PRESS BULLETIN 1999.


PRESS BULLETIN 133, 29. prosinca 1999.

 

"Draga djeco!

Ovo je vrijeme milosti. Dječice, danas vam na poseban način s malim Isusom, kojega nosim u svom naručju, dajem mogućnost, da se odlučite za mir. Preko vašeg Da za mir i odluke za Boga, otvara vam se nova mogućnost za mir. Samo će tako, dječice, ovo vrijeme-stoljeće biti za vas vrijeme mira i blagostanja. Zato stavite malog novorođenog Isusa na prvo mjesto u svom životu i on će vas voditi putem spasenja. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu."

25. prosinca 1999.

 

V R I J E M E

Konac godine i početak slijedećeg tisućljeća mnogima je prigoda istaknuti svoju osobu. Tako se jedni trude proizvesti što više straha i neizvjesnosti, drugi očekuju da će novo stoljeće samo od sebe riješiti neke teškoće. Po srijedi, je očito, nutarnja nesigurnost kod prvih, i osobni osjećaj nemoći kod drugih. Većina je svjesna da se pomaci i obrati ne događaju u jednom kratkom vremenskom rasponu.

Vrijeme u kojem živimo već smo nazvali "novo vrijeme". Po mnogo čemu to što nazivamo novim ipak je samo "drugačije vrijeme" od prijašnjeg. Pojam vremena i njegov sadržaj danas ima bezbrojna tumačenja. Što bi ono trebalo značiti za kršćanina dva tisućljeća nakon Isusova dolaska? Uz sve uvažavanje slavlja koja se priređuju za početak 2000., kršćanin bi trebao pojam vremena povezati s onim što Isus kaza u susretu sa Zakejom:"Danas mi je proboraviti u tvojoj kući". Tu je sadržano istinsko novo. Želeći svima blagoslovljenu Novu godinu, zaželio bih da se otvorimo Gospodinovoj riječi - "danas mi je proboraviti u tvojoj kući!" To bi za naš život bilo nešto potpuno novo i s tim stvarno započinje novo vrijeme.

Fra Ivan Landeka

V I J E S T I


BOŽIĆ I NOVA GODINA U MEĐUGORJU

Pripravljajući se za Božić, osim večernjeg molitvenog programa u crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja. U vremenu došašća u molitvenoj kući "Domus pacis" održana su tri seminara posta i molitve. Na tim seminarima sudjelovalo je oko 130 hodočasnika iz domovine i inozemstva želeći se kroz post i molitvu pripraviti za Božić i približiti se tajni Boga rođena na zemlji. Tijekom cijele 1999. godine u kući molitve održano je 57 seminara različite tematike i sudionika.

Tijekom božićnih blagdana u svetištu Kraljice mira vladalo je ozračje mira, molitve i zajedništva među vjernicima koji su pristigli sa svih strana svijeta. Za sam blagdan Božića u Međugorju je bilo oko 800 stranih hodočasnika. Najbrojnije skupine bile su iz: Francuske,Koreje, Njemačke, Belgije i Letonije.

Na Badnju večer na večernjoj sv. misi sudjelovalo je oko 3000 vjernika. Euharistijsko slavlje započela su djeca glazbeno-scenskim uprizorenjem, te time čestitala Božić svim okupljenim vjernicima i međugorskim hodočasnicima diljem svijeta.

U 22 sata u crkvi prepunoj vjernika započelo je molitveno bdjenje koje se završilo sv. misom ponoćkom. Sam blagdan Božića protekao je u istinskom raspoloženju mira i božićne radosti župljana i hodočasnika okupljenih oko svoje Majke.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU 25. PROSINCA 1998.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput gosišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 15 sati i trajalo 10 minuta. Gospa je došla radosna u zlatnoj odjeći sa djetetom Isusom u naručju. Govorila je o tajnama, sve je blagoslovila. Dala je poruku:

"Draga djeco!

Danas na dan rođenja moga sina, kada je moje srce ispunjeno neizmjernom radosti i ljubavi, pozivam vas na potpuno otvaranje i potpuno predanje Bogu. Izbacite svu tamu iz svoga srca i dopustite Božjoj svjetlosti i Božjoj ljubavi da uđe u vaše srce i da se tu zauvijek nastani. Budite nositelji Božje svjetlosti i ljubavi svim ljudima, tako da svi u vama i preko vas mogu osjetiti i doživjeti istinsku svjetlost i ljubav, koju vam samo Bog može dati. Ja vas blagoslivljem svojim majčinskim blagoslovom!"

POSJET NADBISKUPA FRANIĆA

Iako u poodmakloj životnoj dobi, veliki prijatelj Međugorja, splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Frane Franić posjetio je 20. prosinca Međugorje. Tijekom jednodnevnog privatnog posjeta u kapelici ukazanja slavio je sv. misu.

Dan ranije u Mostaru je predstavljena nadbiskupova knjiga "Crkva, stup isitine".

PETI MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

Peti međunodni susret svećenika započinje 30. lipnja, a zvaršava 6. srpnja 2000. Tema susreta je: "SVEĆENIK - ČOVJEK PRESVETOG TROJSTVA I POSLUŽITEJ TIJELA GOSPODNJEGA! "

Svaki dan (osim 2. srpnja) započinje susretom u 9,00 sati molitvom LAUDATES na latinskom koju će predvoditi don Cosimo Cavaluzzo.


30. VI petak: 18,00 sati: krunica

19,00 misa,

22,00-23,00 klanjanje

TEME PO DANIMA:

1. VII subota: " Isus, druga osoba Presvetog Trojstva!"

(Daniel Ange, fra James Manjackal, don Cosimo Cavaluzzo)

2. VII nedjelja: "Isus, Veliki Svećenik prinosi sebe kao zrtvu na križu!"

6,00 ujutro Program započinje u na Križevcu, a vodi ga fra Jozo Zovko

16,00 "Ovo je moje tijelo i moja krv za vas" - Daniel Ange

3. VII ponedjeljak: "Svećenik poslužitelj Tijela Gospodnjega!"

(Daniel Ange, fra.Rufus Pereira, )

4. VII utorak: "Svećenik, propovjednik milosrđa i ljubavi Božje i djelitelj sakramenata, osloboditelj od zlih sila!"

(fra Rufus Pereira, fra Martin Ramoser, don Cosimo Cavaluzzo, fra Slavko Barbarić)

5. VII srijeda: "Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni !"

(s. Elvira, fra James Manjackal, don Cosimo Cavaluzzo)

6. VII četvrtak: Izmjena iskustava, prijedlozi, svjedočanstva.

ZAVRŠETAK SA SVETOM MISOM U PODNE!

Dnveni program: - 9.00 Laudes latinski

- 9.30 predavanje i razgovor

- 11.00 pauza

- 12.00 molitva/pauza

- 16.00 predavanje

- 18.00 večernji program (krunica, misa, molitva za ozdravljenje)

- 22-23 klanjanje - srijeda i subota.

Svim svećenicima koji namjeravaju sudjelovati na ovom Seminaru prepuruča se sa sobom ponijeti: slušalice i mali radio sa FM frekvencijom, Bibliju i po mogućnosti latinski brevijar, te albu i štolu.

Svi susreti će se održavati u dvorani iza crkve. Tijekom Seminara bit će moguć susret s vidiocima i drugim svjedocima. Organizirat će se i odlazak na Brdo ukazanja i Križevac. Svake večeri svećenici će zajedno sudjelovati u molitvenom programu. Župna zajednica daruje boravak svim svećenicima koji budu sudjelovalu na Seminaru.

Po dolasku u Međugorje dovoljno se prijaviti u Župni ured, obitelji iz župe će Vas preuzeti i brinuti se za Vas za cijelo vrijeme seminara. Troškove za predavače pokrit ćemo s pet misnih intencija.

PRESS BULLETIN 132, 15. prosinca 1999.

"Draga djeco!

I danas vas pozivam na molitvu. U ovom vremenu milosti, neka vam križ bude putokaz ljubavi i jedinstva po kojima dolazi pravi mir. Zato, dječice, molite posebno u ovo vrijeme, da se u vašim srcima rodi mali Isus, tvorac mira. Samo ćete molitvom postati moji apostoli mira u ovom nemirnom svijetu. Zato molite dok vam molitva ne postane radost. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu."

25. studenog 1999.

JUBILARNI BOŽIĆ

"Tjelesno, samo je jedna jedina Majka Kristova, u vjeri pak svi Krista rađamo." (sv. Ambrozije)

Razlažući svojim vjernicima Lukino Evanđelje, sv. Ambrozije tako časti Isusovu majku Mariju. Njezino tjelesno majčinstvo Sinu Božjemu već je prijeđena dionica njezina života, a nastavlja se majčinstvom čitavoj Crkvi u koju se Kristova osoba želi potpunoma utjeloviti. Ambrozije stoga ne dopušta da se gubi vrijeme, okreće svoj pogled i pogled Crkve na ono što slijedi - rađati Krista u svijetu.

Jubilarni Božić i Jubileum 2000. nalažu nam najprije to kao zadaću i zaslužuju stoga našu pozornost koliko u vanjskim proslavama, još više u stjecanju sposobnosti Krista rađati ovom pokoljenju. Jesmo li u stanju svojim vjerničkim životom posustaloj Crkvi vratiti mladost rađanja? Jubilej je povijesna prigoda ove kršćanske generacije: U sebi i svojoj blizini nanovo namjestiti stan Gospodinu.

U tom smislu svim čitateljima i hodočasnicima od srca želim blagoslovljen Božić i blagorodan Jubilej.

Fra Ivan Landeka

V I J E S T I

UMRO HRVTSKI PREDSJEDNIK DR. FRANJO TUđMAN

U petak, 10. prosinca 1999. umro je hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Vijest o Tuđmanovoj smrti prenosimo prijateljima Međugorja zbog njegove povezanosti i zanimanja za događaje u Međugorju. Za vrijeme svog predsjednikovanja tri puta je pohodio svetište Kraljice Mira. U više navrata zahvalio se i međugorskim hodočasnicima koji su nesebično pomagali za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Pokojnog Predsjednika i hrvatski narod preporučujemo u molitvu.

BROJ PRIČESTI I BROJ KONCELEBRANATA

U mjesecu studenome u svetištu Kraljice Mira u Međugorju podijeljeno je 50 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1 085 svećenika iz domovine i inozemstva, odnosno 36 svećenika dnevno.

Tijekom studenoga najbrojnije skupine bile su iz: SAD-a, Njemačke, Francuske, Australije, Mađarske, Austrije, Vijetnama, Poljske, Kanade, Slovačke, Šri Lanke, Italije, Koreje, Haitia, Libanona, Južnoafričke Republike, Portugala, Letonije, Filipina i dakako Hrvatske.

SUSRET DJELATNIKA MEđUGORSKIH ORGANIZACIJA

U franjevačkom samostanu u Slanome 20. studenoga održan je susret djelatnika Majčinog sela, kuće molitve "Domus pacis", humanitarne udruge "Međugorje-Mir" iz Splita, Fonda prijatelja talenata i Informativnog centra "MIR" Međugorje. Susret na kojemu je sudjelovalo oko 30 djelatnika vodili su fra Ivan Landeka, župmik, fra Slavko Barbarić i fra Miljenko Stojić. Fra Slavko je okupljenima govorio na temu "Darovi-zadaće nastali u Međugorju". Svrha ovih susreta, koji se održavaju jedanput godišnje, jest produbljivanje svijesti o odgovornosti u radu s hodočasnicima i svima onima koje djelatnost ovih organizacija pokriva.

Preporučamo se u molitve!

SEMINAR ZA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Od 2. do 5. prosinca u Međugorju je održan Seminar za žrtve domovinskog rata (udovice i roditelje poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja). Tema susreta temeljila se na riječima sv. Pavla: "Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove".

Na koncu seminara usvojena je i zajednička Izjava sudionika:

"U ovim teškim vremenima za hrvatski narod i državu, Međugorje je cijelo vrijeme bilo smjerokazom: kamo i kako ići dalje. Mnogi su upravo u ovo teško, ali istovremeno milosno vrijeme, pod Mrijinim okriljem našli utjehu i snagu. I ovaj Seminar bio je jedan korak da svi zajedno u svijetlu Isusovih evanđeoskih poruka i poruka koje Marija ovdje daje, zajedno pogledamo prema tom svijetlu koje nam otkriva nove putove, putove nade protiv svake nade. Na ovom Seminaru, kao i uvijek, razmišljali smo o svojim najmilijima i tražili smo da naše misli budu što sličnije Isusovim i Marijinim, svjesni da jedino s Iusom i Marijom možemo biti kršćani u trećem tisućljeću."

PROSLAVA BLAGDANA SV. NIKOLE

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, u međugorskoj crkvi okupilo se mnoštvo djece na zajedničkom slavlju. I ove godine dolazak sv. Nikole unio je veliku radost u dječja srca. Njihovim molitvama, ushićenju i radosti nije bilo kraja. Sv. Nikola je i ovaj put nagradio dječju dobrotu, a one ne baš uvijek poslušne pozvao je biti boljima, osobito sada kad nam je Božić pred vratima.

BLAGDAN BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA

Tijekom proteklih dana ozračje molitve, mira i zajedništva obilježilo je međugorsko svetište zbog mnoštva hodočasničkih skupina koje su ga posjetile za blagdan Bezgrješnog začeća. Domaćih hodočasnika bilo je iz svih krajeva domovine, dok su od inozemnih skupina najbrojniji bili hodočasnici iz Francuske, Italije, SAD-a, Češke, Engleske, Brazila, Austrije i Koreje.

Na sam blagdan na Brdu ukazanja molila se krunica mira. Na večernjoj sv. misi sudjelovalo je više tisuća vjernika.

NOVA GODINA

Molitveno bdjenje za Novu godinu održat će se i ove godine u međugorskoj crkvi. Bdjenje započinje u 22 sata, a završava se sv. misom u pola noći. To su dani kada se u međugorskom svetištu okupljaju ponajviše mladi. Stoga, ovom prigodom pozivamo sve mlade koji još razmišljaju gdje ispratiti jednu i dočekati drugu godinu, da tu "najluđu" noć provedu sa svojim vršnjacima u svetištu Kraljice mira u Međugorju, te da kroz molitvu i pjesmu zajedno s Gospodinom krenu dalje u život.

7. SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEđUGORSKIH MOLITVENIH SKUPINA

U 127. broju Bulletin-a najavili smo 7. Susret voditelja centara mira i međugorskih molitvenih skupina. Župni ured Međugorje, naime, već sedmu godinu organizira međunarodni susret za voditelje molitvenih, karitativnih i hodočasničkih skupina vezanih za Međugorje, koji će se i ovaj put održati u hotelu "Sunce" u Neumu od 19. do 24. ožujka 2000. godine (hotel "Sunce" je obnovljen!). Tema seminara je: "Međugorje - proročki zamah za 21. stoljeće". Program 7. međunarodnog susreta voditelja centara mira i međugorskih molitvenih skupina možete naći na našim web stranicama, a možete ga dobiti i u Uredu informacija Svetišta tijekom vašega hodočašća.

Budući da je broj mjesta ograničen prostorom, a broj sudionika svake je godine sve veći. Molimo Vas da što prije, a najkasnije do konca prosinca prijavite svoj dolazak na ovaj susret. Prijave izvršiti na broj faxa + 387 88 651 444 ili putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr ( s naznakom: "Za Susret voditelja u Neumu") ili pak u Uredu informacija svetišta.

Osigurali smo simultano prevođenje za sve jezične skupine. Cijena smještaja, prijevoza i seminara je 315 DEM po osobi u dvokrevetnoj sobi (dan više). Dodatak za jednokrevetnu sobu je 40 DEM. Plaćanje će se vršiti po dolasku u hotel organizatoru seminara. Postoji mogućnost organiziranog prijevoza od zračne luke Split do hotela "Sunce" u Neumu. Svi oni koji trebaju prijevoz 19. ožujka neka najave točno vrijeme svog dolaska i broj leta Udruzi "Međugorje - Mir" u Splitu najkasnije do konca prosinca na broj faxa + 385 21 34 22 58. Zadnjeg dana bit će organiziran prijevoz od Neuma do Međugorja. Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevođenja. Radio sa slušalicama moći će se nabaviti i tijekom seminara.

PRESS BULLETIN 131, 1. prosinca 1999.

"Draga djeco!

I danas vas pozivam na molitvu. U ovom vremenu milosti, neka vam križ bude putokaz ljubavi i jedinstva po kojima dolazi pravi mir. Zato, dječice, molite posebno u ovo vrijeme, da se u vašim srcima rodi mali Isus, tvorac mira. Samo ćete molitvom postati moji apostoli mira u ovom nemirnom svijetu. Zato molite dok vam molitva ne postane radost. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu."

25. studenog 1999.

ADVENT

Zatvorili smo kalendar crkvene godine 1999. i na stolu je svjež liturgijski kalendar 2 000. Tom prigodom neće biti čestitki, što ne znači da ne počinje nešto jako ozbiljno. Naprotiv! Započinje predbožićje u kojem nema previše mjesta za brojanje godina, nego se vrednuju i broje sadržaji.

Što kao kršćani trebamo učiniti da bismo jedni druge potakli na intenzivniji vjernički život? Kritizirati? Ne! Koga se samo kritizira gubi odlučnost. Hvaliti? Ne! Onaj koga se samo hvali postaje naduven. Možda reći jedni drugima nešto što će drugi moći prihvatiti. Otvorite evađelje i vidite jednostavnost Riječi koja izgrađuje i mijenja! Gospine poruke i način na koji ih ona upućuje nama mogu biti dobar priručnik kako ćemo jedni druge na nešto upozoriti.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

POSJETI - IZJAVE BISKUPA

U 129. broju Press Bulletin-a javljali smo o posjetu biskupa koji su u Međugorju boravili koncem listopada. U ovom broju donosimo i njihove dojmove.

Nakon nekoliko dana provedenih u Međugorju msgr. Stanislas Lukumwena iz Konga između ostaloga kazao je i ovo: "Prvo jutro, čim sam došao, išao sam moliti na Brdo ukazanja. To me se vrlo dojmilo, jer sam susreo mnoge ljude koji su pobožno i sabrano molili. Važno mi je bilo iskustvo i večernjeg programa na kojemu je bilo mnogo ljudi. Mnogi ljudi iz različitih zemalja, različitih jezika, koji su zajedno molili, dali su mi osjetiti jednu duboku i neizrecivu radost. Ja sam ovdje u privatnom posjetu, te stoga službeno prihvaćam stav Crkve, ali osobno iskustvo je ipak nešto drugo. Osobno mogu reći da mi je jasno da se sve ovo što se ovdje događa, a posebno veliko mnoštvo ljudi, ne može protumačiti nikako drugačije već kao posebni Božji zahvat. Što se, dakle, tiče vjerodostojnosti ukazanja - sud moramo prepustiti onim osobama u Crkvi koji su za to i pozvani. Osobno molim da trenutak priznanja dođe što prije. Gospa nam je uvijek govorila da molimo za mir. Svijet je danas razdijeljen, nema ni mira ni ljubavi. Poručujem svima da nastojimo svim silama u poniznosti moliti da što prije dođe mir svim ljudima. Preporučio bih svim zajednicama koje nemaju zvanja da ovamo dođu i u ovom duhu koji je ovdje žive i mole, i sigurno će imati zvanja. Svima vama koji živite ovdje želim reći da trebate nastaviti raditi u duhu sv. Franje: predano i ponizno, kako sada već i radite. Nastavite nadati se, jer će doći vrijeme priznanja i svi ćemo se radovati."

Msgr. Jose de Jesus Nunez Viloria, biskup Gayane iz Venezuele došao je sa skupinom hodočasnika, te sam kao hodočasnik boravio u Međguorju od 24. do 28. listopada 1999. O svojim dojmovima kazao je slijedeće:

"Nakon ovih dana provedenih u Međugorju imam vrlo pozitivne dojmove. Jasno mi je da u ovom mjestu postoji nešto vrlo jako i nadnaravno. Bez ove nadnaravnosti ne bi se ovi događaji mogli ovoliko održati i ovako se raširiti po cijelom svijetu. Znam da sve više ljudi dolazi iz cijeloga svijeta, te da ovdje mnogo mole i obraćaju se. Ovo je velika nadnaravna stvarnost o kojoj govore same činjenice. Vidioci prenose jednostavno ono što im Gospa govori, a to su pozivi iz Biblije: mir, obraćenje, molitva, post, a vjernici ih prihvaćaju i po njima nastavljaju živjeti. Kad sam slušao jednu od vidjelica vidio sam da se neki hodočasnici bave i znatiželjnim pitanjima, a vidjelica je odgovarala vrlo jednostavno: ona može reći ono što joj Gospa kaže, a druge stvari moraju pitati svećenike. Moj dojam je vrlo pozitivan o svemu što se ovdje događa. Posebno mi se sviđa večernji program, krunica i misa, te klanjanje.

Ovo je pravi put obraćenja.

Jedino što mogu bratski reći je da vi koji ovdje radite trebate biti strpljivi s ljudima koji ovamo dolaze. Oni dolaze iz daleka, mnoge stvari ne znaju i treba ih uvijek, koliko je to moguće, strpljivo saslušati i pomoći. Vidiocima, svećenicima i hodočasnicima bih poručio da prihvate Mariju koja nam danas na osobit način pomaže da dođemo do Krista, a on je jedini Posrednik i Spasitelj. Njoj je Isus rekao s križa: Evo ti sina, ali je i učeniku rekao: Evo Ti Majke! Uvjeren sam da je to razlog ukazanja koji Mariji daje pravo i iz kojega dolazi dužnost da se ukazuje i da nam pomogne, a naša je zadaća da je primimo.Ono što se ovdje naviješta je bit evanđelja, zato to trebamo prihvatiti. Radi se, dakle, o obnovi života po evanđelju. Duh pobožnosti i žara koji se ovdje vidi poslužit će zaista novoj evangelizaciji. Preporučam sebe osobno u vaše molitve kao i sve svećenike i cijeli svijet, a sam obećajem da ću za sve moliti."

U predposljednjem tjednu listopada u privatnom posjetu Međugorju boravio je i msgr. Emilio L. Bataclan, biskup s Filipina. Pred svoj odlazak iz Međugorja kazao je i ovo:

"Ja vjerujem da se Gospa ovdje ukazuje. Ona je Majka i brine se za nas.Vjerujem da je ona uvijek sa svojom djecom, posebno kad moraju trpjeti, kad ima toliko problema. Nemam poteškoća vjerovati da je Gospa ovdje, jer najprije mi "sensus fidelium" (osjećaj naroda) govori da je Marija ovdje, a i moja mi svećenička i župnička iskustva kroz skoro punih 25 godina, i sada biskupska, pomažu prepoznati posebne znakove da je Marija ovdje nazočna i da se brine za svoju djecu. Želio bih svima reći: Marija je majka koja voli i zaista mora doći u ovaj svijet. Ona dolazi i govori što moramo činiti, jer se za nas brine. Nadam se da će svijet otvoriti srce i dušu ovoj dobroj Majci. Molimo za milost svim ljudima da se njihova srca otvore. Molimo jedni za druge. Neka vas sve Bog blagoslovi."

PROMJENA TERMINA MOLITVENOG PROGRAMA

Obavještavamo sve hodočasničke skupine i pojedince koji hodočaste u Međugorje da je svakodnevni večernji program u crkvi od 13. rujna od 17 i traje do 20 sati (u 17 sati krunica, 18 sati sv. misa, blagoslovne molitve i treći dio krunice).

Klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu je srijedom i subotom od 21 do 22 sata, a četvrtkom neposredno nakon večernje sv. mise. Klanjanje i molitva pred križem Gospodinovim je svakog petka u crkvi nakon večernje sv. mise. Svake nedjelje u 14 sati moli se Krunica mira na Brdu ukazanja, a svakog petka u isto vrijeme Put križa na Križevcu. Prigoda za sv. ispovijed je svaku večer najmanje sat prije početka molitvenog programa. S promjenom računanja vremena molitveni program u crkvi se ne mijenja. Mijenja se samo vrijeme molitve na brdima.

Sv. mise za različite jezične skupine održavaju se tijekom jutra, sukladno prethodnom dogovoru.

Sve obavijesti u svezi s molitvenim programom u svetištu Kraljice mira u Međugorju, kao i druge obavijesti, možete dobiti u uredu informacija na tel. +387 36 65 19 88 u vremenu od 09 - 17 sati. Molimo i sve organizatore hodočasničkih skupina da po dolasku u Međugorje obavijeste svoje hodočasnike o mogućnosti dobijanja potrebnih informacija u uredu informacija, koji se nalazi ispred župne kuće, a ne u župnom uredu.


SEMINARI U DOMUS PACIS

U kući molitve Domus pacis tijekom studenog održana su dva seminara posta i molitve za francusko i njemačko govorno područje. Seminar za djevojke koji su organizirale i vodile sestre franjevke održan je od 5. do 7. studenoga, a mladi članovi FRAME iz Hercegovine svoj molitveni susret imali su od 26. do 28. studenog. I ovoga mjeseca organizacija za pomoć mladima "Help" održala je svoj molitveno-odgojni susret od 23. do 25. studenoga.


