16. Hodnja mira Humac-Međugorje

datum: 25.06.2007.

 Hodnja mira s Humca do Međugorja tradicionalno se održava 24. lipnja, na blagdan sv. Ivana Krstitelja. I ove su godine za križem i u molitvi pošle tisuće hodočasnika koje nije obeshrabrilo žarko lipanjsko sunce. Četrnaestak kilometara duga hodnja praćena pjesmom i molitvom krunice krenula je ispred franjevačkog samostana na Humcu u 6 sati ujutro da bi nešto prije 10 h Euharistijskim blagoslovom završila pred međugorskom župnom crkvom.

            Prva Hodnja bila je spontani događaj. Bilo je to u vrijeme kad je rat bjesnio i kad se hodočasnici nisu usuđivali doći u Međugorje. Skupina prijatelja Međugorja iz Europe i svijeta smatrala je da je nedopustivo da Međugorje bude zatvoreno za sve one koji žele moliti za mir. Hodočasnici iz raznih europskih gradova koje je duhovno pratio pok. Mons. Pavel Hnilica sastali se u Anconi odakle su brodom doplovili u Split. Na brodu su slavili sv. Misu i imali cjelonoćno klanjanje. Tako su sa Presvetim stigli do Humca odakle su pješke, u molitvi, došli u Međugorje da bi proslavili obljetnicu ukazanja. Tada nisu ni slutili koliki ih hrvatski branitelji s udaljenosti prate da bi osigurali njihovu sigurnost…

            Od toga se dana ponovno održava večernji molitveni program koji je bio prekinut zbog ratnih opasnosti.

            Od toga se dana svake godine održava Hodnja mira – hodnja obilježena radošću ali i sa snažnim pokorničkim naglaskom i molitvom za mir u svijetu.