na Božić su slavljene svete Mise na desetak jezika.