PROMJENE U BULLETINU

Kao što ste mogli uočiti, u naslovu našega glasila više ne stoji PRESS BULLETIN već samo BULLETIN. Razlog toj promjeni je sadržaj i dužina teksta koji vam želimo ponuditi, stoga nam se i ovaj novi naziv čini prikladnijim. Osim toga, u svakom Bulletinu objavljivat ćemo i posljednju Gospinu poruku budući da je Gospin govor u župi Međugorje razlog i svih ostalih događanja o kojima pišemo. U nadi da su ove promjene dobrodošle, svim čitateljima upućujemo iskrene pozdrave obećavajući svoje molitve.

Uredništvo

PRESS BULLETIN 130, 17. studenog 1999.

"Draga djeco!

Ne zaboravite: Ovo je vrijeme milosti, zato, molite, molite, molite!

Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!"

25. listopada 1999.

S V I S V E T I


Svetkovina Svih svetih prigoda je prepoznati snagu Duha Božjega u životu svetih muževa i žena i svoj životni sadržaj usporediti s njihovim. Riječ je o ljudima od krvi i mesa koji su unatoč krhkosti oplemenili i obogatili kršćansku povijest."Svetost nije neka crkvena Nobelova nagrada, nego poziv svakog kršćanina." (Klaus Arntz)

U mnogim porukama Gospa poziva da se uputimo putem sveta života. Taj put nije moguć bez Isusove Radosne vijesti i Gospa nas upućuje prije svega na Isusa Krista: On jer mjera i vrelo svetosti. Stoga svet život za kršćane nije ništa izvanredno, nego je obvezan program, zanimanje i cilj ovozemaljskog putovanja.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BLAGDAN SVIH SVETIH

Za blagdan Svih svetih i Dušni dan u međugorsko svetište tradicionalno dolazi veliki broj hodočasnika. Ove su godine posebno brojni bili hodočasnici iz Austrije, Njemačke, Francuske i Italije. To su inače dani kada se u ovom svetištu zajedno s hodočasnicima iz cijeloga svijeta na poseban način molimo za sve umrle, a poglavito za hrvatske branitelje koji su svoje živote ugradili u našu slobodu. Inozemnim hodočasnicima oni nisu nepoznati. Naprotiv. Međugorski su hodočasnici postali veliki prijatelji hrvatskoga naroda i njegovi dobročinitelji tijekom domovinskoga rata. Naša stradanja doživljavali su kao svoja, naše potrebe kao svoje. Za našu malu zemlju mnogi u svijetu su čuli upravo preko međugorskih hodočasnika i dali svoj prinos napaćenom pučanstvu naše domovine u za nju najtežim trenucima. Oni su uistinu pokazali da nastoje živjeti onu Gospinu riječ zapisanu u Sv. pismu:"... Činite sve što vam On kaže..." A župljani župe Međugorje i svi oni koji su osjetili njihovu ljubav, brigu i skrb trajno ih nose u svojim molitvama i zazivlju na njih Božji blagoslov.

NESEBIČNA POMOĆ MALTEŠKOGA REDA

Malteški red iz Njemačke u Međugorju već dvije godine pruža medicinsku pomoć hodočasnicima. Do sada je više od 4 000 osoba, kako iz župe tako i hodočasnika, zatražilo njihovu pomoć. I ove su godine pokazali nesebičnu ljubav pomažući hodočasnicima koje je ponekad trebalo posebnim vozilima prevoziti do zračne luke u Splitu i dalje prema klinikama u inozemstvu. Svoju djelatnost malteški red obavlja i u Lourdesu, Rimu i mnogim drugim hodočasničkim mjestima diljem Europe i svijeta.

Ovom prigodom im zahvaljujemo od srca u ime svih onih koji su osjetili blagodat njihova apostolata.

MISIJSKO PUTOVANJE FRA SVETOZARA KRALJEVIĆA

Na poziv organizatora i međugorskih hodočasnika fra Svetozar Kraljević sudjelovao je na marijanskoj konferenciji u Los Angelesu u SAD-u od 22. do 24. listopada. Na susretu koji je i ove godine organizirala "Medjugorje Peace Conference" sudjelovalo je oko pet tisuća vjernika. Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. susreta bila je "Otvorite svoja srca ljubavi Očevoj". Završno Euharistijsko slavlje predvodio je novoimenovani biskup Orange County-a msgr. Tod Brown. Posebno dojmljiva bila su iskustva svećenika i časnih sestara koji su otkrili svoje zvanje upravo tijekom ovakvih molitvenih susreta u proteklim godinama i živim zauzimanjem na širenju Gospine poruke mira u svojim sredinama. Kao i mnogo puta do sada bila je vidljiva djelatna ljubav za braću u potrebi: Sakupljena su, naime, sredstva za obnovu krova crkve sv. Ive u Podmilačju kod Jajca.

100. OBLJETNICA DJELOVANJA SESTARA FRANJEVKI

23. i 24. listopada svečano je prosljavljena 100. obljetnica djelovanja Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Hercegovini. Provinciji Sv. Obitelji u Hercegovini, koja trenutno broji 237 sestara, pripadaju i sestre koje djeluju u župi Međugorje. Vjerujemo da su poznate mnogobrojnim skupinama i pojedincima koji hodočaste u Međugorje po svom nesebičnom svakodnevnom služenju. Temeljna djelatnost ove Kongregacije je odgoj i izobrazba mladih, no sestre se i pored toga bave njegom bolesnika u bolnicama i pastoralnim radom po župama diljem Hercegovine. Ova značajna obljetnica obilježena je na različite načine tijekom cijele godine. Središnja proslava bila je 23. listopada kada je provincijska predstojnica s. Iva Bešlić otvorila prigodni Simpozij u Mostaru. Nazočne su prigodnim riječima pozdravili mjesni biskup msgr. Ratko Perić i provincijal hercegovačkih franjevaca fra Tomislav Pervan. Svečanost obilježavanja 100. obljetnice završena je 24. listopada Euharistijskim slavljem koje je predvodio banjolučki biskup msgr. Franjo Komarica. Sa željom da Gospodin blagoslovi rad i nastojanja sestara, u ime svih hodočasnika koji su posjetili Međugorje upućujemo srdačne čestitke svim sestrama ove Kongregacije.

MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

Peti međunarodni susret svećenika "Svećenici u marijinoj školi" održat će se od 30. lipnja do 6. srpnja 2000. Tema susreta je: "Svećenik - čovjek Presvetog Ttrojstva i poslužitej Tijela Gospodnjega! Predavači će biti: p. Daniel Ange, p. James Manjackal, p. Rufus Pereira, p. Martin Ramoser, don Cosimo Cavaluzzo, s. Elvira Petrozzi, fra Jozo Zovko i fra Slavko Barbarić. Svim svećenicima župna zajednica daruje boravak tijekom Susreta. Po dolasku u Međugorje prijavite se u Župni ured, a obitelji će Vas preuzeti i brinuti se za Vas tijekom Vašega boravka.

Svoje prijave možete izvršiti putem faxa na broj 00387 88 651 888 ili telefonom u Ured informacija svetišta na broj 00 387 36 651 988.

PRESS BULLETIN 129, 3. studenog 1999.

"Draga djeco!

Ne zaboravite: Ovo je vrijeme milosti, zato, molite, molite, molite!

Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!"

25. listopada 1999.

MOLITE, MOLITE, MOLITE

Kratka poruka od 25. listopada - tri puta ponovljeni poziv da molimo - prigoda je da se prisjetimo: molitva nije samo traženje da se ispune naše potrebe. Sv. Augustin daje za molitvu jednu jako važnu uputu: Dopustiti Bogu da nasloni svoje uho na naše srce i dopustiti da se naše srce nasloni na Božje uho. To je odlučujuće i to je umijeće molitve. Umijeće je to uostalom i za svakog čovjeka. To umijeće nije pak naše umijeće nego umijeće onog Duha kojeg nam Bog daruje i koji u nama moli, jer mi ne znamo kako i za što trebamo moliti, kaže sv. Pavao.

Naslonimo svoje srce na Božje uho i dopustimo da Bog nasloni svoje uho na naše ljudsko srce. Na to misli Gospa kad nas poziva na molitvu.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRIČESTI I BROJ KONCELEBRANATA

U mjesecu listopadu u svetištu Kraljice Mira u Međugorju podijeljeno je 140 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebriralo je 3047 svećenika iz domovine i inozemstva, odnosno 98 svećenika dnevno.

Mjesec listopad je u cijelom katoličkom svijetu prožet posebnom pobožnošću prema Blaženoj Djevici Mariji. Stoga je i posjet hodočasničkih skupina u ovo Marijino svetište tijekom listopada bio velik. Hodočastili su vjernici iz cijeloga svijeta, a najbrojnije su bile skupine iz: SAD-a, Poljske, Engleske, Irske, Austrije i Njemačke.

POSJET BISKUPA

U listopadu su u privatnom posjetu u Međugorju boravila i četvorica biskupa: msgr. Joseph Mugeny Sabiti i msgr. Christopher Kakooza iz Ugande, msgr. Stanislas Lukumwena iz Konga, msgr. Jose de Jesus Nunez Viloria, biskup u miru iz Venezuele, te msgr. Emilio L. Bataclan sa Filipina.

U ovom broju Press Bulletin-a donosimo dojmove dvojice ugandskih biskupa. Msgr. Joseph Mugeny između ostalog kazao je i ovo:

" Ovdje ništa nije problematično. Ono što se u Međugorju uistinu događa vrlo je snažno. Vidimo ljude iz cijeloga svijeta. Vrijeme u kojemu mi živimo posebno je vrijeme. Bog nam preko ovoga mjesta daje posebne milosti. Mnogi vjernici koji imaju poteškoća sa svojom vjerom trebali bi doći ovdje, u Međugorje. Međugorje je prilika, privilegij, poseban dar od Boga koji nam posredstvom Blažene Djevice Marije daje da bi nam pomogao. Svijet je u iznimno lošem stanju i dobro je da imamo nekoliko mjesta kao Međugorje. Ratovi, rastave braka, droga i druge ovisnosti - sve su same loše stvari. Trebamo mjesto u kojemu možemo učiti istinsku ljubav, istinski mir i pravu vjeru. Stoga nema nikakve zabune o tome što se ovdje događa. Doživljaj je ovdje snažniji no igdje drugdje. Ljudi koji ovdje žive imaju molitveni duh. Mislim da ljudi koji vode Crkvu trebaju ovdje doći i doživjeti ovo mjesto.

To nam svima može pomoći da živimo bolje i vodimo druge prema dobru i Bogu.

O svojim dojmovima msgr. Christopher Kakooza kaže:

"Blažena Djevica Marija ukazuje se u mnogim mjestima. Važne su stvari njezini pozivi na suosjećanje, molitvu i pokoru. Gospini pozivi na svetost života, na obraćenje, na život s Bogom pozivi su kojima možemo zavrijediti vječnost. Mislim da su obraćenje i molitva poruke koje cijeli svijet treba usvojiti da bi se mogao vratiti Bogu. Na taj način čovjek otvara put ka vječnosti."

MISIJSKO PUTOVANJE FRA BRANIMIRA MUSE

Tijekom rujna i listopada fra Branimir Musa je boravio u SAD-u. Za redovnice i redovnike Hercegovačke franjevačke kustodije u SAD-u održao je u Chicagu duhovne vježbe u tri navrata.

Na poziv međugorskih hodočasnika i Centara mira sudjelovao je na marijanskim konferencijama u Chicagu i Portlandu. Oba molitvena susreta trajala su po dva dana, a sudjelovalo je po nekoliko tisuća vjernika.

Ovakvi susreti potvrda su kako se Gospina poruka mira iz Međugorja neprestano širi svijetom nalazeći plodno tlo u ljudima današnjice željnima mira.

POSJET HAŠKIM ZATOČENICIMA

U ime župnog ureda Međugorje 1. listopada 1999. fra Slavko Barbarić je posjetio naše zatočenike u Den Haagu. Posjet je bio planiran za 17. rujna, ali zbog neobjašnjivih problema s dozvolom za ulazak u Nizozemsku to nije bilo moguće. "Pred zatvorskom zgradom čekao me je misionar za naše radnike u Nizozemskoj fra Pavo Dominiković koji zatočenicima dolazi jednom mjesečno. U četverosatnom srdačnom susretu razgovarali smo o njihovim procesima, suđenju, svjedocima od kojih većina govori, a ne želi biti otkrivena.To je svakako znakovito! Slijedila je osobna ispovijed i sv. misa.

Svi se dobro drže fizički i psihički, a posebno duhovno. Jedan od njih svjedoči: "Dok sam slušao jednog svjedoka koji je protiv mene iznosio čiste laži bilo mi ga je žao jer znam da neće imati mira nakon svih laži i počeo sam moliti za nj".

General Blaškić dostojanstveno čeka na presudu između zahtjeva tužitelja da mu se dosudi doživotna kazna, i zahtejva branitelja da se donese oslobađajuća presuda. Presuda bi se mogla donijeti do konca ove godine. Furundžija i Mucić su uložili žalbe na svoje presude i čekaju rješenja. Suđenje Dariju Kordiću još traje. Mnogi među svjedocima su nekadašnji promatrači i humanitarci. Sad se vidi još jasnije s kojim su namjerama "pomoći" dolazili. Proces će još potrajati. Braća Kupreškići, Vlatko Kupreškić, Papić, Josipović, Čerkez i Šantić su pri kraju procesa. Među njima nanovo je Vinko Martinović-Štela iz Mostara. Svi su raspoloženi. Svjesni su da je njihov proces više na političkoj osnovi nego na osobnoj krivnji. A politika ima svoju logiku koja je nepredvidiva te su stoga presude vrlo neizvjesne. Prihvatili su činjenicu se tu sudi cijelom hrvatskom narodu čije postojanje mnogima smeta. Međutim, oni su uvjereni u pobjedu pravde. Posebno su zahvalni Međugorju, jer znaju da se organiziraju molitveni susreti za njih, a njihove obitelji svake prve subote dolaze na hodočašće u Međugorje. Zahvalni su svima koji ih ne zaboravljaju u svojim molitvama i onima koji njih i njihove obitelji materijalno pomažu, " zaključio je fra Slavko po povratku u Međugorje.


FRA LEONARD OREČ PONOVNO POSJETIO KOSOVO

Predsjednik humanitarne udruge "Međugorje-Mir" iz Splita fra Leonard Oreč 11. listopada 1999. ponovno je posjetio Kosovo. U razgovoru sa svećenicima i pučanstvom ustanovio je da se stanje ne popravlja. Zima je na pragu, a krovovi spaljenih kuća još uvijek nisu popravljeni. Mnogi povratnici žive pokraj svoje srušene kuće pod šatorima. Međunarodne humanitarne organizacije su prihvatile obvezu da će popraviti barem porušene krovove i staviti otvore, ali dosada nisu učinile skoro ništa. Ni opskrba hranom, odjećom, obućom ne zadovoljava. Potrebno je apelirati na dobročinitelje i male humanitarne organizacije koje pomažu izravno, da još prije početka zime pokušaju opskrbiti stanovnike Kosova, osobito one po udaljenim mjestima, osnovnim živežnim namirnicima, odjećom i obućom. Potreban je također namještaj kao i poljoprivredni strojevi. Koristimo prigodu zahvaliti svima koji su do sada nesebično pomagali napaćeno pučanstvo Kosova.


IZ ŽIVOTA "FRAME"

U prošlim brojevima Biltena izvještavali smo vas o nekim važnijim događajima vezanim za vjerski život mladih naše župe. I 10. listopada za njih je bio važan dan, što je prigoda da čitatelje upoznamo s djelatnošću katoličke organizacije za mladež FRAME u župi Međugorje.

Franjevačka mladež (FRAMA) je pokret koji okuplja mladiće i djevojke; srednjoškolce, studente i radnike. Cilj pokreta je odgojiti mlade za aktivan kršćanski život. U međugorskoj župi FRAMA djeluje već tri godine i broji oko pedeset članova. U župi djeluju i pripravnici za Framu - "Glasnici sv. Franje". Budući da Frama okuplja mlade ljude pune energije, cilj voditelja je svu tu energiju iskoristiti na ispravan način. Aktivnosti Frame su različite: tjedni dijaloško-molitveni susret, aktivno sudjelovanje u liturgiji mjesne Crkve (predmoljenje krunice i povremeno predvođenje pjevanja na misi), medijska djelatnost (uređivanje emisije na radiopostaji "Mir" Međugorje i pisanje članaka za katolički tisak), priređivanje dramskih komada, ekološka i dobrotvorna djelatnost, hodočašća u poznata svetišta itd. I ove godine dvadeset članova provelo je neko vrijeme na otoku Jakljanu u animiranju odmora za djecu i supruge poginulih hrvatskih branitelja. Mladi su u animiranju molitvenog programa i radu s djecom imali lijepu prigodu svjedočiti svoju pripadnost franjevačkom pokretu. Na uočnicu blagdane sv. Franje Asiškog 3. listopada zajedno s članovima sva tri franjevačka reda upriličili su obred preminuća sv. Franje. U nedjelju 10. listopada osamnaest je članova produžilo svoja obećanja življenja evanđelja na način sv. Franje. Istovremeno petnaest kandidata koji su ispunili sve potrebne preduvjete položili su svoja prva obećanja. Obećanja je, uz asistenciju njihovog duhovnog voditelja fra Branka Radoša, primio međugorski župnik fra Ivan Landeka.


SEMINARI U "DOMUS PACIS"

U kući molitve "Domus pacis" humanitarna udruga "Help" tijekom listopada organizirala je dva seminara za skupine od oko 50 mladih iz srednje Bosne kao dio programa za prevenciju od ovisnosti. Seminari su trajali tri dana, a oba puta su ih vodili voditelji Udruge i fra Branimir Musa.

PRESS BULLETIN 128, 20. listopada 1999.

PREDANJE I RADOST

Ljudi našega vremena, među njima i kršćani, teško povezuju asketski i samozatajan život s osjećajem radosti i sretnosti. To je gotovo nezamislivo. Je li to uopće ostvarivo? Bolje od svakog odgovora je osoba sv. Franje iz Asiza. Možda je najveća tajna njegova života upravo to - sretan i uspio spoj askeze i radosti. Pitamo se kako?

Franjina vedrina nije plod naivnosti i površnosti. Da su se njegovi vedrina i sklad ograničili na jedno usko područje života moglo bi se i kazati da nešto nije u redu u njegovoj glavi. Njegov vedar odnos prema Bogu nije niti malo stavio u stranu potrebu vedrine prema ljudima i prirodi. Tako je njegov život prilog Crkvi njegova vremena da otkrije u Evanđelju radost, ono što je Crkva zarana zaboravila. Ovaj izvorni duh vjere pokuca svako malo na vrata Crkve.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

POSJET AUSTRIJSKOG BISKUPA

Nakon što je 19. rujna sudjelovao na susretu vjernika sa Sv. Ocem u Mariboru (Slovenija) msgr. Georg Eder, nadbiskup Slazburga iz Austrije 20. rujna posjetio je Međugorje. Tom prigodom između ostalog kazao je i ovo:

"Drugi sam put u Međugorju, ali neslužbeno budući da jedan biskup još ne može ovamo službeno hodočastiti. Došao sam u Međugorje na jedan dana iz osobnih razloga. Ja imam veliko povjerenje u Mariju iz Međugorja. A i ja kao biskup imam puno stvari koje nosim kao teret. Onda se ode nekamo gdje se traži i nalazi pomoć. Svako pametno dijete ide k majci. Tako i biskup treba pomoć. Početkom ove godine ovdje sam našao veliku pomoć i nadam se da ni sad neću otići prazan.

Ovo što se ovdje događa nije ni krivo, ni lažno, nego dobro. Kada se prizna vjerodostojnost ovih događaja, što će biti s onima koji nisu vjerovali. Nema sumnje - ovo što se ovdje događa je dobro. Ovdje se događa ono što bi se u Crkvi moralo događati: molitva, misa, ispovijed, klanjanje, obraćenja, molitvene skupine koje nastaju, zvanja koja se rađaju. Sve je u svjetlu događanja koje Marija vodi i priprema nas za novo tisućljeće. A mnogo se ovdje događa od onoga što smo u Crkvi zaboravili. Marija nas poziva i uči. Mogu reći za Crkvu u Austriji: Mnogo toga smo zaboravili i moramo ponovno početi s ovim što Marija u Međugorju govori.

Od početka ukazanja teče već 19. godina. Tu je 6 vidjelaca. Zanimljivo je da su kroz sve ovo vrijeme ostali vjerni, nikada nisu izrekli neku proturječnost. To je pravo čudo. U Lourdesu je bila samo jedna vidjelica, u Fatimi troje vidjelaca i to je trajalo kratko. Ovdje je savim drugačije. Gospa ne govori o onome što se sada događa. Ovdje je bio strašan rat. Sad vidim da je to vrlo mudro. Da počne govoriti o onome što se događa u svijetu bila bi velika opasnost da se sve zaplete. Kad sam vidioca Ivana upitao zašto Gospa ne govori o problemima današnjega svijeta, on je jednostavno odgovorio da nam Gospa govori ono što treba činiti, da molimo mi osobno, u obiteljima i u molitvenim skupinama. I ja vidim da je to zaista tako. Uzrok rata i svake druge nevolje leži u nama. Kad ljudi nađu mir u Bogu, onda mogu mir dalje posredovati. Zato Marija ima pravo. Ovdje ljudi doživljavaju i radost i mir i sreću. Ja to vidim. Iako ima mnogo negativnoga u svijetu najbolji put za njegovo izlječenje je ukazivati na pozitivno.

Poruke su mi na početku, moram priznati, bile prejednostavne. Mi teolozi smo takvi. Htjeli bismo nešto veliko. Izgledale su mi nekad i banalno jednostavne. To je tako bilo do mojega prvoga posjeta. Od tada ih drugačije doživljavam. Svaku večer pročitam jednu poruku. Kad je prvi put pročitam, učini mi se opet sve prejednostavno, a kad je pročitam drugi put vidim da je na jednostavan način u njoj rečeno upravo što nam treba. Mi smo takvi da želimo velike pokrete, uzvišene stvari, a zaboravljamo da sve počinje jednostavno, u srcu svakoga od nas: najprije mir, te put svetosti, zatim radost. Marija je Majka i govori jednostavno. Vrlo često se sjetim riječi koju je moja majka nama govorila: Koliko često vam moram ovo reći? Dok je ponavljala uvijek isto ona nas je odgajala. Tako je ulazilo u srce ono što je majka govorila. Sjećam se kako nas je opominjala da molimo, da idemo na ispovijed. Svakoga prvog petka npr. morala je ponovno spominjati da ne zaboravimo na ispovijed. Marija je u Međugorju izabrala pravi način kako nam pomoći i zahvalan sam joj na svemu.

U Međugorje sam vrlo rado došao i na samo jedan dana i moram priznati da sam kod ovoga posjeta mislio i na sebe. Hvala Vam na svemu i Bog Vas blagoslovio u svemu što činite."

MOLITVENI SUSRETI U BELGIJI I LUXEMBURGU

Kao što smo javili u prošlom broju Press Bulletin-a, fra Slavko Barbariæ je boravio u Belgiji i Luxembourgu od 17. do 20. rujna. Za Press Bulletin iznio je svoje dojmove koje donosimo u cijelosti.

"U Belgiju sam otputovao 17. rujna. Istoga dana navečer imao sam klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu u prelijepoj franjevačkoj crkvi u Bruxellesu. Sudjelovalo je između 250-300 klanjatelja, uglavnom međugorskih hodočasnika.

18. rujna bio je cjelodnevni molitveni susret u belgijskom nacionalnom svetištu Beauraing, gdje se Gospa ukazivala početkom 30-tih godina ovoga stoljeća. Tada je posebno pozvala na molitvu za obraćenje grješnika. Molitveni susret je počeo u 10 sati s kratkim pozdravom i molitvom žalosnih otajstava. Slijedila su predavanja o Gospinim porukama, molitva slavnih otajstava, te u 15 sati svečano misno slavlje s velikim brojem svećenika koji su cijelo vrijeme bili na raspolaganju za ispovijed. Zadnji dio programa je bilo euharistijsko klanjanje do 17 sati. Završili smo molitvom za ozdravljenje. Sudjelovao je velik broj vjernika. Otac Mark, osnivatelj misionarske zajednice "Tiberiada" svjedočio je o svome pozivu i o djelovanju svoje zajednice koja je otvorena svima, a poglavito mladima. Govorio je nadahnuto o duhovnim plodovima zajednice i o njezinu misionarskom radu. Za vrijeme predavanja bio je vrlo slikovit. U jednom trenutku je ustao i pustio jednu bijelu golubicu među nazočne. Osim ovoga simboličnog znaka, po cijelom svetištu je bacao pšenično zrnje kao znak sijanja Božje riječi. Pred Gospin kip je stavio nekoliko snopova pšenice želeći označiti bogatsvo plodova posijane riječi. Zacijelo je cijeli dan pokazao veliko svjedočanstvo o tome koliko je Kraljica mira unijela molitvenog duha u srca hodočasnika koji neumorno u osobnim molitvama, te obnovljenom molitvom u obiteljima i novim molitvenim skupinama ostaju vjerni njezinim pozivima.

