Blagdan sv. Jakova: „Prosječne kršćane nitko ne će slaviti u crvenom ruhu“

datum: 26.07.2008.

Neobično kišovito i vjetrovito vrijeme u srpnju, pred blagdan sv. Jakova, izazivalo je kod župljana upite: Hoće li se sv. Misa i ove godine slaviti na otvorenom, u Gaju? Vrijeme se, na sreću, poboljšalo pa se svečana procesija s kipom sv. Jakova u 10 sati i 45 minuta ispred župne crkve uputila prema Gaju. Kip sveca zaštitnika nosili su predstavnici sela Šurmanci, na poseban način ponosni jer je ovogodišnji predvoditelj svečanog misnog slavlja sin toga mjesta i prošlogodišnji mladomisnik, karmelićanin o. Đani Kordić. Koncelebrirali su, uz međugorskog župnika fra Petra Vlašića te provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivana Sesara, i svećenici iz međugorske i okolnih župa te oni koji su se toga dana zatekli u Međugorju.

U propovijedi je o. Kordić istaknuo:

„Kad god slavimo mučenike svjesni smo da se radi o vrhuncima života po Evanđelju - vrhuncima na koje se nitko ne može uspeti u dva koraka. Vrhuncu prethodi dugotrajno uspinjanje. Životna priča i put svetoga Jakova je put čovjeka sa svojom naravi i svojom ljudskošću, čovjeka koji je susreo Isusa, kojega je Isus odabrao, našao i pozvao, i koji mu je odgovorio. I tu je tek početak“.

Kršćani danas nisu izloženi izravnom ubijanju kao u prvim zajednicama, istaknuo je o. Đani, ali su pod diktaturom gospodina „Prosjeka“. Danas je u modi ne imati svoj stav, ili ako ga imamo, možemo ga po potrebi mijenjati. A sv. nas Jakov uči da budemo Kristovi do kraja. Pa i ona scena iz Evanđelja kada Jakovljeva i Ivanova majka od Isusa traži da njezini sinovi budu ministri u Isusovu kraljevstvu ohrabruje, jer Jakov ne ostaje na tome, nego dopušta Isusu da ga mijenja. Ne smijemo biti prosječni jer ni Isus nije bio prosječan, istaknuo je propovjednik navodeći kardinala Ratzingera, današnjega papu Benedikta XVI. koji je rekao: „prosječne se učitelje ne razapinje“. Prosječne kršćane nitko ne će slaviti u crvenom ruhu. Danas nije u modi imati svoj stav, biti iznad prosjeka, pa mnogima smeta što i ova župa strši. A sveti nas Jakov poziva da budemo Kristovi do kraja, zaključio je o. Đani Kordić, koji je nakon službe u župi sv. Mihovila u Kamenu kod Splita, trenutno u Oštarijama u Lici.

Svečano misno slavlje pjevanjem je pratio međugorski zbor pod ravnanjem s. Slavice Kožul. Nakon Mise djeca iz KUD Brotnjo upriličila su na temeljima stare crkve prigodan program. Proslava se potom nastavila, kako je to i običaj, u domovima župljana.

Za blagdan sv. Jakova župljani su se pripravljali trodnevnicom, a na sam blagdan, osim svečane u 11 sati, Mise su na hrvatskom još slavljene u 8 i 19 sati. Inače, župa Medugorje je utemeljena 1892. godine i, što je znakovito, posvećena sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.