„Posvetiti se molitvi i posluživanju Riječi“

datum: 07.07.2008.

Trinaesti međunarodni seminar za svećenike održao se u Međugorju od 30. lipnja do 5. srpnja 2008. Tema seminara bila je: „A nama je posvetiti se molitvi i posluživanju Riječi“ (Dj 6,4). Predavač na seminaru bio je dr. fra Zvjezdan Linić, ofm.

Okupilo se 233 svećenika sa svih strana svijeta (Italija, Njemačka, Austrija, Španjolska, Kolumbija, USA, Irska, Belgija; Ukrajina, Litva, Slovačka, Mađarska, Poljska, Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH), među kojima i trideset svećenika istočnog obreda iz Ukrajine i Litve. Seminar je bio simultano prevođen na devet jezika.

Svaki dan započinjao je zajedničkom Jutarnjom molitvom na latinskom i klanjanjem pred Presvetim, nakon čega bi uslijedilo predavanje fra Zvjezdana Linića. Tijekom podnevnog odmora, svećenici su mogli ostati u tihom klanjaju pred Presvetim. Poslijepodnevni program sastojao se od predavanja nakon kojeg je uslijedilo sudjelovanje u večernjem i noćnom molitvenom programu u župnoj crkvi.

Tijekom seminara, svećenici su se zajednički uspeli na Brdo ukazanja gdje su molili krunicu, kao i na Križevac moleći Križni put nakon kojeg su imali prigodu za ispovijed. Posljednjeg dana Jutarnja molitva održala se kod kipa Uskrsloga, a sudionici su obišli i grob fra Slavka Barbarića koji je pokrenuo ove međunarodne svećeničke susrete.

Seminar je bio simultano prevođen s hrvatskog na devet jezika: engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, poljski, slovački, ruski i mađarski.

Predavanja je direktno prenosio Radio Maria za Austriju i Južni Tirol.

Svećenici su bili besplatno ugošćeni u obiteljima, kod župljana, a u seminar su bile uključene i razne međugorske udruge i Centri mira diljem svijeta time što su financijski pomogli onima kojima je bilo teško prikupiti sredstva potrebna za putovanje.