Nakon programa otišao sam sa g. Scheer u Luxembourg. Ona i cijela njezina obitelj su dugogodišnji promicatelji Gospinih poruka u Luxembourgu. Imaju molitvenu skupinu u svojoj obiteljskoj kući.

U nedjelju 19. rujna posjetili smo obitelj princa Henrya od Luxembourga u dvorcu u Fischenbachu. Njegova gospođa princeza Marija, rodom iz Cube, polovicom srpnja bila je u Međugorju sa svoje troje od petero djece. I ona svjedoči o bogatim iskustvima koja je sa svojom djecom imala u Međugorju i koja joj pomažu u njezinoj odgovornoj zadaći. Susret je bio srdačan. Bogati i lijepo uređeni dvorac, smješten u gustoj šumi, izgleda zaista kao grad na gori. U njemu svijetli svjetlo vjere. Imaju i privatnu kapelicu. Svi zajedno smo pošli u šetnju: prijestolonasljednik Henry, princeza Marija i kćerkica Alexandra, koja ide u treći razred, i Sebastiano, koji ide u prvi razred. U jednom trenutku smo se zaustavili pred Gospinim kipom koji je postavljen u prirodnoj špilji. Ostali smo kratko u šutnji. Svi smo pobožno molili. Slijedilo je za mene iznenađenje: princeza Marija je predložila da nešto zapjevamo i započela pjevati: "Gospa, majka moja, Kraljica mira". Svi su prihvatili. Pomno sam pratio posebno djecu. Pjesma je skladno odjeknula pred kipom, koji je bio obasjan sunačnim zrakama. Pridružio sam se pjesmi ponosan što se u ovome dovrcu zna pjevati i hrvatski, te zahvalan Gospi što joj je uspjelo u cijelom svijetu naći one koji će je ljubiti i slijediti. Vraćamo se polako natrag u dvorac. Princeza Marija mi tiho reče: "Međugorje je za mene kao kisik koji mi omogućuje disanje." Iako je bila u srpnju, s djecom će doći opet koncem kolovoza. Princ Henry se ispričava što ne može doći jer već u većini državničkih poslova zastupa svoga oca. Marija, kao predsjednica Udruženja hendikepiranih obećaje darovati specijalna vozila za hendikepiranu djecu za koju je otvorena kuća u "Majčinu selu". Posjetili smo i kućnu kapelicu. Poklonili se Isusu i opet zapjevali.

U 13 sati je počeo program u župnoj crkvi u Gilsdorfu. Župnik Franjo je pravi molitelj, karizmatik. Crkva je dupkom puna. Molili smo krunicu i imali klanjanje s molitvom za ozdravljenje. U 15 sati je bila svečana sv. misa, a nakon mise molitva pred križem. Sve se govori i pjeva dovjezično - njemački i francuski. Ozračje radosti i mira nakon molitve i pjesme bilo je vidljivo.

Nakon kratkog osvježenja u župnoj kući, vratio sam se s obitelji van Holm - neumornom širiteljicom Gospinih poruka. Supružnici Robert i Dorothee, obraćenica s protestantizma, nastavili su sav posao koji su prije obaavljali Ute i Jaques Costermans koji su to obavljali prije. Izdaju i mjesečnik u 25 000 primjeraka. S brojnim čitateljima su veliki dobrotvori i neprestano pomažu nekoliko akcija u Hrvatskoj i BiH. Između ostalog pomažu i "Majčino selo" u kojem je njihovim zalaganjem sagrađena i jedna kuća za potrebnu djecu.

20. rujna s uzletišta u Bruxellesu letim izravno za Split, a potom u Međugorje.

I opet je zaključak jasan: Marija, Kraljica mira posvuda je u mnogim srcima zapalila svjetlo vjere, ljubavi i nade, a posebno molitveni duh."

INVALIDI DOMOVINSKOG RATA

U Mostaru i Međugorju od 6. do 10. listopada održale su se športske igre invalida domovinskog rata Republike Hrvatske i Herceg Bosne. Oko šest stotina sudionika, osim športskih nadmetanja, imali su prigodu pokazati jedni drugima nadu i put koji postoje i za čovjeka invalida. A kroz ove teške ratne i poratne godine koje su hvala Bogu za nama, iskusili smo koliko je Međugorje bilo svijetlom mnogima koji su postali žrtvom rata na bilo koji način. Da je to uistinu tako osvjedočili smo se i 7. listopada- na blagdan Kraljice krunice kada su invalidi hodočastili u Međugorje. Sv. misu je predvodio međugorski župnik fra Ivan Landeka koji ih je u propovijedi potakao na predanje i pouzdanje u Boga. A ovdje je i Marija koja na poseban način dariva svoju djecu koja joj se utječu.

I mi možemo svojim molitvama pratiti ove ljude koji su nesebičnom ljubavlju pomogli u ostvarenju naše slobode i opstojnosti.

7. SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEđUGORSKIH MOLITVENIH SKUPINA

U prošlom broju Press Bulletina nismo naveli životopis jednoga od predavača - o. Sabino Palumbieri-a. Sabino Palumbieri rođen je u Lavello (Potenza) 1934. Član je Kongregacije otaca salezijanaca. Zaređen je za svećenika 1961. godine. Diplomirao je na filozofskom i teološkom fakultetu, a doktorat postiže iz oblasti antropologije. Trenutno djeluje kao profesor je na Salezijanskom Papinskim Sveučilištu (UPS). Esejist i novinar, piše s antropološkog gledišta mnogobrojne studije o izvorima značajnim za događanja našega vremena. Utemeljitelj je društva "TR-2000" (Svjedoci Uskrsnuća za Jubilej 2 000.), organizator je nacionalnih pokreta s međusobnim kulturnim vezama i humanističko-kršćanskim djelatnostima. Organizator je i novog načina pučke pobožnosti među ljudima, "Via Lucis" (Put svjetlosti) koja se širi po čitavom svijetu.

Na suretu u Neumu održat će predavanje na temu: "Položaj kršćana u suvremenoj civilizaciji".

RADIOPOSTAJA "MIR" MEĐUGORJE UŽIVO NA INTERNETU

Na blagdan sv. Franje, 4. listopada 1999., službeno smo pustili u rad server velike snage i preko njega uživo signal naše Radiopostaje "Mir" Međugorje. Opremu nam je isporučila i server pustila u rad tvrtka Avacom iz Mostara. O daljnjem radu servera i sadržaju na njemu brinut će se naš dosadašnji web master dipl. ing. Stipe Ćavar.

Puštanje u rad našega vlastitoga servera doprinijelo je novoj kvaliteti našega rada. Osim puštanja u čitav svijet signala naše radiopostaje koja uz ostalo svakodnevno uživo prenosi krunicu i sv. misu iz crkve sv. Jakova u Međugorju, sada nam je postalo mogućim pustiti uživo i video sliku iz Svetišta Kraljice mira u Međugorju. Dok to ne napravimo, na naše internet stranice stavljat ćemo snimljeni video materijal o pojedinim događajima u našemu svetištu, kao i dokumentarne filmove o događanjima u župi Međugorje.

Link na signal naše radiopostaje nalazi se na našim stranicama (www.medjugorje.hr) u odjeljku Audio i video zapisi iz svetišta. U prvo vrijeme zbog uhodavanja povezanosti našega servera do prvog internet čvorišta možda će se pojavljivati određene poteškoće, ali ćemo ih odmah uklanjati čim saznadnemo za njih.

Ovakav rad iziskuje i duhovnu snagu i materijalna sredstva. Već unaprijed zahvaljujemo svakome onome tko nam na bilo koji od ovih načina pripomogne u širenju poruka Kraljice mira.

GAŠENJE ROBOFAKSA

Može se slobodno reći da je internet postao dijelom naše svakodnevice. Opazili smo to i na smanjenom broju onih koji koriste usluge našega robofaksa. Zbog toga smo odlučili posvetiti se još više pružanju informacija iz svetišta putem interneta.

Robofax namjeravamo ugasiti 31. prosinca 1999. Više ne pronalazimo dovoljno opravdana razloga za vrijeme provedeno u održavanju njegova rada. Zamoljavamo sve one koji još koriste usluge robofaxa da se kroz ovo preostalo vrijeme pretplate na internet ili zamole nekoga od prijatelja ili poznanika koji imaju pristup internetu da im od vremena do vremena skinu određene sadržaje s naših stranica. Novčano je to zacijelo i isplativije od korištenja robofaksa.

Nadamo se da ćete nas podržati u ovoj namjeri. Želimo samo što djelotvornije trošiti vrijeme u širenju poruka Kraljice mira.

PRESS BULLETIN 127, 6 listopada 1999.

MOLITVA KRUNICE

Mjesec listopad je u katoličkoj tradiciji mjesec u kojem je naglašena molitva Krunice. To naglašava na jednoj strani važnost tog molitvenog oblika, ne umanjujući pri tom golemo molitveno blago Crkve kroz dva tisućljeća, n drugoj strani. Molitva Krunice pokazala se molitvenim oblikom za sve uzraste i zbog toga što ju možemo različito oblikovati, a da se pri tom molitveni sadržaj ne naruši. U tom molitvenom obliku ostavljen je veliki prostor koji se na različit način može obogatiti i prilagoditi prilikama, uzrastima i molitvenim navikama pojedinaca ili skupine.

Molitva Krunice je "uranjanje u Marijino životno ozračje čiji je sadržaj Krist" (Guardini). Teologija crkve kršćanskog Istoka naziva Mariju "hodegetria", to znači, ona je pratilja na putu pred lice Božje.

Zaželio bih svima koji kroz listopad budu molili molitvu Krunice da s Marijom prodube svoju povezanost s Kristom!

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRIČESTI I BROJ KONCELEBRANATA

U mjesecu rujnu u svetištu Kraljice Mira u Međugorju podijeljeno je 120 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebriralo je 3010 svećenika iz domovine i inozemstva, odnosno 100 svećenika dnevno.

Nabrojiti zemlje, kao što to običavamo, uistinu je nemoguće zbog velikog broja zemalja iz kojih su hodočasnici došli u Međugorje tijekom rujna. Recimo samo to da su u ovo svetište hodočastili vjernici sa svih pet kontinenata, a najbrojnije su skupine iz latinskoameričkih zemalja.

MOLITVENI SUSRET U FULDI

U njemačkom gradu Fuldi 11. rujna održan je molitveni susret za sve međugorske hodočasnike i prijatelje Međugorja iz Njemačke. To je već četvrti takav susret. Pozdravljajući okupljene vjernike u prepunoj katedrali fra Dominik Ramljak je poseban pozdrav uputio msgr. Johannesu Dyba-i, nadbiskupu Fulde koji je predvodio Euharistijsko slavlje. U svojemu govoru nazočnim međugorskim hodočasnicima, između ostaloga kazao je i ovo:

"Oni koji su ustrajali ispod križa bili su prvi koji su Isusa vidjeli nakon uskrsnuća. Spoznaja da postoji uskrsnuće daje nam snagu ustrajati u nošenju križa. Za kršćanina je privilegija kada smije, poput Šimuna Cirenca, ustrajati pod križem. I danas Isus ide križnim putem kroz vrijeme..."

Na molitvenom susretu sudjelovao je i međugorski župnik fra Ivan Landeka koji je tom prigodom okupljenim vjernicima kazao:

"Ono što povezuje ljude s Međugorjem je iskustvo vjere. U srcu se događa unutarnje ozdravljenje koje čovjeku daje snagu pomagati drugima. Nije jednostavno shvatiti i tumačiti križ. Isus je preuzeo svoj zadatak i ispunio ga na križu. Na križu se očituje povijest spasenja.. Zbog toga se ne smije zaboraviti pozitivna i spasonosna poruka križa. Poruke koje od 1981. godine Majka Božja daje u Međugrju pomoć su Crkvi danas. Molitva, obraćenje, post, mir, pomirenje i Euharistija čovjekov su put k Isusu. Današnjem čovjeku potreban je dom, a to može biti samo Bog. Potvrda tomu je 15 000 mladih koji su se na međunarodnom molitvenom susretu u kolovozu okupili u Međugorju."

MOLITVENI SUSRETI U BELGIJI I LUXEMBOURGU

Od 17. do 20. rujna, na poziv međugorskih hodočasnika, fra Slavko Barbarić je posjetio Belgiju i Luxemburg. Dojmove s tog misijskog putovanja objavit ćemo u slijedećem broju Press Bulletin-a.

XI. MEĐUNARODNI SUSRET CENTARA MIRA SREDNJE I JUŽNE AMERIKE

Predstavnici 17 latinskoameričkih zemalja okupili su se od 24. do 28. rujna u Međugorju na XI. međunarodnom susretu centara mira. Tema ovogodišnjeg susreta bila je: "Marija poziva: Vratite se Ocu". Ti centri su nastali diljem latinske Amerike kao mjesta okupljanja, svih onih koji su osjetili važnost Gospina poziva u Međugorju. Njihova djelatnost se ogleda poglavito u širenju poruka, te u organizaciji molitvenih skupina i hodočašća. Kao što smo rekli to je već XI. susret, no tek se treći put održava u Međugorju. 430 sudionika provelo je 5 dana u molitvi i razmišljanju, razmjenjujući iskustva svoga dugogodišnjeg rada na širenju Gospine poruke mira među vjernicima španjolskog govornog područja. Posebno je istaknuta nužnost duhovnog rasta u življenju Gospinih poruka za svakoga pojedinca, kao i širenje poruka drugima, te osnivanje i vođenje molitvenih skupina. Ovo je poticaj i dobar primjer svima kako se zajedno može raditi na širenju poruka mira.

Nakon završenog susreta oko 100 sudionika nastavilo je svoj hodočasnički boravak na trodnevnim duhovnim vježbama u Međugorju.

SEMINARI U "DOMUS PACIS"

U kući molitve Domus pacis održana su dva seminara posta i molitve. Od 13. do 18. rujna na seminaru je sudjelovalo pedesetak poljskih hodočasnika, dok je ovih dana (od 4. do10. listopada) u tijeku seminar za 35 hodočasnika njemačkog govornog područja. Sve je više, naime, različitih jezičnih skupina koje se prijavljuju za takve seminare. Mnogi su na svojemu hodočašću u Međugorju otkrili snagu posta i molitve i odlučili ići tim putem slijedeći Gospin poziv na post i molitvu.

U istoj kući od 24. do 26. rujna održan je seminar za djevojke kojeg već više godina organiziraju časne setre franjevke.

BLAGDAN SV. FRANJE ASIŠKOGA

Blagdan sv. Franje Asiškoga slavi se 4. listopada u cijelom katoličkom svijetu, no ta je svetkovina ipak posebno svečana u franjevačkim zajednicama. Tako je bilo i u Međugorju. Na dan Preminuća sv. Franje Asiškoga, 3. listopada, slavljena je svečana večernja sveta misa. Za tu prigodu crkva je bila posebno ukrašena cvijećem i svijećama, a franjevci i franjevke, koji se nalaze u službi u župi Međugorje, u procesiji su pjevajući prošli kroz crkveno dvorište, te se vratili pred oltar gdje je obavljen obred Preminuća sv. Franje.

7. SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEđUGORSKIH MOLITVENIH SKUPINA

Župni ured Međugorje već sedmu godinu organizira međunarodni susret za voditelje molitvenih, karitativnih i hodočasničkih skupina vezanih za Međugorje, koji će se i ovaj put održati u hotelu "Sunce" u Neumu od 19. do 24. ožujka 2000. godine. Tema seminara je: "Međugorje - proročki zamah za 21. stoljeće".

Program 7. međunarodnog susreta voditelja centara mira i međugorskih molitvenih skupina

Tema: "Međugorje - proročki zamah za 21. stoljeće"

Hotel "Sunce" - Neum, 19. - 24. 03. 2000.

Nedjelja, 19. 03. 2000.

Okupljanje

19,00 Euharistija (fra Tomislav Pervan - Provincijal hercegovačkih franjevaca)

20,00 Večera

Ponedjeljak, 20. 03. 2000.

07,30 Jutarnja molitva

08,00 Doručak

09,00 Predavanje: "Proroci u Sv. pismu i tradiciji Crkve", fra Franjo Vidović

10, 00 Stanka

10,30 Rad u skupinama na temu iz predavanja

12,00 Ručak

15,00 Susret s predavačem

16,00 Stanka

16,30 Susret s fratrima (fra Ivan Landeka, fra Slavko Barbarić, fra Miljenko Stojić, fra Leonard Oreč, fra Jozo Zovko, fra Svetozar Kraljević, fra Branimir Musa......)

17,30 Krunica; 18,00 Misa (fra Jozo Zovko)

Večera

20,30 Različita izvješća

Utorak, 21. 03.2000.

07,30 Jutarnja molitva

08,00 Doručak

09,00 Predavanje: "Položaj kršćana u suvremenoj civilizaciji", o. Sabino Palumbieri, sdb

10,00 Stanka

10,30 Rad u skupinama na temu iz predavanja

12,00 Ručak

15,00 Susret s predavačem

16,00 Stanka

16,30 Susret s vidiocima

17,30 Krunica; 18,00 Misa (fra Ivan Bradvica)

Večera

20,30 Klanjanje (fra Ivan Landeka)

Srijeda, 22. 03. 2000.

07,30 Jutarnja molitva

08,00 Doručak

09,00 Predavanje: "Proročke oznake Međugorja", Alfons Sarrach

10,00 Stanka

10,30 Rad u skupinama na temu iz predavanja

12,00 Ručak

15,00 Susret s predavačem

16,00 Stanka

16,30 Rad u skupinama - zaključci

17,30 Krunica; 18,00 Misa (fra Svetozar Kraljević)

Večera

20,30 Zajednički susret - zaključci (Izjava)

Četvrtak, 23. 03. 2000. - Molitveni dan

07,30 Jutarnja molitva

08,00 Doručak

9, 00 Predavanje, razgovor, molitva

12,00 Ručak

15,00 Predavanje, razgovor

17,30 Krunica; 18,00 Misa (fra Slavko Barbarić)

Večera

Petak, 24.03.2000.

07,30 Jutarnja molitva

08,00 Doručak

09,00 Polazak za Međugorje

Odlazak na Brdo ukazanja

(Odlazak na Križevac - fakultativno)

Predavači na ovogodišnjem seminaru su:

Fra Franjo Vidović, rođen 19. veljače 1960. godine u Črnkovcima kod Osijeka u Hrvatskoj. Osnovnu školu završio 975. u Zagrebu. U lipnju 1979. maturirao na franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. 15. 07. 1979 stupio u novicijat Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru. Od 1980. do 1884. proveo u zeničkom zatvoru osuđen zbog "antikomunističke djelatnosti". Na filozofsko-teološkom studiju diplomirao 1987., a 1992. magistrirao teologiju na sveučilištu u Augsburgu. 1991. i 1992. pastoralno djelovao u Hercegovini (samostan Humaac). Tijekom 1992. djelovao kao vojni kapelan u postrojbama hrvatske vojske. Doktorat iz područja biblijske teologije postiže 1997. na sveučilištu u Grazu u Austriji. Trenutno pastoralno djeluje u Weissensteinu u Austriji. Radi na haabilitacijskoj radnji i predaje Biblijsku teologiju Novoga zavjeta na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

o. Sabino Palumbieri, sdb.......

Alfons Sarrach rođen je 1927. u negdašnjoj slobodnoj državi Danzig, a odrastao u njemačko-poljskoj kulturnoj tradiciji. Godine 1939. za vrijeme nacističkog režima odveden je, zajedno sa svojom obitelji, u koncetracijski logor. Nakon II. svjetskog rata studira filozofiju, teologiju i psihologiju u Rimu i Parizu. Godine 1965. postaje slobodni novinar, a kasnije vodeći politički urednik u više dnevnih listova. Autor je brojnih publikacija i knjiga. 1993. objavljuje knjigu "Proročki zamah Međugorja" koja se trudi dublje prodrijeti u tajnu velikoga poticaja koji, počevši od 1981., dolazi iz maloga mjesta Međugorja u Hercegovini i koji je pomogao milijunima ljudi u cijelome svijetu da, nakon stoljeća u kojem je u mnogim državama vladala mržnja, opet nađu smisao budućnosti.

Broj mjesta je ograničen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veći. Stoga vas molimo da što prije, a najkasnije do konca prosinca prijavite svoj dolazak na ovaj susret. Prijave izvršiti na broj faxa + 387 88 651 444 ili puetm e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr ( s naznakom za Susret voditelja u Neumu) ili pak u uredu informacija svetišta.

Bit će organizirano simultano prevođenje za sve jezične skupine. Cijena smještaja, prijevoza i seminara je 315 DEM po osobi u dvokrevetnoj sobi (dan više). Dodatak za jednokrevetnu sobu je 40 DEM. Plaćanje će se vršiti po dolasku u hotel organizatoru seminara. Postoji mogućnost organiziranog prijevoza od zračne luke Split do hotela "Sunce" u Neumu. Svi oni koji trebaju prijevoz 19. ožujka neka najave točno vrijeme svog dolaska i broj leta Udruzi "Međugorje - Mir" u Splitu najkasnije do konca prosinca na broj faxa + 385 21 34 22 58. Zadnjeg dana bit će organiziran prijevoz od Neuma do Međugorja. Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevođenja. Radio sa slušalicama moći će se nabaviti i tijekom seminara.

PRESS BULLETIN 126, 22 rujna 1999.

BLAGDAN UZVIŠENJA SVETOGA KRIŽA

Blagdan Uzvišenja sv. Križa slavi se svečano već desetljećima u župi Međugorje. Križ podignut ponad Međugorja prigodom Godine otkupljenja 1933. okupljao je jedanput u godini mnoštvo župljana i manji broj hodočasnika. Od 1981. sv. misa na Križevcu okuplja desetke tisuća hodočasnika iz svijeta i velik broj župljana i hodočasnika iz BiH i Hrvatske. Prema svjedočanstvu vidjelaca, Gospa im se jednom prigodom ukazala s križem. To ukazanje postalo je jednim od najupečatljivijih i najvažnijih.

Da bismo bolje razumjeli značenje križa moramo se sjetiti da se Uskrsli ukazuje učenicima s ranama koje je imao na križu. No, učenici ih nisu razumjeli kao rane koje straše, nego oslobađaju. Kao što je sve, istina nakon prvog straha, na uskrslom Isusu oslobađalo, tako su oslobađale i rane križa. Stoga mi kršćani ovog trenutka ne smijemo na križ gledati drugačije, križ nazivati onim što je neugodno i teško. Križ je mnogo više i ne budemo li u križu vidjeli mnogo više od toga, u opasnosti smo da postanemo protivnicima križa Gospodinova. Kako ćemo drugima navijestiti veličinu križa, ako ga sami neispravno doživljavamo i tumačimo?

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

PROSLAVA BLAGDANA UZVIŠENJA SV. KRIŽA

Blagdan Uzvišenja sv. Križa i ove godine je svečano proslavljen 12. rujna na Križevcu. U nazočnosti više desetaka tisuća vjernika svečanu sv. misu predvodio je fra Stanko Dodig, gvardijan kapucinskog samostana u župi Majke Božje Lurdske u Rijeci zajedno s 80 svećenika. Kao i svake godine rijeke hodočasnika slijevale su se u Međugorje već tijekom noći. Mnogi od njih su prešli pješice stotine i stotine kilometara, neki i bosonogi.

8. rujna svečano je proslavljen i blagdan rođenja Blažene Djevice Marije - Male Gospe. Već tada u Međugorju se okupio veliki broj vjernika od kojih su mnogi ostali u Međugorju za proslavu blagdana Uzvišenja sv. Križa.

DOJMOVI S HODOČAŠĆA U MEĐUGORJE MSGR. TADEUSZ WERNO-A

Međugorje posjećuje sve više biskupa iz raznih krajeva svijeta. Jedan od njih je msgr. Teadeusz Werno, biskup poljskog grada Koszalina o čijem smo posjetu kratko izvjestitli u broju 124 Press Bulletin-a. Nakon nekoliko dana provedenih u Međugorju o svojim dojmovima, između ostalog, kazao je i ovo.

"Ove godine slavim 25 obljetnicu biskupstva. To je srebreni jubilej. Ovdje sam prvi put na nagovor župnika iz Podstrzela, sjeverna Poljska, koji je duboko zahvaćen međugorskim duhom. Kad smo jednom razgovarali, uvjeravao me je da trebam doći u Međugorje i u tom mi se smislu stavio na raspolaganje. Tako sam došao.

