Blagdan sv. Jakova zaštitnika međugorske župe

datum: 28.07.2006.

25. srpnja župa Međugorje proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Jakova apostola. Prije podne, prema običaju, euharistijskom slavlju koje se održava u Gaju blizu crkve prethodila je procesija s kipom sv. Jakova uz pjevanje litanija Svih Svetih. Ove godine ta je čast zapala mještane Sivrića, Kozina i Dodiga. Sv. Misu je predslavio fra Stanko Dodig rodom iz Međugorja u koncelebraciji s hercegovačkim provincijalom fra Slavkom Soldom i međugorskim župnikom fra Ivanom Sesarom te dvadesetak domaćih i inozemnih svećenika. U svojoj propovijedi, fra Stanko Dodig govorio je o životu svetog Jakova, njegovoj ulozi među dvanaestoricom apostola, djelovanju u prvoj Crkvi i o njegovom mučeništvu, te kako se njegov primjer danas može nasljedovati. Na misi su se okupili uglavnom župljani, ali i hodočasnici. Po završetku mise, u procesiji uz pjevanje litanija, kip svetog Jakova vraćen je u crkvu.

Međugorska je župa utemeljena 1892. godine i stavljena pod zaštitu sv. Jakova apostola. Već 1897. godine dovršena je gradnja crkve, koja nije izdržala pod zubom vremena. Nova župna crkva dovršena je i blagoslovljena 19. siječnja 1969. g.

Sv. Jakov apostol, kao i njegov brat Ivan, bio je sin Zebedeja, ribara na Genezaretskom jezeru, i prijatelj Petra i Andrije. Zajedno s njima, najprije se pridružio učenicima Ivana Krstitelja, a zatim postao Isusov učenik i «ribar ljudi». Jakov je bio jedan od najprisnijih Isusovih učenika: s Petrom i Ivanom bio je svjedok uskrsnuća Jairove kćeri i Isusova Preobraženja. Bio je među onima koji su bili uz Isusa za vrijeme agonije u Getsemanskom vrtu. Jakov je prvi od apostola koji je položio svoj život za Evanđelje. Bilo je to 43. ili 44. godine, po nalogu kralja Heroda Agripe I.

Od 9. stoljeća, Sv. Jakov je posebno čašćen u Europi: kada su muslimani zauzeli Svetu Zemlju, hodočasnici su se vratili iz Jeruzalema i njegove relikvije donijeli u grad Compostella, u Španjolskoj, koji je zato postao glavno stjecište svih onih koji su htjeli, a nisu mogli, na hodočašće u Svetu zemlju. Sv. Jakov ubrzo je proglašen zaštitnikom hodočasnika. Prikazuje ga se kao hodočasnika, sa putničkim štapom u ruci, s tikvicom u kojoj se drži voda i sa školjkom iz koje se pije.