Blagdan Uzvišenja sv. Križa

datum: 12.09.2005.

Blagdan Uzvišenja sv. Križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje nakon Male Gospe.

U čast Svete godine Otkupljenja 1933./34., potaknuti tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom, međugorski su župljani na brdu ponad Međugorja sagradili monumentalni križ visok 8,5 a širok 3,5 metara. U njegovo su križište ugrađene relikvije Isusova Križa dobivene iz Rima.

16. ožujka 1934. tamo je po prvi puta slavljena sv. Misa. Već u rujnu 1935., biskup fra Alojzije Mišić odredio je da se na Križevcu svake godine na blagdan Uzvišenja sv. Križa drži pučka misa. Sve do 1981., bio je to blagdan za župljane i prijatelje iz okolnih mjesta, a od 1981. nadalje, postao je to blagdan za hodočasnike iz cijelog svijeta.

Tjedan dana prije blagdana, križ je noću osvijetljen stotinama svjetala najavljujući nadolazeću svetkovinu. (Nešto više o Križevcu, vidi u rubrici «Vodič kroz svetište»).

I ove su godine brojni domaći i strani hodočasnici došli u Međugorje da bi se poklonili proslavljenom Križu Kristovu. Masa hodočasnika-pješaka slijevala se tijekom noći i u rane jutarnje sate prema svetištu. U 10.30 h na Križevcu je započela molitva krunice koju su predvodili međugorski fratri. Svečana sveta misa ispred križa, koju je predslavio i na kojoj je propovijedao fra Branimir Musa, gvardijan sa Širokog Brijega, započela je u 11h. Koncelebrirao je 61 domaći i strani svećenik. Pjevanje je vodio fra Gabriel Mioč.

Za one koji nisu mogli na Križevac, u župnoj je crkvi u podne slavljena jedinstvena sveta misa za domaće i strane hodočasnike. Predslavio ju je fra Tomislav Pervan, a sažetak propovjedi bio je prevođen na njemački, francuski, engleski i talijanski.

Večernju svetu Misu na vanjskom oltaru predvodio je fra Ljubo Kurtović.