Iskustva ljudi koji dolaze u Međugorje potvrđuju da je ovo mjesto mjesto posebne milosti. Mnogi se obraćaju, vraćaju se na put istine.Priznajem da i ja osobno molim krunicu, ali se umorim već kod prvog dijela. Ovdje sam možda prvi put izmolio sva tri dijela krunice. Ljudi mole na različitim jezicima, a to uopće ne umara. I to je lijepo čuti. Vidio sam da se mnogi ispovijedaju, vraćaju se sv.misi, pričesti, zajedništvu s Bogom koji je ovdje među nama. Ja se zaista radujem što vidim da ovdje u Međugorju franjevci, naša braća, preko Gospe vode ljude do Isusa. Vrlo sam im zahvalan. Posebno mi se dopada pobožnost križnog puta na Križevcu. To je nešto prelijepo. Susreo sam i jednu od vidjelica i s njom smo razgovarali. Bio sam i u zajednici s. Elvire, koja pomaže mladima s problemima ovisnosti. To je uistinu divan plod međugorskih događanja. Osim toga, jučer sam gledao ljude za vrijeme sv. mise. Mladići, djevojke, odrasli muškarci, djeca - mole, kleče satima, ispovijedaju se. To je ono što nam je potrebno. Ja vjerujem u Isusa i nisu mi potrebna ukazanja ni u Lourdesu ni u Fatimi ni u Međugorju, ali mi je potrebna hrana na koju nas ukazanja upozoravaju i do koje nas dovode. Ovdje se naglašava Sv. misa kao središte života. Treba kazati ono što je Isus Krist rekao: "Primite Duha Božjega, Duha istine, Duha ljubavi, budite moji svjedoci na sve strane svijeta, u obitelji, na ulici, u školi, svugdje. Imajte hrabrosti napraviti znak križa, radovati se i veseliti.

I na koncu, vama franjevcima želim da ustrajete u ovoj veličanstvenoj zadaći, da nastavite biti oruđe u Božjim rukama. Uvjeren sam da sadašnji Papa blagoslivlje vašu službu u Međugorju, da u svom srcu misli na vas, jer i on jako voli Gospu. Neka sve vas zajedno sa svim hodočasnicima blagoslovi Bog po zagovoru Marijinu. Morate ustrajati. Ovo je veličanstveno."

MISIJSKO PUTOVANJE FRA SLAVKA BARBARIĆA

Od 28. kokovza do 3. rujna, na poziv međugorskih hodočasnika, fra Slavko Barbarić je posjetio Englesku. Za Press Bulletin iznio je i svoje dojmove koje donosimo u cijelosti.

"Vatra molitvenog duha i ljubavi prema Gospi Kraljici mira, koju je ona sama zapalila u mnogim srcima prenosi se i nastavlja gorjeti, svijetliti i grijati srca hodočasnika i kad se vrate kući. Stoga se sada već može reći da po cijelom svijetu svijetle i griju molitvena žarišta i Crkva oživljuje. Pojedinci, obitelji i molitvene skupine neumorno nastavljaju živjeti i širiti Gospine poruke. Hodočasnici nastoje ostati u svezi s Međugorjem i zato organiziraju hodočašća i ponovno dolaze dovodeći nove hodočasnike, ali se isto tako s istim žarom međusobno povezuju i organiziraju molitvene dane, i to već i na nacionalnoj razini.

Tako je u Englskoj, ali i drugdje. Zamisao koja se rodila u srcu Bernarda Ellisa, velikog prijatelja Međgorja i hrvatskog naroda u ratno vrijeme, a on se obratio sa židovstva, nastavlja živjeti i rasti. Naime, prije osam godina, u jeku rata, on je predložio, a međugorski Savjet za Englesku prihvatio da se u Engleskoj organizira jedan molitveni dan za sve hodočasnike. Po uvjerenju svih najbolji dan za to jest "bankholyday" koji se slavi zadnji ponedjeljak u kolovozu. Odlučili su tako i pokazalo se da su imali pravo. Već osam puta se taj molitveni dan organizira i sve je više ljudi koji dolaze na molitvu. U karmelitskom svetištu Aylsford kod Londona u šest uzastopnih godina održan je ovaj molitveni susret. Prošle godine je bio u Wintershallu, a ove godine u Walsinghamu, jednom od najstarijih Gospinih svetišta u Engleskoj. Osim toga glavnog susreta, organiziraju se i manji susreti. Ove godine program je izgledao ovako:

U subotu, 28. kolovoza bio je večernji program u župi sv. Margarete u Londonu. Mladi župnik Alexander Sherbrooke bio je u Međugorju 10 puta. Prvo hodočašće je učinio još dok je bio bogoslov, i to je na njega ostavilo dubok dojam i pomoglo mu u daljnjem rastu do svećeništva. Preuzevši župnu zajednicu unio je u nju molitveni duh koji je njega zahvatio u Međugorju. Između ostalog organizirao je svakodnevno klanjanje u župi, i to od 11-22 sata. Već ima više od stotinu ljudi koji su se obvezali jednom tjedno doći i klanjati se jedan sat. Mnogi drugi dolaze od vremena do vremena. Broj klanjatelja raste. Župnik svjedoči i o velikim duhovnim plodovima u župi. Na večernji program, koji je trajao 4 sata, došlo je oko 500 vjernika. Krunica, misno slavlje, predavanje i euharistijsko klanjanje, sve kao u Međugorju. Nakon programa uslijedili su susreti s poznatim osobama i skupinama. Svi radosno svjedoče o svojim iskustvima u Međugorju i preko Međugorja.

U nedjelju, 29. kolovoza sudjelovao sam na susretu "Mladih 2000" (Youth 2000). Tako se nazivaju. Zajedno su punih pet dana, njih preko 1000. Na prostoru oko svetišta u Walsinghamu postavili su šatore. Hrana je organizirana za sve. Predavanja, molitve, trajno klanjanje. Ideja se rodila u Međugorju i ostvaruje se već godinama povezana sa molitvenim danom međugorskih hodočasnika. Susrećem mnoga poznata lica ozarena radošću i mirom. Taj dan prije podne je govorila i s. Elvira. Kao i uvijek oduševila je sve svojim svjedočanstvom. Opet isti večernji program sa večernjim satom klanjanja, kao u Međugorju.

U ponedjeljak, 30. kolovoza, "bankholyday": već se u prijepodnevnim satima počelo slijevati mnoštvo hodočasnika sa svih strana Engleske. Opet sve kao u Međugorju. U 13 sati smo počeli s krunicom, zatim je slijedilo predavanje, te sv. misa i euharistijsko klanjanje. Upravitelj svetišta vel. Alan Williams, i sam međugorski hodočasnik, otvorio je širom srce i sve prostore svetišta. Ukratko je govorio o značenju Walsinghama i zaželio da se duh molitve koji je Gospa probudila u Međugorju prenese ponovno i u ovo svetište i pozvao sve da opet dođu i dogodine. U misnom slavlju je sudjelovalo preko 30 svećenika koji su cijelo poslije podne marljivo ispovijedali. Za mlade, koji su sudjelovali u petodnevnom susretu, bio je ovo završni program. Oni su svojom pjesmom posebno uzveličali misno slavlje i klanjanje. U ovom svetištu, koje ima i svoju krvavu povijest zbog sukoba između katolika i anglikanaca već od 16. stoljeća, nalazi se i anglikanska kapelica, kamo dolaze anglikanski hodočasnici. Nakon svečanog blagoslova s Presvetim krenuli su hodočasnici natrag u svoje gradove i domove. Mnogi su govorili:Vidimo se u Međugorju i dogodine opet ovdje! Nakon programa krenuo sam dalje prema sjeveru.

U utorak, 31. kolovoza imao sam jednodnevnu obnovu za svećenike u blizini Birminghama na institutu u Merryvale, poznatom po kardinalu Neumanu.Skupilo se 30-tak svećenika. Među njima je bilo nekoliko anglikanskih pastora i jedan koji je prešao sa svojom obitelji u Katoličku crkvu i sada djeluje kao kateheta u jednoj školi. Susret je bio vrlo zanimljiv. Nakon što sam saslušao njhova iskustva s Međugorjem i molitvenim skupinama u njihovim župama, nastojao sam im naglasiti koliko je važna uloga svećenika u ovom molitvenom pokretu. Pojedinci i molitvene skupine moraju imati sigurno duhovno vodstvo. A to može osigurati samo svećenik. Svi su svećenici potvrdili da su najbolje shvatili Međugorje ispovijedajući hodočasnike. Spremni su nastaviti i podržavati sva pozitivna iskustva. Slušajući iskustva anglikanskih pastora bilo je zanimljivo saznati da su neki od njih sa svojim vjernicima, koji su hodočastili u Međugorje, pokrenuli molitvene skupine.

Navečer sam imao program u crkvi sv. Katharine u Birminghamu. Crkva je bila dupkom puna. Sve opet kao u Međugorju. Župnik je priznao da se ovakvo molitveno ozračje stvori samo kad dođu oni koji su bili u Međugorju.

U srijedu, 1. rujna bio sam u Manchesteru. U rane poslijepodnevne sate susreo sam župnika i nekoliko svećenika iz okolnih župa. Svaki od njih vidi u Međugorju novu priliku za obnovu vlastite župne zajednice. A uvečer je u punoj crkvi bio molitveni program. Opet isto ozračje. U Manchesteru postoji već 13 punih godina Međugorski centar, koji vodi g. Tony Hicky. On često organizira hodočašća i vrlo je aktivan. Sve do ovoga susreta njegov župnik nije htio ni podržati niti dozvoliti da išta organizira u svojoj župi. Došlo je do promjene župnika. Novi župnik je bio 18 godina osobni biskupov tajnik . Čim je preuzeo župu otvorio je širom vrata međugorskim hodočasnicima. Kao tajnik upoznao je mnoge plodove Međugorja i ne želi da njegova župna zajednica ostane po strani. Pred večernji program župnik je htio da susretnem jednu njegovu župljanku koja im preko 70 godina, i strastveni je navijač Manchester United-a. Kad sam je pozdravio odmah je počela govoriti kako dolazi Croatia 14. rujna i da će joj biti teško, jer su njezini dečki najbolji. Uz simpatičan smiješak je obećala da će malo navijati i za Croatiju, jer otkad pozna Međugorje voli sve Hrvate.

U četvrtak, 2. rujna rano sam krenuo u Wales na zapadnu obalu u glavni grad Cardiff. Vozili smo seperko četiri sata, da bismo u 12 mogli uživo sudjelovati na BBC programu. Oko pola sata je trajao razgovor o međugorskim događanjima, koji će opet biti emitiran. I ovdje se stav biskupa promijenio i stoga je bio organiziran ovakav susret prvi put u ovom dijelu Engleske. U župnoj dvorani je bilo predavanje u rane popodnevne sate, na kojemu je bilo nazočno oko 200 vjernika. Budući da je to prvi put došlo je dosta svećenika,a među njima opet i anglikanskih pastora. Navečer u crkvi sv. Petra održan je program. Molitveno ozračje je bilo vrlo lijepo. Mnogi su izrazili želju da dođu u Međugorje kao hodočasnici.

U petak, 3. rujna sam ranim vlakom otišao za London. Oko 10,30 me je na kolodvoru čekao anglikanski pastor Rodney, koji je u Međugorju proveo tri mjeseca od svoje godine odmora. I on je u svojoj župnoj zajednici osnovao molitvenu skupinu. Kaže da će opet doći i pokušati organizirati hodočašće iz svoje župe, a smatra da molitveni dan u Walsinghamu mora postati ekumenski pa će dogodine organizirati svoju župu i pozvati druge da se priključe. Nekoliko ugodnih sati proveli smo u muškoj anglikanskoj monastičkoj zajednici koja je osnovana 1938. Tu se živi vrlo strogim životom. Mnogo se moli i radi. Svi oni znaju za Međugorje, prate poruke, ali ne mogu doći jer je zajednica zatvorenog tipa.

Pun dojmova iz raznih susreta, koji su sve više postajali ekumenski, otišao sam na uzletište i otputovao natrag u Međugorje."

PROMJENE TERMINA VEČERNJEG MOLITVENOG PROGRAMA

Obavještavamo sve hodočasničke kupine i pojedince koji hodočaste u Međugorje da svakodnevni večernji program u crkvi od 13. rujna počinje od 17 i traje do 20 sati (u 17 sati krunica, 18 sati sv. misa, blagoslovne molitve i treći dio krunice).

Klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu je srijedom i subotom od 21 do 22 sata, a četvrtkom neposredno nakon večernje sv. mise. Klanjanje i molitva pred križem Gospodinovim je svakog petka u crkvi nakon večernje sv. mise. Svake nedjelje u 15 sati moli se Krunica mira na Brdu ukazanja, a svakog petka u isto vrijeme Put križa na Križevcu. Prigoda za sv. ispovijed je svaku večer najmanje sat prije početka molitvenog programa.

Sv. mise za različite jezične skupine održavaju se tijekom jutra, sukladno prethodnom dogovoru.

Sve obavijesti u svezi s molitvenim programom u svetištu Kraljice mira u Međugorju, kao i druge obavijesti, možete dobiti u uredu informacija na tel. +387 88 65 19 88 u vremenu od 08 - 17 sati. Molimo i sve organizatore hodočasničkih skupina da po dolasku u Međugorje obavijeste svoje hodočasnike o mogućnosti dobijanja potrebnih informacija u uredu informacija, koji se nalazi ispred župne kuće, a ne u župnom uredu.

PRESS BULLETIN 125, 8. rujna 1999.

ČOVJEK I SVIJET PRIRODE

U svojoj poruci od 25. kolovoza Gospa se vraća temi Stvoritelja i stvorenja. O tome smo i prije slušali u porukama i nije slučajno što nas Gospa upućuje da upoznamo Stvoritelja, ljepotu prirode i sklad stvorenja. Stvoreni svijet je dio Božje objave u vremenu i prostoru. Stoga mu u čovjekovu razmišljanju i vjerničkoj praksi pripada sasvim određeno značenje. Vrlo velik dio današnjeg čovječanstva gotovo je odsječen iz prirodnog okoliša. To je narušilo razumijevanje prirode koja je postala pukim predmetom. Kao partnera prihvaćamo je tek za odmor i opuštanje. Sve zamršeniji, i dvoličniji odnos prema stvorenju dovodi u pitanje opstanak. Otkriti Boga Stvoritelja je početak novog srca i nove svijesti da je ograničeno naše pravo nad stvorenim svijetom.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRIČESTI I BROJ KONCELEBRANATA

U mjesecu kolovozu u svetištu Kraljice Mira u Međugorju podijeljeno je 176. 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebriralo je 3 980 svećenika iz domovine i inozemstva, odnosno 128 svećenika dnevno.

Nabrojit ćemo neke od zemalja iz kojih su hodočasnici tijekom mjeseca kolovoza posjetili Međugorje: Italija, SAD, Slovenija, Crna Gora, Irska, Libanon, Poljska, Kanada, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Češka, Francuska, Austrija, Portugal, Koreja, Engleska, Rumunjska i, dakako, Hrvatska.

POSJET ANGLIKANSKOG BISKUPA

U privatnom posjetu Međugorju od 30. kolovoza do 3. rujna boravio je anglikanski biskup Michael Marshall iz Engleske.

FRANCESCO COSSIGA U MEĐUGORJU

Bivši državni poglavar Republike Italije i doživotni senator u talijanskom Parlamentu g. Francesco Cossiga posjetio je Međugorje 29. kolovoza. Uglednog gosta i nadasve velikog katolika ispred župnog dvora dočekali su i pozdravili međugorski župnik fra Ivan Landeka, gradonačelnik Čitluka g. Jure Džida, čelnici talijanskih postrojbi UN-a smještenih u Bosni i Hercegovini, te brojni talijanski hodočasnici koji su se toga dana zatekli u Međugorju.

Francesco Cossiga zadržao se u srdačnom i prijateljskom razgovoru sa župnim osobljem. Razgovoru su bili nazočni članovi njegove pratnje i novinari. U svojoj dobrodošlici međugorski župnik fra Ivan Landeka između ostalog kazao je i to da: "... je nakon Domovinskog rata u BiH ostala samo polovica katolika, izrazivši zahvalnost talijanskim hodočasnicima koji su dobrim dijelom gradili međugorsko svetište i bili među prvima koji su došli u Međugorje, dajući mu potporu u najtežim vremenima. Vrijeme u kojem se rađalo ovo svetište bilo je teško. Ljudi su bili izloženi represiji i oni koji su došli iz inozemstva, a među njima i Talijani, bili su prava utvrda."

Odgovorajući na dobrodošlicu, Francesco Cossiga je naglasio da je došao u Međugorje iz vjerskih razloga i kazao: "Sreća je da u suvremenom svijetu postoji mjesto gdje ljudi mogu moliti. Čudo je kako ste očuvali ovo mjesto molitve u oluji koja je zahvatila Hercegovinu. Pomno sam pratio ova zbivanja i posebno sam vezan za hrvatski narod. Došao sam u Republiku Hrvatsku dok je rat još trajao da bih je priznao. Vraćao sam se puno puta. Hrvatska mi je zahvalila počašću i i dodjeljivanjem diplomatske putovnice. Hvala vam na ovom prijamu."

Francesco Cossiga bio je nazočan na sv. misi za talijanske vjernike koju je predvodio o. Stjepan Krasić, profesor na Dominikanskom sveučilištu u Rimu.

REDOVNIČKI DANI U BOSNI I HERCEGOVINI

U franjevačkom samostanu sv. Ante na Humcu u Ljubuškom 26. i 27. kolovoza održani su Drugi redovnički dani u BiH pod nazivom "Redovništvo - znak svetosti i života Crkve". Na seminaru je sudjelovalo 200 redovnika i redovnica.

Prvoga dana prvo predavanje je održao profesor s Franjevačke teologije u Sarajevu dr. fra Ivan Šarčević na temu "Susret s Ocem: Obraćenje bez milosrđa - milosrđe bez obraćenja". Drugo predavanje na temu: "Ozdravljenje sjećanja" održao je dr. Tomislav Ivančić koji je predvodio i euharistijsko slavlje.

Drugi dan susreta započeo je molitvom i pozdravom fra Petra Anđelovića, provincijala bosanske franjevačke provincije, a provincijal hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Tomislav Pervan održao je predavanje na temu: "Marija - suradnica Božja". Koncelebrirano misno slavlje posljednjeg dana susreta predvodio je mjesni biskup msgr. Ratko Perić koji je u propovijedi naglasio kako osobe posvećenog života moraju na poseban način biti osobe svjetla.

S Drugih redovničkih dana redovnice i redovnici uputili su pozdravno pismo nadbiskupu Vrhbosanskom uzoritom kardinalu Vinku Puljiću.

PRESS BULLETIN 124, 25. kolovoza 1999.

ONO ŠTO OSTAJE

Vrijeme u kojem živimo nije samo obilježeno činjenicom prolaznosti. Prolaznost je već stara tema kojoj se nema što osobito dodati. U ovom vremenu koje obilježava brzina promjena i mnoštvo novina, javlja se drugo jedno pitanje, pitanje što je t r a j n o, što ne podliježe promjenama? Koliko god smo se navikli na uvijek novo, tražimo ono što ima postojanost i ono za što bismo se mogli trajno vezati.

Kao kršćani ne možemo prihvatiti da sve što započinje u vremenu ima i svoj kraj u vremenu. Pod tim vidom ne prihvaćamo svoje postojanje. Proslavili smo svetkovinu Uznesenja Marijina (dušom i tijelom uznesene na nebo). To pak znači da za Kraljevstvo Božje postoji neprolazno i postojano. Među onima koji su to živjeli dušom i tijelom, Marija ima posebno mjesto. Nama koji to vjerujemo zadaća je isto to što je živjela Marija živjeti dušom i tijelom.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE

Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza župu Međugorje posjetilo je oko 20 tisuća hodočasnika sa svih kontinenata. Među njima svakako treba istaknuti mnoštvo hrvatskih hodočasnika koji su iz različitih krajeva naše domovine bosonogi hodočastili Mariji Kraljici mira. Samome blagdanu predhodila je molitvena devetnica tijekom koje se na večernji molitveni program i sakrament pomirenja okupljao veliki broj vjernika. Zbog različitosti jezičnih skupina sv. mise su se tijekom dana slavile na 9 jezika, a poslijepodne se molila Krunica mira na Brdu ukazanja. I pored te jezične različitosti hodočasnici su bili povezani molitvom i prošnjama upućenim Mariji, ponajprije molitvom za toliko nam potreban mir. Svečanu večernju sv. misu, zajedno s 68 koncelebranata, predvodio je fra Gabrijel Mioč koji je u nadahnutoj propovijedi pozvao okupljene vjernike slijediti primjer Marije Bogorodice u vlastitom životu, ponajprije u bezgraničnom povjerenju i predanju Božjoj volji.

NADBISKUP SEULA U MEĐUGORJU

Nadbiskup Seula Paul Kim Tchang-Ryeol posjetio je od 6. do 10. kolovoza Međugorje s trojicom svećenika iz svoje biskupije (Rhee Dae Won, Chang Daee Ik i Chang Keung Sun) Slijedeći tisuće Koreanaca koji svake godine hodočaste Kraljici mira, došao je upoznati mjesto hodočašća, molitveni i liturgijski život hodočasnika. Kao hodočasnik posebno je molio za svoju Crkvu i uklanjanje napetosti među Koreancima koji su podijeljeni u dvije države.

POLJSKI BISKUP U MEĐUGORJU

U privatnom posjetu Međugorju polovicom kolovoza boravio je msgr. Tadeusz Werno biskup poljskog grada Koszalina.

O njegovim dojmovima izvjestit ćemo u sljedećem broju Press Bulletin-a.


SEMINAR ZA UNUTARNJE OZDRAVLJENJE

I ove godine od 16. do 21. kolovoza u Međugorju je održan seminar za unutarnje ozdravljenje. Na seminaru je sudjelovalo oko 200 vjernika iz južne Hrvatske, srednje Bosne i Hercegovine. Seminar je na poseban način bio namjenjen osobama koje imaju obiteljskih poteškoća. Seminar za unutarnje ozdravljenje vodili su o. James Manjrighal i s. Margharitha Valappila iz Indije. Dojmovi svih onih koji su tih pet dana proveli u molitvi i razmišljanju su snažni. Stoga vjerujemo da će i dogodine biti prigoda ponovno se susresti u Međugorju na jednom ovakvom seminaru.

SEMINAR ZA VODIČE

Zbog zanimanja mnogih koji bi željeli raditi kao vodiči u svetištu Kraljice mira u Međugorju, Društvo vodiča za hodočasnike u župi Međugorje organizira obrazovni seminar od 23. do 27. kolovoza 1999. Nakon održanog seminara izvršit će se provjera znanja. Svi oni koji s uspjehom završe ovaj seminar stječu mogućnost učlanjivanja u Društvo vodiča, a samim time i mogućnost rada s hodočasničkim skupinama. Svi oni, naime, koji žele raditi kao vodiči u svetištu moraju upoznati steći dostatna znanja da bi hodočasnicima, s kojima će u budućnosti raditi, mogli pružiti vjerodostojnu informaciju.

Mladi će na seminaru slušali predavanja iz pet oblasti: Svetopisamske poruke (fra Miljenko Stojć), Kršćanske poruke (fra Milan Lončar), Povijest Crkve u Hrvata (fra Ivan Marić), Gospine poruke (fra Slavko Barbarić) i Turizam i hodočašće u međugorskim događanjima (Marija Dugandžić).

Koristimo prigodu zamoliti sve one koji dovode skupine u Međugorje da uzmu mjesnog vodiča koji im umnogome može pomoći tijekom njihova boravka u Međugorju i, što je najvažnije, to su osobe koje su pripremljene i obrazovane za pružanje vjerodostojnih informacija, te svoj posao obavljaju u suradnji s Informativnim centrom pri Župnom uredu Međugorje.

PRESS BULLETIN 123, 11. kolovoza 1999.

MLADI

"Današnja mladež voli luksuz, loše se ponaša i prezire auktoritet, prkosi svojim roditeljima, sjedi prekriženih nogu i tiranizira svoje učitelje"(Sokrat). Svi bismo se složili da je ova rečenica svježa izjava jednog razočaranog roditelja ili prosvjetnog djelatnika. No, grčki filozof Sokrat napisao ju je prije više od dvije i pol tisuće godina. Današnji mladi naraštaj nije prvi koji se ne razumije i kojem se proriče da će mnoge dobre stečevine s njim nestati. Istina, među mladima ovoga trenutka šire se oblici ponašanja koji su zabrinjavajući. Oni ne zabrinjavaju samo odrasle, nego i mnoge mlade. Možda se upravo u potonjima i njhovoj mladenačkoj hrabrosti kriju rješenja puna dobrih nada.

U prošlom tjednu okupilo se nekoliko tisuća mladih u župi Međugorje. Okupili su se oko Isusove majke Marije da bi tjedan dana upoznavali Isusa Krista moleći, pjevajući, slušajući i razgovarajući. Kad se činilo da je Marija gotovo izgubljena za teologiju i pastoral, mladi je vraćaju Crkvi našega vremena. Kako, dakle, sumnjati u njih?

fra Ivan Landeka

VIJESTI

BROJ PRIČESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca srpnja u svetištu Kraljice Mira u Međugorju podijeljeno je 82 .000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebriralo je 2763 svećenika iz domovine i inozemstva, odnosno 89 svećenika dnevno.

Nabrojit ćemo neke od zemalja iz kojih su hodočasnici tijekom mjeseca srpnja posjetili Međugorje: SAD, Canade, Australije, Engleske, Irske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Austrije, Litvie, Letonije, Koreje, Mađarske, Rumunjske, Češke, Poljske,Slovačke, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i, dakako, Hrvatske.

POSJET VEL. RUFUSA PEREIRA MEĐUGORJU

Pod kraj prošloga mjeseca točnije 27. i 28. srpnja, u svetištu Kraljice Mira u Međugorju boravio je vel. Rufus Pereira, karizmatik i egzorcist iz Indije. Prvu večer svoga boravka nakon večernjeg molitvenog programa predvodio je molitvu za nutarnje ozdravljenje, moleći pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Drugi dan je nadahnuto propovijedao pod sv. misom u 19. sati, nakon čega je ponovno predvodio molitvu za ozdravljenje, na kojoj se okupio, uz inozemne hodočasnike , i veliki broj vjernika iz BiH i Republike Hrvatske.

MEĐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Tradicionalni, 10. međunarodni molitveni susret mladih održan je od 31. srpnja do 6. kolovoza 1999. Tema ovogodišnjeg susreta, na kojem je sudjelovalo oko 15.000 mladih bila je "Bog otac - izvor života". Susret je započeo 31. srpnja večernjim molitvenim programom. Podteme o kojima su mladi razgovarali i razmišljali bile su:

- "Marija poziva: Vratite se Ocu" (vel. Maurizio de Sanctis);

- "Tvoj život - dar Boga Oca" (gđa Jo Croissant, vel. Cosimo Calavuzzo);

- "Suradnja s Bogom Ocem" (vel. Tim Dieter, vel. Maurizio de Sanctis);

- "Ljubav Očeva te liječi" (s. Elvira Petrozzi, vel. Cosimo Cavaluzzo);

- "Marija službenica Života" (fra Jozo Zovko, vel. Cosimo Cavaluzzo);

- "Obnovljeni ljubavlju Očevom bit ćete Njegovi Svjedoci" ( krunica i sv. misa na Križevcu);

O svome iskustvu mladima su govorili i međugorski vidioci. Seminar je završio sv. misom na Križevcu 6. kolovoza na blagdan Preobraženja Isusova. Simbolična je veza posljednjeg dana molitvenog susreta i blagdana kojega se Crkva toga dana spominje. Mnogi mladi, naime, nakon tjedna provedenog u molitvi, pjesmi, zajedništvu i sabranosti odlaze svojim domovima upravo preobraženi. Potvrda tomu je već 10. ovakav susret. I sve one buduće stavljamo u ruke Božje Providnosti preporučujći ih i vašim molitvama.

PROSLAVA UZVIŠENJA SV. KRIŽA

Proslava blagdana Uzvišenja sv. Križa održat će se i ove godine u prvu nedjelju nakon Male Gospe, odnosno 12. rujna.

Ovo je prigoda upoznati sve vas koji namjeravate hodočastiti u Međugorje za taj blagdan s kratkom poviješću Križevca i križa na njemu podignutog. Oko kilometar zračne linije od međugorske crkve uzdiže se brdo Križevac, koje se nadovezuje na brdo Crnicu i s njim tvori kut. Na njegovom vrhu (520 m nadm. visine) tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan i župljani podigli su godine 1934. 8,56 m visoki armiranobetonski križ. U križ su urezali riječi: "Isusu Kristu Otkupitelju ljudskoga roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove". U samo križište su ugrađene moći dobivene za tu prigodu iz Rima - komadić križa kojeg kršćani štuju kao križ na koji je bio raspet Isus Krist, a čiji se najveći dio čuva u crkvi Santa Croce di Gerusalemme u Rimu. Križ je dovršen 15. ožujka 1934. godine. Kasnije se ustalio običaj da se na njegovu podnožju slavi sveta misa prvu nedjelju nakon Male Gospe u spomen Uzvišenja svetog Križa. Križevac ne privlači tolike hodočasnike ni zbog prirodne ljepote ni zbog znamenitosti na njemu podignutog križa, nego samo zato što mnoštvo ljudi tvrdi da su nakon početka međugorskih ukazanja vidjeli na tom križu razne svjetlosne i druge znakove. Svi su ih oni povezali s Gospinim ukazanjima, s porukom međugorskih ukazanja - mirom između Boga i čovjeka i između ljudi. Shvatili su da put do toga mira neizostavno vodi preko križa. Mnogi su upravo na tom brdu pronašli mir i svoj put do Boga. U svoje hodočasničke pobožnosti i praksu uključili su i štovanje križa. Penjući se teškim putem do križa na Križevcu, hodočasnici obavljaju pobožnost Križnog puta. Zato je pokraj puta uz brdo Križevac postavljeno šesnaest brončanih reljefa, a na svima je i Gospin lik. Gospa prati Isusa, a i nas na križnom putu života.

PRESS BULLETIN 122, 28. srpnja 1999.

MLADI I ONI DRUGI

Budući da su društvo i svijet sve više pluralni, interesi i ciljevi ljudi našega vremena sve različitiji, i jer su pogledi odraslih na život, njegov sadržaj i cilj sve višeznačniji, ne možemo iz tog okruženja izdvojiti mlade ljude našega vremena. Ono što su mladi danas zrcali svu različitost, podijeljenost, zajedničko i posebno u društvu i svijetu. Činjenica da ih razumije ili ne razumije od njih starija generacija ostaje velikom temom društva, Crkve i drugih različitih institucija.

Crkva je bolno pogođena udaljavanjem mladih i nevelikim zanimanjem za svoj život i poslanje. Mnogi dobri programi i ideje ne vraćaju mlade u Crkvu.

Osamnaest godina Međugorja pruža dobre nade. Mladi su među hodočasnicima mnogobrojni i daju svoj pečat svetištu Kraljice Mira. Možda se i ovdje ostvaruje ona Isusova riječ: ono što je ljudima (Crkve) nemoguće, Bogu je moguće.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

POSJET KARDINALA I BISKUPA MEĐUGORJU

Kao što smo javljali u prošlom broju Press Bulletin-a u privatnom posjetu Međugorju od 26. do 28. lipnja bili su kardinal Bernardino Echeverria Ruiz, nadbiskup u miru Guayaquila i biskup Victor Maldonado, obojica iz Ecuadora.

Od 27. do 29. lipnja također u privatnom posjetu boravila su još dva biskupaa iz Ecuadora: msgr. German Pavon Puente, biskup Tulcana i msgr. Carlos Altamirano, pomoćni biskup Quita.

O svojim dojmovima u razgovoru s fra Slavkom Barbarićem rekli su sljedeće:

Kardinal Bernardino Echeverria Ruiz:

P.B.: Kad ste prvi put čuli o Međugorju?

B.E.R.: Već davno. Bila mi je velika želja da odmah dođem ovamo, ali mi do sada nije bilo moguće. Tako sam sretan što sam došao. Što se tiče poruke, već nam je dobro poznata, jer je potpuno biblijska. Ono što me je privlačilo je želja da doživim ovu župnu zajednicu i susretnem braću franjevce koji obavljaju tako divan posao ovdje. To je prava evangelizacija. Kad sam jučer sudjelovao na večernjoj misi, to je za mene bilo veličanstveno iskustvo. Ovdje se ima vremena za molitvu, za slavljenje mise. Osjetio sam svu pobožnost dok smo prije sv. mise molili krunicu. To me je sve duboko dirnulo. Shvatio sam da je osim poruke koju je Gospa dala, ovdje tako važna njezina nazočnost. Bog ovdje govori preko Marije ne samo vama, nego svim narodima i svim kulturama. Ovamo se ne dolazi zbog turizma. Ovamo se dolazi zbog ispovijedi, susresti Boga. Ovo je božanski trenutak za svijet. Osim poruke i nazočnosti Marijne, važan je sav rad, koji se ovdje čini. Ja osobno ovdje osjećam početak obraćenja cijele Europe. Vidio sam toliko ljudi koji čekaju na ispovijed. Mnoštvo se vjernika pričešćuje, slavi sv. misu. A to je ono što nama svima u pastoralu mora biti prvenstveno i najvažnije, da budemo ljudima na raspolaganju. Tu se to događa. Zahvalan sam Bogu što sam ovdje susreo svoju braću franjevce i hrvatski puk i osjetio vašu vjeru.

Msgr. Victor Maldonado:

P.B.: Kakav ste dojmove dobili o Međugorju?

V.M.: Mogu potvrditi ono što je kardinal Bernardino Echeverria već rekao: Međugorje je mjesto susreta Boga i čovjeka. Ovdje se nalazi istinski izvor spasenja. Kad se ovamo dođe, onda se odmah shvati da nam je svima potrebno obraćenje. Susreli smo ovih dana vidjelicu Mariju. Molili smo s njome za vrijeme ukazanja i razgovarali. Zaista nam je potrebno obraćenje da možemo izvršiti svoju zadaću i pomoći drugima na putu obraćenja. Moram priznati da mi je ovaj dolazak otvorio oči za mnoge stvari i mnogo bih toga drugačije učinio u svim svojim životnim zadaćama.

P.B.: Kad se vratite, što ćete reći onima koji su Vam povjereni?

V.M: Shvatio sam ovdje bolje ulogu Marije u životu kršćanina. Smatram da mi je to veliki dar i velika milost. Stoga ću ljudima upravo o tome govoriti.


PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. JAKOVA

Blagdan sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje, svečano je proslavljen 25. srpnja. U nazočnosti velikog broja vjernika svečanost je započela procesijom s kipom zaštitnika iz župne crkve prema Gaju u kojem je svečano euharistijsko slavlje predvodio fra Slavko Soldo

Župa Međugorje utemeljena je 1892. godine. Već tada su župljani odlučili za svoga zaštitnika uzeti sv. Jakova koji je inače i zaštitnik svih hodočasnika! Stara župna crkva sagrađena je 1897. godine. Budući da je izgrađena na trusnom tlu, ubrzo se započelo s gradnjom nove župne crkve. Ostaci stare crkve nalaze se u parku na kružnom toku pored svetišta. Nova crkva

završena je i blagoslovljena 1969. godine. Za to vrijeme bila je prevelika za ondašnje pučanstvo i nitko zapravo nije ni znao zašto je napravljena tolikom. Isto tako ni daleke 1892. godine nitko od župljana nije mogao ni slutiti da će u njihovu župu doći milijuni hodočasnika i da će zaštitnik njihove župe sv. Jakov postati i zaštitnik svih tih hodočasnika.


MEĐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Tradicionalni, 10. međunarodni molitveni susret mladih održat će se od 31. srpnja do 6. kolovoza 1998. Tema ovogodišnjeg seminara, na kojem se očekuje sudjelovanje velikog broja mladih, bit će "Bog otac - izvor života". Susret započinje 31. srpnja večernjim molitvenim programom. Svim sudionicima želimo srdačnu dobrodošlicu i obilje Božjeg blagoslova.

PRESS BULLETIN 121, 14. srpnja 1999.

OSAMNAEST GODINA

Iz osamnaest godina međugorskih događaja može se izdvojiti jedan element koji je za razumijevanje fenomena Međugorja vrlo važan. Mislim na sljedeće: Nakon prvih nekoliko tjedana i mjeseci pokazalo se da se na događaje ne može utjecati izvana, ni pritiscima vlasti na župljane, vidioce ili svećenike. Političke okolnosti u početku, kasnije ratni događaji u neposrednoj blizini ili nedavni ratni događaji na Kosovu, samo jednim dijelom unesu nesigurnost među hodočasnike. U konačnici takva prolazna stanja nemira ojačaju želju za dolaskom. Na momente nesigurnost unesu izjave ili knjige koje se pojave te zbog neznanja ili stvarnih teškoća, koje Međugorje ima, nanesu štete. Može se, prema tome, zaključiti da život ovog svetišta ovisi u najvećoj mjeri o tome što čine i kako žive župa i hodočasnici.

Župa i hodočasnici odlučuju o budućnosti svetišta u onim stvarima koje su neizbježni ljudski čimbenik u svim važnijim događajima koje Bog pokreće. Što smo toga, svi, više svjesniji, to je opstanak svetišta Kraljice Mira sigurniji.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRIČESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca lipnja u svetištu Kraljice Mira u Međugorju podijeljeno je 100 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebrirala su 2 522 svećenika iz domovine i inozemstva, odnosno 84 svećenika dnevno.

Nabrojit ćemo neke od zemalja iz kojih su hodočasnici tijekom mjeseca lipnja posjetili Međugorje: Njemačka, Italija, Kanada, Reunion, Irska, Belgija, Slovenija, Portugal, SAD, Francuska, Singapur, Italija, Argentina, Slovačka, Mađarska, Engleska, Nizozemska, Poljska, Koreja, Švicarska, Češka i, dakako, Hrvatska.

POSJET KARDINALA I BISKUPA MEĐUGORJU

U privatnom posjetu Međugorju od 26. do 28. lipnja bili su kardinal Bernardino Echeverria Ruiz, nadbiskup u miru Guayaquila i biskup Victor Maldonado, obojica iz Ecuadora.

Od 27. do 29. lipnja također u privatnom posjetu boravila su još dva biskupa iz Ecuadora: msgr. German Pavon Puente, biskup Tulcana i msgr. Carlos Altamirano, pomoćni biskup Quita.

O njihovim dojmovima izvjestit ćemo u sljedećem broju Press Bulletin-a.

SEMINAR ZA SVEĆENIKE

Od 30. lipnja do 6. srpnja u svetištu Kraljice Mira u Međugorju održan je IV. međunarodni seminar za svećenike. 170 svećenika iz Engleske, Njemačke, Francuske, Italije, Slovačke, Poljske, Amerike, Rumunjske, Španjolske i Hrvatske sudjelovalo je u radu toga seminara na temu: "Svećenik u službi života". Najbrojnije su bile skupine od 30 francuskih, te 60 poljskih svećenika. Podteme o kojima su svećenici razmišljali i razgovarali bile su: "Svećenik u službi nerođenog života", "Svećenik u službi ranjenog života", "Ozdravljenje svećeničkog života", "Molitva-život s Bogom Ocem", "Marija - službenica života" i "Propovijedajte radosnu vijest o životu".

Tijekom sedam dana svećenici su slušali predavanja, razmišljali, molili, zajednički slavili Euharistiju, te pohodili Brdo ukazanja i Križevac. Seminar je u ime svetišta Kraljice mira organizirao i vodio fra Slavko Barbarić, a kao predavači nastupili su don Cosimo Cavaluzzo, talijanski svećenik koji se posebno bavi propovijedanjem i pomaže u organizaciji različitih seminara, msgr. Philip Reilly, koji već preko 30 godina ima posebno iskustvo u borbi za nerođeni život, dr. Fernando Sanchez, liječnik i đakon, s. Elvira Petrozzi i fra Jozo Zovko.

Na kraju seminara dali su zajedničku izjavu koju donosimo u cijelosti.

"Mi katolički svećenici iz deset država, uz sudjelovanje jednog anglikanskog pastora iz Engleske i jednog pravoslavnog svećenika iz Rumunjske, proveli smo 6 dana na duhovnim vježbama u Međugorju. Voditelji fra Slavko Barbarić, don Cosimo Cavalluzzo, mons. Philip Reilly, dr. Fernando Sanchez, fra Jozo Zovko i s. Elvira Petrozzi uvjerljivo su nas poticali na oživljavanje povjerenja u Božju očinsku ljubav prema nama. Njihova svjedočanstva probudila su i u nama uvjerenje i želju da (svojim svećeništvom) svjedočimo Božju ljubav jedni drugima i svim ljudima, crpeći snagu u žarkom euharistijskom i molitvenom zajedništvu s Isusom i njegovom majkom Marijom. Voditelji su nas potakli da tražimo liječenje vlastitih unutarnjih rana, pa da se s ljubavlju hrabro zalažemo za zaštitu ljudskog života od prirodnog začeća do prirodne smrti i za liječenje ranjenog života u ljudskim srcima. Euharistijsko slavlje, krunica, klanjanje Svetootajstvu i Križu, hod na Križevac s ispovijedi i hod na Brdo ukazanja obogatili su naš duhovni život u Gospinom svetištu u Međugorju od 30. lipnja do 6. srpnja 1999. Prezadovoljni onim što smo doživjeli i naučili u "Marijinoj školi", s Božjim blagoslovom odlazimo u svoj svagdanji život duboko zahvalni Bogu Ocu, izvoru života, što nam je dao milost da se okupimo u ovom milosnom mjestu i da u školi Marije, majke života, učimo služiti, čuvati, poštivati i ljubiti svaki život kao najveći dar od Boga Oca.

Međugorje, 6. srpnja 1999. Nas 170 svećenika sudionika duhovnih vježbi"

VOJNIČKO HODOČAŠĆE U MEĐUGORJE

Nekoliko stotina vojnika okupilo se u međugorskom svetištu 28. lipnja na 7. vojničkom hodočašću. Osim hrvatskih vojnika na molitvenom susretu sudjelovali su i predstavnici španjolskih i belgijskih postrojbi SFOR-a smještenih u BiH.

Susret je započeo u 17, 30 ispred crkve kada je okupljene vojnike pozdravio fra Slavko Barbarić. Nakon toga vojnici su sudjelovali u večernjem molitvenom programu: molitvi sv. krunice i potom sv. misi. Tijekom krunice vojnici su imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja. Nakon večernje sv. mise slijedila je procesija s upaljenim svijećama kroz crkveno dvorište. Procesija i molitveni susret završili su blagolovom ispred Gospina kipa gdje je vojnike pozdravio i mir i dobro im zaželio međugorski župnik fra Ivan Landeka. Središnja točka ovog molitvenog susreta bila je sv. misa koju je predvodio fra Miljenko Šteko. U svojoj propovijedi je naglasio da: "... ma kakvo oružje čovjek imao, bez Boga ostaje nesiguran..." Shvatili su to zasigurno i okupljeni vojnici. Njihov odaziv to i potvrđuje.

PRESS BULLETIN 120, 30. lipnja 1999.

PUTUJUĆI NAROD BOŽJI

Drugi Vatikanski Koncil promišljao je značenje i ulogu Crkve koja traži i nalazi svoje mjesto u novim okolnostima. U Crkvi samoj i njezinoj okolici dogodile su se i događaju velike promjene. Crkva se stoga nudi novom svijetu kao sugovornik, a najrazmljiviji opis sebe same Crkva izriče u rečenici da je:"putujući narod Božji koji prolazi kroz opasnosti i nevolje". Svijetu koji je okružuje ovaj pojam postaje razumljiv. Tako se ne izdvaja iz mijena i teškoća vremena, nego svoje poslanje stavlja u službu čovjeku i civilizaciji ovoga trenutka.

Isus Krist je takvoj Crkvi prvi suputnik i jedini posrednik. Njegova i naša majka Marija čije suputništvo s Crkvom ne prestaje, koja se ne umara putovati s Crkvom kroz vremena, ostaje znakom njegova ostanka. Ona je putokaz i smjerokaz kršćanskog življenje. Kao takva pokazuje se i u događajima u župi Međugorje.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

PROSLAVA 18. OBLJETNICE GOSPINIH UKAZANJA U ŽUPI MEĐUGORJE

Tijekom proteklih 18 godina Gospina nazočnost u međugorskoj župi, preko hodočasnika se širila svijetom. Unatoč ratnim događanjima koja su pogodila našu domovinu, Gospina poruka mira doticala je i najudaljenije krajeve svijeta i učinila Međugorje župom svijeta. Potvrda tomu je i nazočnost više od 70 000 vjernika koji su za 18. obljetnicu posjetili Međugorje. Nabrajati zemlje iz kojih su došli vjernici hodočastiti Kraljici mira gotovo je nemoguće. Navest ćemo samo one s najbrojnijim skupinama: Njemačke, Italije, Kanade, Reuniona, Irske, Belgije, Slovenije, Portugala, SAD-a, Francuske, Singapura, Italije, Argentine, Slovačke, Mađarske, Engleske, Nizozemske, Poljske, Koreje, Švicarske, Češke i, dakako, Hrvatske. Međi njima je najbrojnija bila skupina oko 1 000 poljskih hodočasnika u pratnji većeg broja svećenika. Izuzetno su brojni bili i naši hrvatski hodočasnici od kojih su mnogi bosonogi došli u Međugorje moliti za mir Mariju - Kraljicu mira.

Zbog različitosti jezičnih skupina tijekom jutra 24. i 25. lipnja, svete mise su slavljene na šesnaest jezika. Tijekom samo dva dana, 24. i 25. lipnja podijeljeno je 50 000 sv. pričesti.

Večernju sv. misu uoči obljetnice, 24. lipnja predvodio je fra Slavko Barbarić uz koncelebraciju 150 svećenika. Na sv. misi je bilo nazočno oko 15 000 vjernika.

Večernju sv. misu na samu obljetnicu na kojoj je sudjelovalo oko 30 000, vjernika predvodio je fra Ivan Bradvica. Koncelebriralo je 160 svećenika iz dvadesetak zemalja.

Za 18. obljetnicu u privatnom posjetu Međugorju bila su i dva crkvena dostojanstvenika: splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Frane Franić i apostolski nuncij u Sloveniji nadbiskup Farhat Edmond.

Uoči 18. obljetnice Gospinih ukazanja, 24. lipnja, održana je osma po redu "Hodnja mira". Započela je u 6 sati molitvom i blagoslovom hodočasnika ispred franjevačkog samostana na Humcu. Hodočasnici, njih oko 3 000, pošli su prema Međugorju u 6, 00 sati. Svećenici iz više zemalja nosili su Presveti Oltarski Sakrament, a "Hodnju mira"redvodili su fra Slavko Barbarić i fra Branko Radoš. Nakon dolaska u Međugorje hodočasnici su se okupili ispred crkve u kratkoj zajedničkoj molitvi. "Hodnja mira" zamisao je koja se rodila u srcima međugorskih hodočasnika i prijatelja Međugorja u najžešćim danima rata - 1992. godine. Taj molitveni hod od 13 km odgovor je na nemir, nasilje i mržnju, te poticaj istinskom miru i pomirenju.

REDOVITO GOSPINO UKAZANJE VIDJELICI IVANKI

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 1999. Prema svjedočanstvu samih vidjelaca Vicka, Marija i Ivan imaju svakodnevna ukazanja, dok Mirjana, Ivanka i Jakov ukazanje imaju jedanput godišnje.

Prigodom svog posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je, povjerivši joj posljednju 10. tajnu, Ivanki kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo 7 - 8 minuta, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj, muž i troje djeece.

Nakon ukazanja Ivanka je rekla da je tijekom ukazanja molila za župu i obitelji i sve preporučila u molitvi. Gospa je dala slijedeću poruku:

"Draga djeco, zahvaljujte mome Sinu za sve milosti koje vam je dao. Molite za mir, molite za mir, molite za mir!"

MALTEŠKI RED U MEĐUGORJU

Kroz pet mjeseci prošle godine Malteški red iz Njemačke preuzeo je medicinsku skrb o hodočasnicima koji su trebali medicinsku pomoć. Tijekom toga razdoblja oko 2 000 osoba zatražilo je njihovu pomoć. Ove pak godine ostaju šest mjeseci tijekom kojih će održati i dva tečaja: tečaj prve pomoći i tečaj njege bolesnih i starijih osoba.

Koristimo prigodu obavijestiti sve hodočasnike koji će tijekom svoga boravka u Međugorju zatrebati medicinsku pomoć da je mogu zatražiti kod osoblja Malteškog reda ispred crkve gdje stoji natpis "MALTESER" i to u vremenu od 9 do 12 sati, te od 17 do 20 sati.

TV POSTAJE U MEĐUGORJU

Irska nacionalna TV postaja boravila je u Međugorju od 9. do 16. lipnja ove godine. Tijekom jednoga tjedna okom kamere zabilježili su reportažu o međugorkim događanjima. Bit će to novi poticaj za irske vjernike koji su svih ovih godina među najbrojnijim hodočasničkim skupinama.

I hrvatska nacionalna TV kuća boravila je u Međugorju od 14. do 18 lipnja. Već nekoliko mjeseci, naime, pripremaju dokumentarni film o događanjima u župi Međugorje koji će biti predstavljen hrvatskoj javnosti.

FRAMAŠI U MEĐUGORJU

120 članova franjevačke mladeži FRAME iz Čerina, Čitluka i Humca, župa koje graniče sa župom Međugorje, uz framaše iz Međugorja predvodili su tijekom večernjeg molitvenog programa u Međugorju 5. lipnja, pjesmom i molitvom pobožnost sv. krunice. Svojim glazbenim izričajem obogatili su i večernje misno slavlje. Budući da je u tijeku bila devetnica sv. Antunu Padovanskom, dan nakon posjeta Međugorju zajedno su pješke hodočastili i u zavjetno svetište sv. Ante na Humcu.

PRESS BULLETIN 119, 16. lipnja 1999.

XVIII. OBLJETNICA

I osamnaest godina od početka Gospinih ukazanja vidioci, župa i neposredni svjedoci prvih ukazanja na brdu Crnici nisu do kraja sredili svoje dojmove. U međuvremenu se promijenilo ime brda, promijenile su se mnoge stvari i stasala generacija rođena tih godina. Kroz župu su prošli milijuni hodočasnika. Na djelu su kroz sve ove godine kritičari i zagovornici ukazanja. Ali, jedno ostaje nepromijenjeno - mnoštvo vjernika svakodnevno se okuplja i otvara se Bogu da ih iznenadi i obaspe darovima milosti. U prvim danima protivljenje vlasti, kasnije ratovi i preporuke da se ovamo ne putuje. Srce hodočasnika se nije dalo smesti i opasnosti ih nisu preplašile. Novi i već dugo nam poznati hodočasnici donomice ispunjaju crkvu sv. Jakova i preplavljuju Podbrdo i Križevac.

Božje djelo ovdje se oslonilo na male ljude, na svećenike, redovnice i redovnike koji nisu ništa bolji od drugih. Bog ovdje izabra neznatne - ne da osramoti velike i mudre - nego da jednima za druge otvori oči.

Međugorje ne prestaje iznenađivati. Ne prestaje biti čudo. Mi vjernici ne damo da se ugasi molitveni žar, post, obraćenički duh. Ali što je to u usporedbi s onim što Bog čini, što za nas Gospa čini?

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

"DEVET MOLITVENIH DEVETNICA"

U povodu napisa u tisku o "devet molitvenih devetnica" fra Jozo Zovko oglasio se priopćenjem koje donosimo u cijelosti.

Fra Jozo Zovko

Samostan

Široki Brijeg

Cijenjeni prijatelji i štovatelji Kraljice Mira!

Pišem ovu izjavu zbog nastale situacije u svezi pisma koje se pojavilo 4. svibnja 1999. Pismo poziva na molitvu devet devetnica za mir u svijetu, a napose na Balkanu. Pismo je oslonjeno na poruku Kraljice Mira i iskustvo Crkve kod Lepanta i u Hrvatskoj.

Pismo je potpisano mojim imenom bez vlastoručnog potpisa. Pismo je datirano na Širokom Brijegu, a u naslovu: Apel za Međugorje. Zbog tolikih novonastalih improvizacija tekstova koji su najčešće katastrofični i puni straha i fatalističkih prijetnji, osjećam odgovornost ograditi se od ovih pisama i tekstova.

Uistinu ti fatalistički i prijeteći tekstovi su očigledno suprotni porukama Kraljice Mira koja osamnaest godina majčinski potiče, poučava, oduševljava za apostolat molitve i posta milijune hodočasnika i sljedbenika. Ona uvijek ponizno i zdušno zahvaljuje svima koji su već odgovorili ili pokušavaju odgovoriti na njezine poruke.

Da, ja vjerujem da je moguće zaustaviti rat molitvom i postom, kako nas uči Kraljica Mira.

Da, ja vjerujem da molitva Crkve mijenja lice zemlje i obraća ljudska srca.

Gospa je Majka i ona nikad nije prijetila ratom ili katastrofom. Njezina ljubav čeka djecu, traži djecu, ljubi svoju djecu.

Stoga izjavljujem: Gore spomenuta pisma nisam napisao niti potpisao niti sam na bilo koji način sudjelovao u komponiranju njihovih sadržaja i poruka.

Široki Brijeg, 31. 5. 1999. Fra Jozo Zovko

BLAGDAN TJELOVA I SV. POTVRDA

U četvrtak, 3. lipnja Crkva je proslavila blagdan Tijelova koji će ove godine posebice ostati u sjećanju međugorskim krizmanicima. Oko 70 djevojaka i mladića primilo je sakrament sv. Potvrde kao znak svoje kršćanske zrelosti. Sakrament im je udijelio mjesni biskup msgr. Ratko Perić koji je predvodio svečanu sv. misu u župnoj crkvi. Uz krizmanike, njihove kumove i roditelje u Euharistijskom slavlju je sudjelovalo više stotina vjernika koje je u svojoj propovijedi biskup Perić potakao gajiti duha istine kojega će primiti u po sakramentu Krizme. Pozvao ih je i svjedočiti odraslim vjerničkim životom za Istinu koja je sam Isus Krist.

Na početku svečane sv. mise mjesni biskup je blagoslovio nova crkvena vrata, nove ispovjedaaonice i novo svetohranište.

Posebno svečano bilo je i iza večernje sv. mise kada je održana procesija s Presvetim oltarskim sakramentom kroz crkveno dvorište. Sv. misu i procesiju je predvodio fra Branko Radoš.Večernji molitveni program završio se blagoslovom s Presvetim ispred crkve.

UČENICI U MEĐUGORJU

Među domaćim vjernicima ovih posljednjih dana posebno su brojni učenici koji na završetku školske godine idu na svoje redovito nagradno putovanje. Veliki dio njih kao jedno od svojih odredišta ima i Međugorje u kojemu ne zaboravljaju zahvaliti Kraljici mira za uspješno završenu školsku godinu i svoje školovanje.

PRESS BULLETIN 118, 02. lipnja 1999.

D U H O V I

" Začuđeni i zadivljeni pitali su: ¨Zar nisu svi ovi što govore Galilejci? Pa kako ih svatko od nas čuje gdje govore njegovim jezikom? Parti, Međani, Elamiti i stanovnici Mezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije, Frigije i Pamfilije¨...( Dj2,7-9) Čudo mlade Crkve započelo je istinski na Duhove. Duh Sveti ispunio je kršćane takvom snagom da je govor Isusova Evanđelja postao m a t e r i n s k i govor svih, bez obzira iz kojega naroda i jezika dolazili. Da bi to čudo potvrdio, sv. Luka počinje nabrajati mnoštvo imena naroda.

Gospa je bila neposredni svjedok i sudionica ovog događaja i ona svjedoči za njega. Njezin poziv od 25. svibnja, da se obratimo i čvršće vjerujemo u Boga, poziv je na koji se kršćani mogu odazvati samo u svjetlu prvih kršćana - da govor Božje Riječi postane trajno materinski govor kršćana. Njezina nazočnost u ovom vremenu prigoda je ovoj Crkvi da se dosljednije uputi stopama Gospodinovim.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRIČESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca svibnja u svetištu Kraljice mira podijeljeno je 88 000 sv. pričesti, a na svetim misama koncelebriralo je 2128 svećenika iz domovine i inozemstva.

Nabrojit ćemo i neke od zemalja iz kojih su hodočasnici tijekom mjeseca svibnja posjetili Međugorje: Poljska, Austrija, Italija, Njemačka, Švicarska, Slovačka, Češka, Francuska, Engleska, Mađarska, Belgija, Slovenija, Vijetnam, Koreja, Rumunjska, Brazil, Nizozemska, Reunion, Australija, Libanon, Irska, Južnoafrička Republika, SAD i, dakako, Hrvatska.

DAN MAJČINA SELA

Ustanova za odgoj i skrb Majčino selo iz Bijakovića u župi Međugorje 22. svibnja proslavila je dan Majčina sela. Tom prigodom djeca su proslavila i Majčin dan koji se doduše službeno slavio nešto ranije. No, to djeci nije smetalo da kroz pjesmu i glumu iskažu one najdublje osjećaje koje svatko od nas gaji - ljubav prema majci. Nisu pri tom zaboravili ni nebesku Majku Mariju. Štoviše, njoj su pjesmom posvetili i sebe i svoje zemaljske majke. U programu proslave sudjelovala su djeca iz Majčina sela kao i djeca iz vrtića Sv. Mala Terezija koji djeluje u sklopu Majčina sela.

Nakon prigodnog programa, roditelji čija djeca pohađaju navedeni vrtić, posjetila su i kuće u kojima žive časne sestre s djecom koja su potrebna njihove ljubavi i skrbi budući da su ostala bez jednog ili oba roditelja. U tom toplom susretu osjetilo se jedinstvo djece: one koja žive u svojim obiteljima i one koja ih, nažalost, nemaju. Još jednom su nas djeca poučila kako međuljudske granice stavljamo samo mi odrasli.

Ta, dječjom ljubavlju i radošću protkana proslava, završila se sv. misom zahvalnicom na kojoj su sudjelovali štićenici i časne sestre iz Majčina sela, kao i neki inozemni hodočasnici - prijatelji ustanove. Pod misom, koju je predvodio začetnik i tvorac ovoga velikog humanitarnog projekta fra Slavko Barbarić, pjevali su članovi franjevačke mladeži iz župe Međugorje pod vodstvom fra Branka Radoša.

SEMINARI U "DOMUS PACIS"

Polovicom svibnja u molitvenoj kući "Domus pacis" održan je seminar posta i molitve za skupinu od 50 hodočasnika iz SAD-a. Seminar je vodio fra Slavko Barbarić.

U istoj kući od 21. do 23 svibnja održan je seminar za franjevačku mladež iz Hercegovine. Seminar je vodio fra Ante Ivanković.

DESETI MEĐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

OBAVIJEST ZA VODITELJE SKUPINA MLADIH

Svaki voditelj skupine surađuje s oragnizatorima susreta mladih, stoga će nastojati:

1. da njegova skupina dolazi na vrijeme na programe;

2. da se članovi njegove skupine ponašaju dostojno za vrijeme cijeloga programa u svetištu i izvan svetišta;

3. da se članovi njegove skupine odijevaju pristojno, kako to doliči molitvenom susretu;

4. da ne organizira nikakve druge susrete izvan pripremljenog programa;

5. da slobodno vrijeme provodi sa svojom skupinom;

6. da članovi njegove skupine održavaju čistoću u svetištu i na brdima;

7. da se članovi njegove skupine ne zadržavaju dugo u noć izvan kuće gdje stanuju.

Hvala Ti na suradnji!

Organizator susreta mladih

PRESS BULLETIN 117, 19. svibnja 1999.

MARIJA - PAMĆENJE CRKVE

U mjesecu svibnju Crkva se, još pod snažnim dojmom uskrsnih događaja, okreće Mariji. Pri tome Crkva ni u jednom trenutkune gubi iz vida Isusa Krista, nego mu se preko Marije kuša još više približiti. U svojoj propovijedi na blagdan Marije Bogorodice, 1.siječnja. 1987. Ivan Pavao II. govoreći o Mariji, govorio je o njoj kao o PAMĆENJU CRKVE. Taj naziv bismo mogli protumačiti i kao jedan novi titul koji Crkva daje Mariji. Gledano povijesno, teološki i sadržajno, taj naziv govori jako mnogo. Nitko drugi ne posjeduje slično cjelovito pamćenje o Isusu od njegova utjelovljenja, preko križa, ukopa i uskrsnuća kao Marija.

Ona to pamćenje iznosi pred Crkvu danas kao što je to činila u prijašnjim vremenima. Svibanj je prigoda da kršćanin svojom vjerom i odlukama prihvati to pamćenje i prihvati Mariju kao vjerodostojna svjedoka Isusova Evađelja za ovo vrijeme.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

POSJET NADBISKUPA IZ PANAME

U prošlom broju Press Bulletina objavili smo vijest da je u Međugorju boravio nadbiskup Joœe Dimas Cedeño Delgado iz Paname. Donosimo ulomak iz razgovora koji je vodio fra Slavko Barbarić :

S.B.: Recite ukratko nešto o sebi !

J.D.: Ja sam nadbiskup u Panami, Središnja Amerika. Ja sam i predsjednik Biskupske konferencije. Govorni jezik je španjolski. Panama ima oko milijun stanovnika, a zanimljivo je da je to prva osnovana biskupija u cijeloj Americi, a sada ima 8 biskupija. Ja sam 47. biskup otkad postoji ova biskupija. Stanje u našoj Crkvi je dobro. Imamo još dosta zvanja, te je posebno važno što imamo mnogo laičkih pokreta i aktivnih laika koji unose pravi duh u aktivnost Crkve. Imamo razloga za nadu.

S.B.: Što možete reći o svome boravku u Međguroju?

J.D.: Došao sam prvi put u Međugorje. Sa mnom je došlo dvadesetak hodočasnika. Ovih dana sam vidio i doživio veliku pobožnost i revnost u molitvi. To se primjećuje u svim hodočasničkim skupinama. Spremnost na molitvu je zadivljujuća. Duh vjere koji se ovdje osjeća u molitvi, potiče na obnovu vjere u srcima svih koji ovamo dolaze.

GM: Jesu li vidljivi plodovi Međugorja u Panami?

JD: Svakako, Bogu hvala. Imamo jednu župnu zajednicu koju vodi vel. Francesco Verar. On dolazi često u Međugorje i napravljena je crkva potpuno jednaka ovoj ovdje u Međugorju. Francesco je osnovao i jednu zajednicu, koja se zove: Sestre Marije Kraljice mira. Svaku večer imaju isti program kao i ovdje u Međugorju. Vrlo su aktivni.

GM: Jeli ova zajednica već crkveno priznata?

JD: Da. Ja sam priznao ovu zajednicu na biskupijskoj razini, kad sam vidio što rade i kako žive, te da im je glavna zadaća moliti za mir i kad sam osjetio njihovu duhovnost.

Zajednica postoji već nekoliko godina. Imaju dobra iskustva. A pozvao sam župnika, koji ih dobro pozna i kad mi je on opet sve potvrdio, ja sam točno 25. lipnja 1998. priznao zajednicu. A to je zapravo i godišnjica ukazanja. Ja sam potpuno svjestan da je to plod Međugorja.

RENÉ LAURENTIN U MEĐUGORJU

Poznati francuski mariolog, pisac brojnih knjiga o Gospinim ukazanjima u svijetu, prijatelj Međugorja, prošlog je tjedna sa skupinom od sto francuskih hodočasnika boravio u Međugorju.

Tijekom dvodnevnog boravka u Međugorju o. Laurentin je sudjelovao u večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova, te pohodio Podbrdo i Križevac. Također je hodočasnicima održao predavanje o Gospinim ukazanjima u Međugorju.

FRA LEONARD OREČ U ALBANIJI I MAKEDONIJI

Polovicom travnja fra Leonard Oreč, ravnatelj humanitarne udruge "Medjugorje - Mir", posjetio je s talijanskim humanitarnim konvojem Albaniju i Makedoniju, zemlje u kojima je smješteno najviše prognanika sa Kosova. U svom izvješću fra Leonard iz prve ruke svjedoči kako se susreo sa svime s čime se u humanitarnom radu susreću brojni humanitarni djelatnici iz svijeta koji trenutno nastoje ublažiti najveću humanitarnu katastrofu našeg vremena. Albanski i makedonski Caritas čine sve e da bi pribavili i na vrijeme dostavili potrebnu humanitarnu pomoć prognanima, a potrebno je zaista sve: hrana, odjeća, obuća, higijenske potrepštine, lijekovi... Fra Leonard je zamoljen da svima u svijetu, koji pomoć izravno dostavljaju u Albaniju, prenese: Neka tjedan dana ranije albanskom Caritasu jave naslovnika pošiljke, detaljan sadržaj, oznake vozila, ime vozača, datum i mjesto graničnog prijelaza. Također se napominje da bi dobro bilo s naslovnikom dogovoriti doček u luci Drač, čime se izbjegavaju mnoge nugodnosti na putu te sigurnost da će pomoć biti dostavljena onima kojima je namijenjena.

Naši prijatelji i prijatelji Kraljice Mira uvijek su znali prepoznati braću u nevolji. To su potvrdili i sada, za humanitarne katastrofe na Kosovu. Svima se zahvaljujemo koj su do sada pomogli s napomenom da i dalje sve informacije o načinu slanja pomoći mogu dobiti u uredu "Medjugorje - Mir", telefon: + 385 21 361 354, fax: + 385 21 342 258.

PROSLAVA MAJČINA DANA

Uoči Majčina dana, 8. svibnja, svojim majkama kao i svim majkama svijeta taj dan su prigodnim programom čestitala djeca iz župe Međugorje. Na prigodnom programu, iza večernje svete mise "Golubići mira", dječji župni zbor pod ravnanjem s. Slavice Kožul pjesmom i recitacijama pokušali su izraziti svu ljubav i zahvalnost najvećoj ljubavi - ljubavi majke. U programu je sudjelovala i muška pjevačka klapa "Međugorje". Tijekom jednosatnog programa djeca su kroz izabranu liriku i glazbu pjevala majkama, no svi nazočni, i domaći i inozemni vjernici, napustili su crkveni prostor s osjećajem da su najdublji i najjači osjećaji ipak ostali neizgovoreni u dubini dječjih srdaca. Uostalom to je iskustvo poznato i mnogima koji su hodočastili Majci Mariji u Međugorje: vratili su se u svoje domove ponijevši osjećaje i iskustva Majčine blizine i ljubavi koje ni jedna pjesma do sada nije uspjela ispjevati . Stoga je i ovaj program posvećen našim ovozemnim majkama završio zahvalnom pjesmom nebeskoj Majci Mariji - Kraljici mira.

PRESS BULLETIN 116, 05. svibnja 1999.

VRIJEME CRKVE, II

"Utakmicu ne rješavaju gledatelji na tribinama, nego igrači na terenu."(Pismo njemačkih biskupa prigodom izbora 1994.) Vrijeme Crkve vrijeme je koje ima sasvim određene zadaće i obveze. Te zadaće tiču se svakog kršćanina ponaosob i Crkve kao vjerničke zajednice. Tko se izmiče tim zadaćama podupire posredno ili neposredno propadanje i zaborav Evanđelja u sebi, u najbližem okruženju i svijetu. Poslanje Crkve u apostolsko vrijeme bilo je usmjereno prema svijetu jer je ta mala zajednica bila ispunjena obećanim Duhom kojeg je Gospodin poslao. Usmjerenost prema svijetu potekla je iz snage Duha kojom je zajednica bila prožeta.

Gospa nas svojim dolaskom i porukama obraćenja, posta, molitve i mira upućuje da budemo slušatelji i vršitelji Riječi. Upućuje nas dakle u vlastito srce koje treba oplemeniti Isusovom osobom da bismo, Kristom ispunjeni, postali nositelji evanđelja.

Fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRIČESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca travnja u svetištu Kraljice mira podijeljeno je 90.000 sv. pričesti, a na svetim misama koncelebriralo je 1568 svećenika iz domovine i inozemstva.

Nabrojit ćemo i neke od zemalja iz kojih su hodočasnici tijekom mjeseca travnja posjetili Međugorje: Austrija, Italija, Njemačka, Švicarska, Slovačka, Češka, Francuska, Engleska, Mađarska, Belgija, Litva, Poljska, Slovenija, Danska, Švedska, Koreja, Panama, Meksiko, Kanada, SAD i, dakako, Hrvatska.

PONOVNO O SIGURNOSNOM STANJU U MEĐUGORJU

Premda je najvećem broju naših prijatelja poznato sve o sigurnosnom stanju u Međugorju i širem području gdje se naše mjesto nalazi, dogodi se da jedan broj onih koji bi hodočastili u svetište Kraljice mira traže dodatne informacije o sigurnosnom stanju.

Još jedanput sve ih obavješćujemo: sigurnosno stanje u Međugorju je potpuno nepromijenjeno. Ratna zbivanja na Kosovu su u drugoj državi i ni na koji način nisu povezana s našim područjem. Sve zračne luke u Republici Hrvatskoj i zračna luka u Mostaru redovito rade. Prema tomu, Međugorje, mjesto molitve i mira, potpuno je sigurno za sve koji u njega dolaze.

POMOĆ PROGNANIMA S KOSOVA

Kao što su se mnogi naši poznati i nepoznati prijatelji diljem svijeta odazvali i pomogli nam kada smo bili pogođeni ratnim stradanjima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tako smo i mi sada angažirani oko pomoći prognanima s Kosova. Pozivamo sve naše prijatelje iz domovine i svijeta da se u okviru svojih mogućnosti uključe u slanje i prikupljanje pomoći: hrane, lijekova, odjeće, obuće i higijenskih potrepština te novca. Naše prijatelje molimo da se za sve informacije oko slanja pomoći obrate na udrugu "Međugorje - Mir" Split, fax: 385 21 342 258 ili telefon: 385 21 361 354, e-mail: medjugorje-split@st.tel.hr

BISKUP IZ PANAME U MEĐUGORJU

Prošlog je tjedna svetište Kraljice mira u Međugorju posjetio nadbiskup Jose Dimas Cedeño Delgado iz Paname. Nadbiskup iz grada Peña Blanca u Međugorje je doputovao sa skupinom hodočasnika iz te daleke zemlje.

U narednom broju našega Press Bulletina donijet ćemo ulomak razgovora s nadbiskupom Jose Dimas Cedeño Delgadom.

SEMINAR ZA DJEVOJKE

Časne sestre franjevke održale su, od 23. do 25. travnja seminar za djevojke u "Domus pacis" u Međugorju. Sudjelovalo je 50 djevojaka, a seminar su vodile sestra Leopoldina Kovačević i s. Petra Bagarić.

PRESS BULLETIN 115, 21. travnja 1999.

VRIJEME CRKVE

Pouskrsni događaji, susreti Uskrsloga s učenicima, njegova ohrabrenja i pouke, početak su vremena Crkve. Oči se ljudi okreću prema apostolima, od njih se očekuje svjedočanstvo onoga što je Isus naviještao i činio. Preuzimajući odgovornost navještanja Kraljevstva Božjega, učenici Isusovi s Isusovom majkom Marijom postaju tijelo Kristovo. Oni su vidljivi znak živoga Isusa jer nastavljaju živjeti ono što je on živio.

Zašto je naglašena uloga Marijina? (usp. Dj 1,14) Dva mjesta iz Lukina evanđelja pomažu nam razumjeti Marijinu važnost za mladu Crkvu. Luka završava izvješće o Isusovu rođenju riječima: "A Marija je pamtila sve te događaje i razmišljala o njima u srcu svome." (Lk 2,19) Nakon nalaska dvanaestogodišnjeg Isusa u hramu sv. Luka će zapisati za Mariju: "Njegova majka sve je te događaje brižno čuvala u svom srcu." (Lk 2,51)

Marija i u našem vremenu, vremenu Crkve, očituje to što je pamtila i brižno čuvala u svom srcu. Iz tog srca Marija iznosi baštinu Svoga sina i predaje je svojoj djeci.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

SIGURNOSNO STANJE U MEĐUGORJU

U posljednje vrijeme mnogi naši prijatelji diljem svijeta pitaju nas za sigurnosno stanje u području gdje se nalazi župa Međugorje. Recimo odmah jasno: sigurnosno stanje je na onoj razini na kojoj je bilo i prije.

Ratni događaji na Kosovu nemaju nikakve veze s Međugorjem. To je potpuno druga država s potpuno drugim problemima. Ljude najviše buni što je to na prostoru tzv. bivše Jugoslavije, pa misle da je to još jedna država. Vrijeme je da konačno prestanemo s takvim razmišljanjima. Ne postoji više bivša Jugoslavija. Postoje samo države koje su se oslobodile jugoslavenske tiranije i država Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) kao posljednji ostatak jedne promašene ideje. Prema tome, kada putujete u Međugorje, ne putujete u Jugoslaviju ili bivšu Jugoslaviju, nego putujete u sadašnju državu Bosnu i Hercegovinu.

Čak i dok je trajao rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sigurno se stizalo u župu Međugorje. Hodočasnici nikada nisu napuštali ovo mjesto mira i molitve.

MOLITVA ZA MIR

Naša sredstva društvenog priopćavanja ovih su dana zatrpana ratnim događajima na malenom Kosovu. Nezamislive su strahote koje se tamo događaju. Sve je dovedeno do apsurda. Događaji čak prijete da se pretvore u rat mnogo širih razmjera u kojemu bi sudjelovali mnogi narodi. Zbog svega ovoga potrebno je što prije uspostaviti mir i ne širiti ratna događanja.

Danas bi stvari izgledale mnogo drugačije da je međunarodna zajednica prilikom raspada Jugoslavije pomogla narodima koji su žudili za slobodom da je što jednostavnije ostvare i da se suprotna gledišta ne rješavaju ratom. Nažalost, to se nije dogodilo. Rat se razbukatao i došao do Kosova još strašniji i nepredvidiviji.

Kraljica je mira od samoga početka svoga ukazanja govorila o miru i o potrebi da se moli za mir. Govorila je da se molitvom čak i ratovi mogu zaustaviti. Koliko smo je ozbiljno shvatili? Jesmo li mislili da to ona govori nekom tamo drugom, da se nama nešto takvo ne može dogoditi? Vrijeme je da poslušamo Kraljicu mira i da se konačno počnemo moliti za mir. Što nas bude više koji se molimo, prilike da negdje izbije rat jesu sve manje. Neka ta molitva bude ustrajna, čak i onda kada nam sve izgleda mirno.


APEL ZA KOSOVO

Dok vam se, dragi prijatelji, zahvaljujemo na pomoći i podršci koju ste proteklih godina izdašno davali izbjeglicama i siromašnima u Hrvatskoj i BiH, u isto vrijeme vas molimo za pomoć izbjeglicama s Kosova. Svi smo svjedoci stradanja i križnog puta kroz koje narod Kosova prolazi ovih dana. Rijeke izbjeglica se slijevaju u Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru. Kosovskim izbjeglicama je hitno potrebna pomoć u novcu, hrani, odjeći, sanitetskom materijalu i higijenskim potrepštinama.

Pomoć u novcu možete slati na devizni račun:

"Međugorje - Mir" Međugorje

PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d.

Račkoga 6 - Zagreb

pomoć Kosovu

Nr. 7090 - . . . -9982800-924204

( Obavijest o uplati poslati faxom na broj 00385 21 342 258 )

Ukoliko želite slati pomoć u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama obratite se udruzi "Međugorje - Mir" u Splitu

telefon: ++385 21 361 354 ; fax: ++385 21 342 258

e-mail: medjugorje-split@st.tel.hr

Oni će vam dati podrobnije informacije i adrese gdje i na koji način se može slati pomoć.

Nadamo se da ćete se vi, prijatelji Međugorja, i ovog puta odazvati Gospinu pozivu za pomoć onima koji najviše trpe.

Neka vam Kraljica Mira da snage da i dalje činite dobro, a onima koji trpe neka podari utjehu.

RADIOPOSTAJA "MIR" MEĐUGORJE

Već više od godinu dana djeluje Radiopostaja "Mir" Međugorje. Zahvaljujući Božjoj pomoći i upornosti uspjeli smo je izgraditi kao prepoznatljivi glas u šumi drugih glasova. Naravno da tu nećemo stati. I nadalje ćemo zauzeto raditi na njezinom izgrađivanju, na širenju poruka Kraljice mira putem naše radiopostaje.

Frekvencije radiopostaje mir su: 100,1; 101,5; 102,3 FM.

Program:

13,00 - Najava programa; 13,10 - Izbor iz hrvatske marijanske lirike; 13,30 - Tematska emisija; 14,30 - Novosti HKR-a; 14,35 - Popodnevni mozaik; 15,30 - Tematska emisija; 16,30 - Dnevnik HKR-a; 17,00 - Marketing; 18,00 - Krunica iz crkve sv. Jakova; 19,00 - Sv. misa iz crkve sv. Jakova; 20,00 - Biblijski leksikon; 20,15 - Sunčana zraka; 20,30 - Duhovna misao za tebe; 20,40 - Laku noć, djeco; 20,50 - Molitva za kraj dana; 20,55 - Odjava programa; 21,00 - 13,00 Program HKR-a.

Ovim putem zahvaljujemo se svima onima koji nam svojim molitvama, savjetima, materijalno ili na neki drugi način pomažu u izgrađivanju naše Radiopostaje "Mir" Međugorje.

PRESS BULLETIN 114, 07. travnja 1999.

USKRSNUĆE

Čovjek rado poseže za polovičnim odgovorima i priklanja se tamo gdje se ne moraju donijeti neopozive odluke. To je razumljivo: na putu smo i u takvom okruženju gdje su smisao i besmisao, smrt i život izmiješani, sve je nedovršeno i nepotpuno. Ali ne smije tako i ostati. Život ide dalje i stvarnost nas prisiljava, htjeli mi to ili ne htjeli, da dademo nedvoznačne odgovore koje potvrđujemo osobnim životom. Te odluke su odluke za smrt ili za život, za smisao ili za besmisao. (K. Rahner)

Isus prihvaća odbačenost, prihvaća da ga ne žele, prihvaća i smrt. No, on se vraća kao Uskrsli među one koji su ga istjerali iz svijeta. Kao Uskrsli, Živi, vraća se među svoje učenike, onima među kojima je zbog svojih posljednjih dana postao upitan.

Isti Isus na nov je način u učeničkoj zajednici. On je i u našoj zajednici danas isti. Blagoslovljen vam Uskrs i susret s Uskrslim.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

USKRS U MEĐUGORJU

Tijekom Velikog tjedna i za sam Uskrs u Međugorje su neprestano pristizale nove skupine hodočasnika koje su se ovdje željele pripraviti i ujedno proslaviti najveći kršćanski blagdan -Uskrs. U međugorskom svetištu Uskrs je proslavilo nekoliko tisuća hodočasnika. Zbog tako velikog broja vjernika liturgija Velikog četvrtka, obred Velikog petka i subote organizirali su se na deset jezika - za svaku jezičnu skupinu posebno. Među inozemnim hodočasnicima najbrojnije skupine bile su iz: Njemačke, Austrije i Francuske. Izuzetno brojni tijekom svih ovih dana bili su hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz okolnih, župa koji su došli u Međugorje na uskrsnu ispovijed. O tomu koliko je hodočasnika posjetilo Međugorje uskrsnih dana govori i činjenica da je svake večeri tijekom večernjeg molitvenog programa u trajanju od tri sata ispovijedalo u prosjeku 20 svećenika.

BROJ PRIČESTI I KONCELEBRANATA

U župi Međugorje tijekom mjeseca ožujka podijeljeno je 52 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebrirala su 1041 svećenika iz domovine i inozemstva.

Zemlje iz kojih su hodočasničke skupine u ožujku i za uskrsne blagdane posjetile Međugorje : Francuska, Austrija, Njemačka, Italija, Letonija, SAD, Meksiko, Španjolska, Aruba, Kolumbija, Argentina, Australija, Portugal, Engleska, Češka, Kanada, Slovačka, Poljska, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Reunion, Nizozemska, Danska i, dakako, Hrvatska.

SEMINARI POSTA I MOLITVE

U molitvenoj kući "Domus pacis" tijekom korizme održano je 5 seminara posta i molitve. Na seminarima je sudjelovalo 230 hodočasnika različitih jezičnih skupina. Seminare je vodio fra Slavko Barbarić.

MISIJSKO PUTOVANJE FRA SLAVKA BARBARIĆA

19. ožujka 1999. fra Slavko Barbarić je posjetio hrvatske zatvorenike u Den Haagu. Susret je trajao od 13-17 sati. Svi su obavili uskrsnu ispovijed i proslavili sv. misu. S fra Slavkom je bio i fra Pavo Dominković, franjevac iz Bosne, misionar za naše radnike u Nizozemskoj, koji redovito posjećuje i prati naše zatvorenike. Svi su vrlo zahvalni za svaki posjet, posebno za posjete iz Međugorja, jer svakome od njih Međugorje mnogo znači.

20. ožujka fra Slavko je imao molitveni susret u belgijskom nacionalnom svetištu Banneux-u, gdje se Gospa ukazala kao Majka siromašnih 1932./33., te pozivala na molitvu za obraćenje grješnika. Program je počeo u 10 sati, a završio u 18 klanjanjem i molitvom za ozdravljenje. Sudjelovale su mnoge molitvene skupine, a nazočnih je bilo oko 3000.

21. ožujka održan je molitveni susret u Eindhovenu u Nizozemskoj. Organizrala ga je zajednica "Razapeta i ranjena ljubav", koja ima matičnu kuću u Maastrichtu. Ova zajednica je vrlo mlada, ali je zaista akitvna. Prihvatili su Međugorje i šire poruku. Svi ovi susreti su samo novi dokazi koliko je Bog učinio po Mariji, Kraljici mira.

O B A V I J E S T

Promjenom računanja vremena na ljetni sustav večernji molitveni program u Međugorju započinje molitvom krunice u 18 sati, te sv. misom u 19 sati nakon koje slijede blagoslovne molitve. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je, četvrtkom nakon večernje sv. mise,te srijedom i subotom od 22 do 23 sata. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 15 sati, a put Križa petkom na Križevcu u isto vrijeme .

PRESS BULLETIN 113, 24. ožujka 1999.

HODOČAŠĆE
Hodočašćenje je u vjerničkom životu imalo posebno važnu ulogu i nije samo posebnost kršćanstva. Izraelski je norod svoj put iz ropstva Egipta u zemlju obećanja shvaćao i pamtio kao svojevrsno hodočašće. Isus je hodočastio u Jeruzalem više puta. Crkva svoj put kroz vrijeme do vremena drugog Isusova dolaska shvaća kao hodočasnički put i naziva se hodočasničkim narodom. Već zarana kršćani su se izbliza i izdaleka upućivali u Svetu zemlju upoznati mjesta Isusova rođenja, smrti i uskrsnuća. Sve do naših dana hodočašćenje je ostalo važni dio kršćanske prakse.

Kroz povijest mijenjala su se mjesta hodočašćenja i zaživljavala nova hodočasnička okupljališta. Razvojem društva i napretkom tehnike mijenjala su se i sredstva putovanja. Osim hodočašća pješačenjem sve više su se koristila nova prometna sredstva. U tim mijenama počelo se ponegdje zanemarivati ono što je svojstveno hodočašću. Crkva je to uočavala i nastojala hodočašćenje oblikovati tako da se povrate njegovi izvorni sadržaji. Čovjek našeg vremena putuje mnogo i dakelo te je opasnost da njegovo hodočašćenje postane samo jednim zanimljivim putovanjem.

Dokumenat Svete Stolice iz 1998. "Hodočašće u velikom jubileju 2000 godine" teološka je i pastoralna uputa za hodočašćenje. Na zalasku drugog tisućljeća kršćanstva vjernicima se preporuča hodočašćenje u mjesta na kojima mnogi doživljavaju posebnu blizinu Božju. U našem vremenu župa Međugorje je takvo jedno mjesto. Kao takvoga treba ga očuvati. A zadaća svih ostaje čuvati u svetištu Kraljice Mira ono što već dugo godina vodi milijune hodočasnika u Međugorje.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

GODIŠNJE UKAZANJE MIRJANI SOLDO - 18. OŽUJKA 1999.

"Daga djeco!

Želim da mi predate svoja srca, da bih vas povela putem koji vodi k svjetlosti i vječnom životu.

Ne želim da vam srca lutaju u mraku današnjice. Ja ću vam pomoći. Bit ću uz vas na tom putu otkrivanja ljubavi i milosrđa Božjega.

Kao Majka, ja vas molim da mi to dopustite.

Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu!"

NB: Ukazanje je trajalo šest minuta, od 10, 14 do 10, 20. Gospa je govorila o tajnama. Blagoslovila je sve.

SUSRET FRANJEVAČKE MLADEŽI

13. I 14. travnja 1999. na molitvenom susretu u Međugorju okupili su se pripadnici franjevačke mladeži - Frame iz Zagreba, Širokog Brijega i Međugorja. Oko stotinu mladih framaša iz Zagreba došlo je u Međugorje i ove korizme pripraviti se tijekom dva dana za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Već nekoliko godina mladi framaši iz Zagreba u korizmi pohode Međugorje, a i ove godine ih je predvodio fra Ivica Jagodić , nacionalni asistent za franjevačku mladež. S njima su se susreli i mladi framaši sa Širokog Brijega koji već petu godinu zaredom u korizmi pješke hodočaste Kraljici Mira. U molitvi, pjesmi razgovoru pridružili su im se mladi framaši iz župe Međugorje.

ZAKLJUČCI SA ŠESTOG MOLITVENO - OBRAZOVNOG SEMINARA

Kao što smo javili u prošlom broju Press Bulletin-a u Neumu je od 28. veljače do 5. ožujka 1999. održan šesti međunarodni molitveno - obrazovni seminar voditelja molitvenih skupina, centara mira i voditelja hodočašća u Međugorje. na susretu je sudjelovalo oko 150 voditelja iz 15 zemalja. Tom prigodom, kao i svake godine, sudionici su usvojili sljedeću

I Z J A V A

Razmatrali smo dokument Svete Stolice "Hodočašće u velikom jubileju 2000. godine", osobitost hodočašća u velika marijanska svetišta s posebnim osvrtom na oblikovanje hodočašća u Međugorje. Svjesni da hodočašćenje zauzima važno mjesto u životu vjernika želimo još bolje osmisliti naša hodočašća i učiniti da ona uistinu budu prigoda i povod vjerniku da se u njima duhovno izgradi, produbi svoj vjernički život i upravi svoj životni put prema Bogu.

Stoga preporučamo svim međugorskim centrima i molitvenim skupinama:

- da se u svojim mjesnim crkvama uključe u programe hodočašća velikog jubileja 2000;

- da u svjetlu spomenutog dokumenta Svete Stolice pripravljaju, prate i oblikuju hodočašća u Međugorje kako bi hodočasnici mogli doživjeti "šutljivi i sabrani susret s Bogom i sa samim sobom", osobito u sakramentu Pomirenja i Euharistijskom slavlju.

Sudionici

PRESS BULLETIN 112, 10. ožujka 1999.

K U Š N J A

Početak korizmenog vremena svaki je put i susret s događajem Isusove kušnje nakon četrdesetdnevnog boravka u pustinji. Temeljno pitanje pri tom nije kako se moglo dogoditi da je Isus bio kušan, nego kako se odupro kušnji.

Ono što je sotona želio kazati Isusu i čim ga je kušao jest pokušaj da mu pokaže da je uzalud i bezvrijedno to što je činio u pustinji. Povlačenje u molitvu i post je nepotrebno i ne donosi ništa.

Što mu to naime koristi kad je nakon svega gladan i nema čime utažiti glad? Tomu nasuprot sotona nudi svoja rješenja: slavu, utjecaj i blago umjesto njegova stvarnog poslanja.

Gospa nas je u porukama upozorila da je sotona jak i da želi uništiti Božje djelo. Nisu dakle minula vremena kušnje i ispita. No nismo ni mi ostali bez jasne pouke, one naime Isusove pouke:"Odlazi, sotono, od mene... Ne iskušavaj Gospodina Boga svoga... Ne živi čovjek samo o kruhu, nego od svake riječi što izlazi iz Božjih usta".

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRIČESTI I KONCELEBRANATA

Protekli mjesec razdoblje je s najmanjim posjetom hodočasnika. U župi Međugorje tijekom veljačepodijeljeno je 35 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebrirala su 584 svećenika iz domovine i inozemstva.

Od hodočasničkih skupina u veljači su najbrojnije bile one iz: Meksika, Francuske, Poljske, Slovačke, Austrije, Njemačke, Koreje, Italije, Švicarske, Australije, SAD, Češke, Kanade, Brazila, Španjolske i ,dakako, Hrvatske.

MOLITVENO-OBRAZOVNI SEMINAR

Šesti molitveno-obrazovni seminar za voditelje molitvenih i hodočasničkih skupina, kao i centara mira diljem svijeta, održan je u Neumu od 28. veljače, do 5. ožujka 1999. U radu seminara, na temu "Hodočašće - dio našeg vjerničkog hoda", sudjelovalo je oko 150 sudionika iz desetak zemalja. Svrha ovih seminara, koji se održavaju već šestu godinu za redom, jest bolje upoznavanje i razmjena iskustava onih koji rade s hodočansicima u Međugorju i u svojim sredinama diljem svijeta.

Na koncu seminara donesena je Izjava koju su, kao zajednički dokument, usvojili sudionici seminara. Izjavu ćemo objaviti u sljedećem broju Press Bulletin-a.

OBLJETNICA UDRUGE MEĐUGORJE - MIR

S malim zakašnjenjem donosimo vijest o jednoj obljetnici. Šesta obljetnica utemeljenja humanitarne udruge Međugorje-Mir u Splitu obilježena je 28. siječnja u samostanu sv. Ante u Splitu. Misno slavlje je predvodio fra Jozo Vasilj, franjevački provincijal u Kongu. Fra Jozo je rođen u Međugorju i niz godina navješta Riječ Božju u toj afričkoj zemlji.

Nakon misnog slavlja nazočnima se obratio predsjednik udruge fra Leonard Oreč, osvrnuvši se na rad ove humanitarne organizacije tijekom proteklih godina. Fra Leonard je naglasio da moramo biti zahvalni onima koji nam pomažu, te da nam je dužnost pomagati onima koji nemaju kada mi imamo i nastavio:

"Dok se većina međugorskih zajednica seli s ovih prostora, a mnoge domaće zatvaraju svoja vrata, nama se čini da se naša vrata sve više otvaraju i da je potreba za solidarnošću sve veća. Zahvaljujući međugorskim centrima stvorena je neviđena mreža solidarnosti, čiji smo i mi dionici. Tako je ova udruga dosad podijelila više od 42 tisuće tona pomoći u hrani, odjeći, obući, lijekovima. medicinskim pomagalima i tehničkim sredstvima. Osim toga, pomažemo i bržem uspostavljanju normalnih životnih uvjeta na ratom zahvaćenim područjima.

Ovom prigodom obilježena je i peta obljetnicaa djelovanja društva Protetika koje se bavi nabavom i proizvodnjom ortopedskih pomagala, a u proteklom raazdoblju proizvedeno je više od dvije tisuće različitih proteza za invalide."

Koristimo prigodu u ime svih vas, poštovani čitatelji, zaželjeti ovoj Udruzi puno uspjeha u daljnjem radu.

PRESS BULLETIN 111, 24. veljače 1999.

MI O SEBI...

Neka vremena i razdoblja u Liturgijskoj godini imaju i svoja imena. To ih na stanovit način izdvaja od drugih. Izdvaja ih ne stoga da bi druga vremena bila manje važna, nego da se snažnije naglasi sržni sadržaj kršćanske vjere. Korizma je jedno od tih vremena i ovih dana smo ušli u korizmu. Sadržaj korizmenog vremena manje više je i sadržaj svih drugih vremena. Crkva, zbog svog dugog duhovnog iskustva, ipak snažnije naglašava neke sadržaje vjere. Naglašava ih stoga jer bi odstupanje od njih bilo i odstupanje od puta evanđeoskog života.

"Istinu o sebi čovjek teško probavlja. Zbog toga se ljudi u tome najstrože drže dijete", kaže jedna mudra izreka. Prezauzeti smo informacijama o ljudima i svijetu oko nas. Premalo vremena i prostora ostavljamo za sebe: što je prava istina o vlastitom vjerničkom stanju? Govor o potrebi molitve, posta,vidnih znakova skrbi o bližnjima kroz pomirenje i solidarnost, govor je o ljekovitim sredstvima koja ozdravljaju te smo u stanju prihvatiti istinu o sebi. Ta istina oslobađa duhovne i tjelesne snage da kršćani "donose plodove koji odgovaraju obraćenju" (Lk 3,8)

fra Ivan Landeka

V I J E S T I 

SPLITSKO-MAKARSKI NADBISKUP U MIRU O MEĐUGORJU

U razgovoru za "Kultruni obzor" splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Frane Franić osvrnuo se i na međugorska događanja:

Na upit: "Za vas je neupitno Marijino posredništvo. Koja je Marijina uloga u suvremenomu svijetu? Što kažete o njezinoj ulozi u Međugorju?" msgr. Franić je kazao:

"Činjenica je da su Marijina svetišta brojna u svim katoličkim narodima. Najpoznatija su i najposjećenija danas Marijanska svetišta u Lurdu, Fatimi i Međugorju. Ja sam pristaša i podržavatelj u Crkvi brojnih karizama koje sveti Pavao nabraja u svojim poslanicama, proroštvo, tjelesna čudesna ozdravljenja i slavljenje Boga u drugim jezicima, što sam ovih dana čitao i u Papinoj poslanici "Fides et Ratio" (vjera i razum) u talijanskomu prijevodu. Tu je govorio o misticizmu i o potrebi obnove metafizike u filozofiji i teologiji. Meni nije bilo teško, nakon nekih mojih osobnih iskustava, prepoznati Gospinu nazočnost u Međugorju, koja govori već osamnaestu godinu preko svojih izabranih vidjelaca i tako priznati autentičnost tih Marijinih pojava. Ali se treba čuvati i lažnih viđenja i slušanja, jer takvih lažnih proroka je uvijek bilo i uvijek će ih biti."

"Kulturni obzor", str. 13, br. 250., Zagreb 14. 2. 1999.

MISIJSKO PUTOVANJE FRA JOZE ZOVKE

Na poziv biskupa, svećenika, molitvenih zajednica i vjernika, tijekom gotovo mjesec dana fra Jozo Zovko je bio na pastoralnom pohodu u Libanonu, Siriji i Koreji. Po povratku je razgovarao je s novinaorm Slobodne BiH. Izdvajamo samo ono najvažnije.

"Međugorska Gospina poruka stigla je u cijeli svijet, pa i u Libanon, Siriju i posebno Koreju. Mnogi su, potaknuti Gospinim porukama, promijenili svoj život. Svi stoga žele čuti izravne svjedoke događanja u Međugorju i njihova svjedočanstva. Na molitvenom susretu u Bejrutu fra Jozo se susreo i s kardinalom Nesellahom Boutrosom Sfeirom, zatim biskupom Paulom Emileom Saadeom, te apostolskim nuncijem msgr. Armondom Bortolasiom. Fra Jozo ističe srdačan susret s papinskim nuncijem, koji je želio s fra Jozom razgovarati nasamo. "Nakon što smo ušli u njegovu rezidenciju, on mi je zahvalio za sve što činim za Libanon i cijeli svijet. Kazao mi je kako je u Međugorju bio jedan put i kako su važna događanja i poruke koje dolaze u svijet iz Međugorja. Kazao je kako je zbog toga radostan."

Molitveni susreti fra Joze Zovke u Koreji održani su u prepunim crkvama i športskim dvoranama. Za tih petnaest dana boravka u Koreji fra Jozo je imao molitvene susrete u Seulu, Taeagu, Chooncheonu, Osunjolu i Pusanu.

KORIZMENO VRIJEME

Veliki broj hodočasnika, kako pojedinaca tako i skupina, odlučuje se za hodočašće u Međugorje upravo u korizmi. Stoga evo nekoliko obavijesti u svezi s molitvenim programom u svetištu Kraljice mira u Međugorju. Svakodnevna molitva započinje molitvom krunice u 17 sati, te sv. misom u 18 sati nakon koje slijede blagoslovne molitve i treći dio krunice. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 14 sati, a put Križa petkom na Križevcu u isto vrijeme. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je, osim iza večernje mise četvrtkom, svake srijede i subote od 21 do 22 sata. Tijekom korizme iza večernje sv. mise u crkvi se moli put križa. Prigoda za svetu ispovijed je svakoga dana za vrijeme večernjeg molitvenog programa.

PRESS BULLETIN 110, 10. veljače 1999.

ISPRIKE

U svojoj poruci od siječnja Gospa se osvrće na jednu temu koja je česta u čovjekovu odnosu prema sebi, drugima i Bogu. Govori o isprikama. Iskreno govoreći, isprike su čest govor, jer su česte i okolnosti u kojima se čovjek treba ispričati za stanovite postupke ili propuste.

No, postoji govor isprika koje postaju varljiv obrambeni mehanizam i kriju stvarne razloge. Isprikama se pokriva neznanje, nesposobnost, nedostatak volje, kašnjenje, neispunjena obećanja i mnogo toga. Takva vrsta govora redovito nam stvara neprilike i razlog je mnogih prekinutih prijateljstava, srušenog povjerenja, gubitka samokritičnosti.

U kršćanskom duhovnom i svakodnevnom životu neprestane isprike vode u dvoličan život i narušen odnos prema Bogu. "Gospodine, kad te vidjesmo gladna, ili žedna, ili kao putnika, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne pritekosmo ti u pomoć ?" (Mt 25,44) Mi te dakle ne vidjesmo takvog! Koliko vrijedi ovakva isprika i pred Isusom i pred oskudicom ugroženih ?

Gospa nas upućuje na Sv. pismo i molitvu da ne podlegnemo lažnim isprikama. Da se to ne dogodi ni u osobnom životu, duhovnom ili radnom. Čitanje i življenje Sv. pisma povezano s iskrenom molitvom, molitvon iz srca, stvarna je obrana od kušnje ispraznog življenje.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRIČESTI I KONCELEBRANATA

Protekli mjesec razdoblje je s najmanjim posjetom hodočasnika. Stoga je u župi Međugorje podijeljeno 30 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebrirala su 644 svećenika iz domovine i inozemstva.

Od hodočasničkih skupina u siječnju su najbrojnije bile one iz: Slovenije, Italije, Koreje, Australije, Engleske, Austrije, SAD-a, Francuske, Poljske i dakako Hrvatske.

MOLITVENO-OBRAZOVNI SEMINAR

Kao što smo već javljali, molitveno-obrazovni seminar na temu: "Hodočašće - dio našega vjerničkog hoda" održat će se od 28. veljače do 5. ožujka 1999. u hotelu "Sunce" u Neumu. Šesti molitveno-obrazovni seminar trajat će šest dana umjesto uobičajenih pet. Prva četiri dana, naime, bit će kao i do sada ispunjena molitvom, predavanjima i razmjenom iskustava, dok će predzadnji dan u cijelosti biti posvećen duhovnoj obnovi. Kao i svake godine i ovaj seminar završit ćemo zajedničkim hodočašćem u Međugorje.

Ovo je prigoda da se vi koji širite Gospinu poruku u svojim sredinama i mi koji radimo u Međugorju susretnemo barem jedanput godišnje, razmjenimo iskustva i obogatimo jedni druge.

Slobodnog mjesta još ima. Stoga vas molimo da što prije, a najkasnije do 20, veljače prijavite svoj dolazak na molitveno - obrazovni seminar. Prijave izvršiti na broj faxa + 387 36 651 444 ili puetm e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr (s naznakom za Informativni Centar) ili pak u uredu informacija svetišta.

Za sve jezične skupine bit će organizirano simultano prevođenje. Cijena smještaja, prijevoza i seminara je 315 DEM po osobi u dvokrevetnoj sobi (dan više!). Dodatak za jednokrevetnu sobu je 40 DEM. Plaćanje će se vršiti po dolasku u hotel organizatoru seminara. Postoji mogućnost organiziranog prijevoza od zračne luke Split do hotela "Sunce" u Neumu. Svi oni koji trebaju prijevoz 28. veljače neka najave točno vrijeme svog dolaska i broj leta udruzi "Međugorje - Mir" u Splitu najkasnije do 20. veljače na broj faxa + 385 21 36 13 54. Zadnjeg dana bit će organiziran prijevoz od Neuma do Međugorja. Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevođenja. Radio sa slušalicama moći će se nabaviti i tijekom seminara.

SEMINARI U DOMUS PACIS

U molitvenoj kući Domus pacis humanitarna udruge "Help" iz Splita organizirala je od 26.02. do 28.02. 1999. seminar za skupinu od 50 mladih iz Dubrovnika kao dio programa za prevenciju od ovisnosti. Seminar je trajao 3 dana, a vodili su ga voditelji Udruge i fra Branimir Musa.

Molitvena kuća Domus pacis poznata je po održavanju seminara posta i molitve. U ovom broju Press Bulletina objavljujemo raspored održavaanja seminara za cijelu 1999. godinu. Za seminare posta i molitve vlada veliko zanimanje tako da je orgaanizator podijelio skupine po jezičnim područjima. Niže su navedeni termini za pojedini jezik kao i kontakt osoba kojoj se trebate prijaviti ukoliko želite sudjelovati na navedenim seminarima.

Seminar za englesko jezično područje:

16 - 21. svibnja 1999.

kontakt osoba: Marija Paulic, Croatian MIR Center, Florida; fax: 305 653 5953

Seminar za talijansko jezično područje:

21. - 28. veljače 1999.

kontakt osoba: don Cosimo; tel. +39 0824 22 402

Seminar za francusko jezično područje (Francuska):

31. siječnja - 6. veljače 1999.

9. - 15. svibnja 1999.

20. - 26. srpnja 1999.

7. - 12. studenog 1999.

kontakt osoba: Assoc. Marie Soiurce de Vie, Rollerville France; Jean - Raymond & Maryse Cayrel; tel. +33 2 35 30 28 43; fax + 33 2 35 30 33 75

Canada

24- 30. svibnja 1999.

kontakt osoba: Julien Foy; fax +1 418424 0075

Belgija

6. - 11. ožujka 1999.

Kontakt osoba. Marc Costermanss; tel. +32 23 72 18 72; fax: +32 23 72 18 72

Seminari za njemačko jezično područje (Austrija):

15. - 20. veljače 1999.

15. 20. studenog 1999.

kontakt osoba: Franz Gollowitsch, Oed 60, A - 8311 Markt Hartmannsdorf; tel. +43 3114 51 50; fax: +43 3114 51 50 41

Njemačka

Mathilde Holtmaann - Deutschland, Erblandstr. 4, D- 48369 Saerbeck; tel. +49 02574 1675; fax +4902572 7101

Seminar za hrvatsko jezično područje:

28. ožujka - 2. travnja 1999. (Veliki tjedan)

Prijave izvršiti u uredu informacija; tel. + 387 36 651 988; fax: +397 36 651 444

Početak svakoga seminara je navedenog dana u 16 sati, a završetak posljednjeg dana u 12 sati. Cijena boravka je 20 DEM dnevno. Voditelj seminara je fra Slavko Barbarić.

PRESS BULLETIN 109, 27. siječnja 1999.

POČETAK ILI KRAJ?

Odbrojavaju se posljednji dani drugog tisućljeća. Uvelike se razmišlja gdje će biti najzanimljivije dočekati novo tisućljeće. Tamo gdje se najviše očekuje već su popunjena mjesta. Neizvjesnost i prijeteća proroštva preplavili su tržište, medije, knjižare. Sva mišljenja i nagađanja su "dobrodošla". Jedna od tema koja nije slučajno izabrana, nego je pomno pripremljena, jest nagađanje o svršetku svijeta. Ne bi se trebalo iznenaditi ako takva nagađanja i tlapnje o svršetku postanu temom i među kršćanima. Kao da priča o svršetku najbolje odgovara ljudima bez jasnih vizija, bili oni kršćani ili nekršćani.

Velik dio zapadnog svijeta dočekuje "kraj svijeta" u duhu: jedimo i pijmo, sutra smo tako i tako mrtvi. Ne treba zaboraviti da je taj dio svijeta dugo nazivan kršćanskim Zapadom. Ovom nasuprot stoji kršćanski duh, duh koji nije ni s Istoka ni Zapada,nego se ne da zavarati govorom o svršetku. Za kršćane svršetak nije tema. Za kršćane je prava tema novi početak i raspoloženje početka općenito. Kršćanski izbor nije svršetak na horizontu, nego početak na vidiku.

Pred Crkvom s duhom novog početka stoji i Međugorje. I oni koji su jedanput došli u dodir s ovim jestom i Gospinom porukom Mira, ne bi se smeli dati zavarati da Međugorje stoji u znaku svršetka. Tu temu još nismo čuli ovdje i ne treba vjerovati onima koji bi se sa svojim praznim torbama htjeli ukrcati na međugorski vlak.

Dragi hodočasnici i čitatelji, dobro došli k svojoj Majci. Njezina blizina tjera crne oblake.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

ISTRAŽIVANJA NA VIDIOCIMA

INSTITUT ZA GRANIČNA PODRUČJA ZNANOSTI (IGW) - INNSBRUCK CENTAR ZA STUDIJE I ISPITIVANJA PSIHOFIZIOLOGIJE STANJA SVIJESTI - MILANO

EUROPSKA ŠKOLA ZA PSIHOTERAPIJSKU HIPNOZU AMISI - MILANO

PARAPSIHOLOŠKI CENTAR - BOLOGNA

Na zahtjev Župnog ureda iz Međugorja učinjeno je psihofiziološko i psihodijagnostičko istraživanje na subjektima koji su od 1981. poznati kao vidioci skupine iz Međugorja.

Istraživanje se obavljalo u četiri termina:

- Prvo istraživanje je obavljeno 22. i 23. travnja 1998. u kući za Kršćanske susrete u Capiago Intimiano (Como), koju vode oci dehonijanci. Ovom prilikom ispitivani su: Ivan Dragićević, Marija Pavlović i Vicka Ivanković.

- Drugo istraživanje je obavljeno 23. i 24. srpnja 1998. u Međugorju. Ispitivani su Mirjana Soldo-Dragićević, Vicka Ivanković i Ivanka Elez-Ivanković.

- Treće istraživanje, samo psihodijagnostičko, obavila je kanadska psihologinja Lori Bradvica u suradnji s fra Ivanom Landekom nad Jakovom Čolom.

- Četvrto psihofiziološko snimanje obavljeno je 11. prosinca 1998. u istoj kući za Kršćanske susrete u Capiago Intimiano (Como) s Marijom Pavlović.

Nepotpunost psihofiziološkoga istraživanja uzrokovana je djelomičnom suradnjom nekih subjekata, koji se nisu podložili onome što je tražila radna skupina i to bilo zbog svojih obiteljskih ili socijalnih obveza, bilo zbog osobne pridržanosti, iako su ih fra Slavko Barbarić i fra Ivan Landeka na to poticali bez ikakva utjecaja na programe radne skupine. Radna skupina je nazvana "Međugorje 3", jer su osim pojedinačnih liječničkih ili psiholoških istraživanja prije ovoga istraživanja radile dvije radne skupine: prva skupina francuskih liječnika 1984. i druga skupina talijanskih liječnika 1985. Osim toga su trojica europskih psihijatara, 1986., učinila samo psihijatrijsko-dijagnostičko istraživanje.

U radnoj sukpini "Međugorje 3" sudjelovali su:

-Vel. Andreas Resch, teolog-psiholog iz Instituta za granična područja znanosti, Innsbruck, generalni koordinator;

-dr. Giorgio Gagliardi, liječnik psihofiziolog iz Centra za istraživanja stanja svijesti, Milano, član profesorskog zbora Europske škole Amisi Milano i parapsihološkog centra iz Bologne;

-dr. Marco Margnelli, liječnik psiholog i neurofiziolog iz Centra za istraživanja stanja svijesti, član profesorskog zbora Europske škole Amisi Milano i parapsihološkog centra Bologna;

-dr. Mario Cigada, liječnik, psihoterapeut i okulist, član profesorskog zbora Europske škole Amisi, Milano;

-dr. Luigi Rovagnati, neurokirurg, asistent neurokirurgije za sveučilišta s Milanu, član profesorskog zbora na Europskoj školi za hipnotičku psihoterapiju Amisi, Milano;

-dr. Marianna Bolko, liječnica psihijatar i psihoanalitičar, docent za specijalizaciju u psihoterapiji na svučilištu u Bologni;

-dr. Virginio Nava, psihijatar, primarijus psihijatrijske bolnice Como;

-dr. Rosanna Constantini, psiholog, docent na sveučilištu Auxillium u Rimu;

-dr. Fabio Alberghina, liječnik internist;

-dr. Giovanni Li Rosi, liječnik, ginekolog u bolnici u Varese i specijalist za hipnotičku psihoterapiju u Amisiju, Milano;

-dr. Gaetano Perriconi, liječnik internist u bolnici FBF u Erbi / Como;

-prof. Massimo Pagani, liječnik internist, profesor interne medicine na sveučilištu u Milanu;

-dr.ssa Gabriella Raffaelli, znanstvena tajnica;

-Florella Gagliardi, tajnica, asistent zajednice.

Slijedećim testovima istraživali smo aktualnu psihofizičku i psihološku situaciju:

-osobna anamneza;

-liječnička anamneza;

-MMPI, EPI, MHQ, stablo test, test osobe, Ravenove matrice, Rorschachov test, test ruke, test istine i laži prema Valsecchi;

-neurolški pregled;

-kompjuterizirana poligrafija (električna aktivnost kože, pletismografia-periferna srčana kapilarna aktivnost i srčana frekvencija, kostalna i dijafragmatička pneumografija) za vrijeme iskustva ukazanja, za vrijeme izazivanja sjećanja na ukazanje hipnozom i za vrijeme vođene vizualizacije;

-dinamičko registriranje arterioznog pritiska prema Holteru;

-dinamičko snimanje ecg i respirograma prema Holteru;

-pupilarni refleksi (fotomotor) i amikamentozni refleks;

-video snimci;

-fotografije;

Za sve učinjene testove vidioci su se uvijek odlučivali u punoj slobodi, spremnosti i suradnji.

Iz ovih psihološko-dijagnostičkih istraživanja proizlazi:

U razdoblju od 17 godina, od počekta njihovih iskustava u ukazanju, subjekti ne pokazuju nikakve patološke simptome kao smetnje transa, disocijativne smetnje i smetnje gubljenja stvarnosti.

Svi su ispitivani subjekti, međutim, pokazivali simptome koji se odnose na reakcije opravdanoga stresa koji nastaje prevelikom eksogenom i endogenom emocionalnom stimulacijom kao posljedica svakidašnjeg života.

Iz njihovih osobnih svjedočenja proizlazi da početno i naknadno promijenjeno stanje svijesti nastaje zbog neobičnih iskustava koje su oni sami prepoznali i definirali i još uvijek prepoznaju kao viđenje/ukazanje Gospe.

Psihijatrijsko i psihološko istraživanje na osobama koje je imalocilj definirati osobne značajke pojedinih subjekata ne može biti objavljeno budući da potpada pod zaštitu osobnih podataka.

Psihofiziološko istraživanje je učinjeno na četiri stanja svijesti:

-budno stanje;

-promijenjeno stanje svijesti (hipnoza s izazivanjem stanja ekstaze);

-stanje vizualizacije mentalnih slika;

-promijenjeno stanje svijesti (definirano kao ekstaza ukazanja).

Svrha je bila ispitati je li ekstatično stanje ukazanja, koje je registrirano već 1985. od radne skupine talijanskih liječnika, još uvijek prisutno ili su nastupile promjene. Osim toga htjelo se ispitati moguće koincidencije/divergencije s ostalim stanjima svijesti kao vođeno vizualiziranje ili hipnoza.

Učinjeno istraživanje je pokazalo da se ekstatička fenomenologija može usporediti s onom iz 1985., s nešto manjim intenzitetom.

Hipnotičko izazivanje stanja ekstaze nije uzrokovalo fenomenologiju spontanih iskustava i stoga se može zaključiti da ekstatička stanja spontanih ukazanja nisu bili stanja hipnotičkog transa.

Capiago Intimiano, 12. XII. 1998.

Supotpisnici: Vel. Andreas Resch, Dr. Giorgio Gagliardi, Dr. Marco Margnelli, Dr.ssa Marianna Bolko i Dr.ssa Gabriela Raffaelli

O INFORMACIJAMA GLEDE NAVODNOG ODLASKA FRANJEVACA IZ MEĐUGORJA

Posljednjih dana obratio nam se velik broj hodočasnika za razjašnjenje informacije o odlasku franjevaca iz župe Međugorje. Vijest se povezuje s nedavno objavljenim pismom koje su potpisali mostarski biskup Ratko Perić i generalni ministar Franjevačkog reda P. Bini.

Vijesti o odlasku franjevaca iz župe Međugorje i preuzimanju župe od strane mostarskog biskupa Perića su netočne. Nije točno ni da neki od franjevaca koji su trenutno u župi mora ići iz Međugorja. Župa Međugorje uopće se ne spominje u dekretu "Romanis Pontificibus" kao župakoju bi franjevci trebali predati mjesnom biskupu.

Ukoliko bi se bilo što u ovom pogledu promijenilo, naš Informativni centar bi vas o tome izvijestio.

Želeći svim hodočasnicima dobrodošlicu, želim vam Božji blagoslov i mir!

Fra Ivan Landeka, župnik

MISIJSKO PUTOVANJE FRA SLAVKA BARBARIĆA

Od 11. do 15. siječnja 1999. fra Slavko Barbarić je s Nenom Burićem i Vincenzom Cazzanigom, štićenicima iz zajednice s. Elvire, nekadašnjim ovisnicima o drogi, vodio međugorske molitvene programe i različite susrete s tematikom ovisnosti, a sve to prigodom izdavanja fra Slavkove knjige na slovenskom "Biseri ranjena srca".

I molitveni program, kao i problematika ovisnosti i mogućeg oslobađanja o ovisnosti, privukli su mnogo ljudi. Susreti su održani u školama, crkvama, na radiju i televiziji. Za mladiće iz zajednice Cenacolo veliko zanimanje pokazale su i mjesne novine. Molitveni susreti su organizirani u Ljubljani, Kranju, Jesenicama, Mariboru, Novoj Gorici, Kopru, Portorožu i u Leskovecu kod Krškog. Mladiće je na razgovor primio i ljubljanski nadbiskup Franc Rode, dok je fra Slavko imao susret s 30-tak mariborskih svećenika i biskupom Francom Krambergerom.

ODAŠILJAČ RADIOPOSTAJE "MIR" MEĐUGORJE ZA SREDNJU BOSNU

Nepotrebno je govoriti koliko su sredstva društvenog priopćavanja važna u današnjem svijetu. Svjesni te činjenice odmah nakon pada komunizma mi smo se ovdje u Svetištu Kraljice mira dali na posao. Vjerujem da znate što smo sve učinili do sada.

Najnoviji naš projekt jest postavljanje odašiljača za srednju Bosnu. To je kraj koji je u netom minulom ratu izuzetno teško stradao. Da bismo im pomogli u vidanju rana, želimo im omogućiti slušanje naše "Radiopostaje 'Mir' Međugorje" koja uz ostali program svakodnevno uživo prenosi krunicu i sv. misu iz crkve sv. Jakova u Međugorju.

Ako ste u mogućnosti pomoći nam pri nabavci ovoga odašiljača, bili bismo vam vrlo zahvalni, kao i čitav puk srednje Bosne. Svoje novčane priloge možete poslati na jedan od naša tri uobičajena načina:

1. Kada dođete u Međugorje u našemu ŽUPNOM UREDU možete svoj doprinos dati u novcu ili čekovnom doznakom. Ako ne možete osobno doći, možete to poslati preko neke povjerljive osobe. Mi ćemo vam izdati potvrdu o primitku. Naznačite da je to za Informativni centar "Mir" Međugorje.

2. Svoj doprinos možete dati i JEDNOM OD SVEĆENIKA KOJI RADI U SVETIŠTU. On će vam također izdati potvrdu o primitku. Naznačite da je to za Informativni centar "Mir" Međugorje.

3. Ako smatrate da nijedan od ovih načina nije prikladan za vas, vaš doprinos možete učiniti i preko našega BANKOVNOG RAČUNA:

HRVATSKA BANKA D.D. MOSTAR

S.W.I.F.T CODE HBMO BA 2X 7100-840-02774-6

ZA INFORMATIVNI CENTAR MIR MEĐUGORJE

Molimo vas da nas o vašoj upućenoj pomoći obavjestite posredstvom e-maila (medjugorje-mir@medjugorje.hr) ili posredstvom faxa (088) 651-300.

Neka Kraljica mira blagoslovi vaš rad i vaše obitelji!

PRESS BULLETIN 108, 13. siječnja 1999.

ZADAĆE

Dva su događaja, u kratko vrijeme, nakratko promijenila svijet. Božić je svojom duhovnom dimenzijom učinio da je u nama gorjelo vjerničko srce, slično kao u učenicima dok su s Isusom bili na putu u Emaus. Iako događaji sve brže blijede, Božić će donijeti neki urod. Ako ništa drugo, ono barem da slijedeći sadržajnije pripremimo i proslavimo.

Novogodišnje slavlje na drugi je način promijelio načas svijet. Svi smo govorili o jednom nezaobilazno važnom - o miru. I najratobornijima je ta riječ bila preča od borbe. Govor o miru, zdravlju, sreći, boljitku, zajedništvu, radosti gotovo je prognao u javnim istupima svaku drugu, posebice zlu namisao. No nova godina još nije polučila očekivano. Još je mnogo dana do kraja. Možda se nešto od očekivanog i ostvari.

U takvom kalendarskom okruženju, Gospa nam se u zadnjoj poruci obraća i svraća pozornost na prapočelo radosti i mira, na molitvu. Kao rijetko koje pokoljenje, mi govorimo o potrebi zajedništva, a njega je sve oskudnije. Čak ni zajednički interesi, što mogi danas drže pokretačem i razlogom događaja, nije u stanju umnožiti zajedništvo. Interesi, dakako i oni koje smatramo zajedničkim, nisu izvor ispunjenom zajedništvo.

Mora postojati nešto neinteresno što zbližava. Za nas kršćane, to je Bog. Put k njemu je kroz molitvu. Gospa i zbog toga naglašava potrebu molitve. Naglašava je i zbog sposobnosti molitve da spoji i u jedno okupi različitosti osoba, potreba, karaktera, jezika... Zar samo ovo nije dovoljan razlog da se predajemo trenucima molitve?

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRIČESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca prosinca u svetištu Kraljice mira u Međugorju podjeljeno je 50 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebriralo je 904 svećenika iz domovine i inozemstva.

Neke od zemalja iz kojih su hodočasnici tijekom mjeseca prosinca posjetili Međugorje su: Njemačka, SAD-a, Portugal, Austrija, Poljska, Koreja, Italija, Slovenija, Brazil, Gabon, Francuska, Meksiko, Kina, Libanon, Argentina i, dakako, Hrvatska.

Inače tijekom cijele 1998. godine u svetištu Kraljice mira u Međugorju podjeljeno je 1066000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebriralo je 27854 svećenika iz domovine i inozemstva.

NOVA GODINA

Kao već niz godina do sada, i ove godine održano je molitveno bdijenje za Novu godinu. Započelo je molitvom u 22,00 i završilo se sv. misom ponoćkom. Bilo je nazočno nekoliko tisuća vjernika. Opet su za ovu prigodu najbrojniji bili mladi pristigli iz gotovo svih europskih zemalja i SAD-a. Tako su župljani i hodočasnici zajedno ispratili Staru, a ušli u Novu godinu pjevajući i moleći za mir toliko potreban današnjem svijetu i čovjeku. Koliko je duboko iskustvo onih koji jednom u Međugorju dočekaju Novu godinu u molitvi, pokazuje činjenica da se za tu prigodu iz godine u godinu broj hodočasnika povećava. Svi oni koji jednom dođu, vraćaju se ponovo. U ovom nesigurnom i nemirnom svijetu mladi se ipak odlučuju povjeriti svoju budućnost Bogu.

I ove godine u molitvenoj kući "Domus pacis" održan je molitveni seminar za mladež koja je željela ući u Novu godinu u radosti molitve i zajedništva. Na seminaru je sudjelovalo oko 60 studenata iz Hercegovine. Seminar je organizirao Fond prijatelji talenata, a vodio ga je fra Slavko Barbarić.

POSJET AUSTRIJSKOG BISKUPA

Ponovno je Međugorje posjetio i jedan crkveni dostojanstvenik. Početkom prosinca stigao je nadbiskup iz Salzburga msgr. Georg Eder. Večer prije njegova odlaska zamolili smo ga za razgovor. O svojim dojmovima između ostalog kazao je i ovo:

"Za događanja u Međugorju čuo sam nedugo poslije njihova početka. U posljednje se vrijeme mnogo govori o ukazanjima i kao biskup dobivao sam skoro svakoga tjedna nešto o ukazanjima, viđenjima i objavama. Moram priznati da sam za vrijeme komunističke Jugoslavije često dolazio na odmor u Istru, ali dalje na jug nisam išao, iako sam mogao. Ništa me nije na to dovoljno poticalo. Onda sam sve češće sebi postavljao pitanje: Zašto ove sasvim jednostavne poruke, koje se još i ponavljaju? Uvijek je to poziv na molitvu, post, pokoru, molitvu za mir. Rekao sam: To mora imati neko značenje. Što čini jedna majka, kad odgaja svoju djecu? To sam kod kuće doživio, ona uvijek ponavlja isto: ja sam vam to već često rekla; ipak ne mogu prestati govoritida molite ili učinite to! Slično se ponaša Marija u Međugorju. Ona uvijek isto govori djeci koja su sada već odrasle osobe. A što bi drugo morao činiti svećenik u svojoj župi? On poziva uvijek na molitvu. Ivan-Pavao II. je jednom rekao da svećenici moraju biti prvi molitelji i da moraju biti učitelji molitve. To čini Marija, dobra Majka. Ona uči moliti, doduše na vrlo jednostavan način. Sada moram zaista reći da za mene vrijedi Kristova riječ kao raspoznajni znak: Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati!

Moji dojmovi ovdje nisu iznenađujući. Znam da skupine iz Salzburga vrlo često idu u Međugorje, da neprestano nastaju molitvene skupine, da je sve više osoba koje kažu da su u Međugorju dobili zvanje! Smatram da gubimo tri stvari koje u Međugorju ponovno dobivamo: pokora, obraćenje i zvanja. U Austriji uzalud čekamo ove stvari. Obraćenje se više ni ne spominje, jer to ljudi ne trebaju,ispovijed kod nas izumire, osim u svetištima i u redovničkim crkvama gdje se ovaj sakramenat traži i živi, duhovnih zvanja je sve manje. U Međugorju se ovo događa neprestano: ispovijedi, obraćenja i duhovna zvanja!

Ono što se pitam jest: što moramo činiti, da se kod nekoga dogodi obraćenje? Često sam ponavljao članovima "Zahtjevi naroda" da mi u njihovom programu nedostaje obraćenje. Jesmo li mi oni koji ne trebaju obraćenja, kako to Isus kaže u evanđelju? Obraćenje se isključjuje, a ispovijed se gubi, duhovnih je zvanja sve manje, te se pitamo kako možemo uopće održati sjemeništa. A u Međugorju se sve ovo nalazi. Tu nalazimo upravo ono što nama nedostaje.

Imam još želju da ovdje dođe do mira između franjevaca i biskupa, te da se Međugorje zaista može razvijati onako kako to Marija želi. Ja sam sada uvjeren u istinitost Međugorja. Vjerovao sam to već odavno. Htio sam još doći i pogledati. Kad su me hodočasnici zvali da s njima pođem u Međugorje, odgovarao sam da sam Međugorju duhovno mnogo bliže nego neki drugi! Moj dojam se potvrdio zbog jednostavnosti vidjelaca i večernjeg programa. Sve je u crkvenom duhu i to vrlo, vrlo jednostavno. U isto vrijeme i vrlo pobožno, s jakom vjerom i iznad svega s jakom voljom za obraćenjem i stvarnom obnovom."

VODIČI U SVETIŠTU

Nakon seminara održanog u kolovozu ove godine, u studenom i prosincu održano je polaganje ispita za one mlade koji žele raditi kao vodiči s hodočasnicima u župi Međugorje. Na seminaru je sudjelovalo oko 40 mladih, a ispitu je pristupilo 25 kandidata, od čega ih je 6 s uspjehom i položilo.

Mladi su trebali pokazati svoje poznavanje gradiva iz sv. Pisma, katekizma, Gospinih poruka, kao i opće poznavanje turističke djelatnosti, povijesti, zemljopisa i kulture ovoga kraja.

Usluge mladih koji rade kao mjesni vodiči u svetištu Kraljice mira u Međugorju možete tražiti u uredu informacija. Oni će vam umnogome pomoći tijekom vašega hodočašća i boravka u Međugorju, buduću da su neprestano na izvoru događaja i informacija.

NAJAVE SKUPINA

Molimo sve vas koji organizirate hodočašća u Međugorje da najavite svoj dolazak uredu informacija na broj faxa + 387 36 651 444 ili putem e-maila medjugorje-mir@medjugorje.hr. To nam je iznimno važno zbog učinkovitije organizacije prostora i vremena.